İki Aşığın Hikayesi

Çoğunuzda bir sinema oyuncusu ve onun herhangi bir filmde oynadığı rolü arasında bir özdeşlik kurma hali vardır

İHSAN DİNDAR

Çoğunuzda bir sinema oyuncusu ve onun herhangi bir filmde oynadığı rolü arasında bir özdeşlik kurma hali vardır. “İngiliz Hasta” filmini izlediğim andan itibaren Ralph Fiennes ve Kont Laszlo Almasy benim için bir bütündür. O yüzden Fiennes’in oynadığı diğer filmlerde hep biraz Kont Almasy’yi arar gözlerim. Türkçeye “Görünmeyen Kadın” ismiyle çevrilen “The Invisible Woman) Fiennes’ın bir dönem filmi çalışması. İngiliz aktör bu ikinci yönetmenlik deneyiminde tıpkı ilki olan “Coriolanus” da olduğu gibi filmi hem yönetti hem de başrolünde yer aldı.

Haberin Devamı

“Görünmeyen Kadın” Clair Tomalin’in aynı adlı biyografik romanının uyarlaması. Film edebiyat dünyasının en önemli isimlerinden Charles Dickens’ın hayatının bir bölümü üzerine kurulu. Yapımda Fiennes, Charles Dickens rolü ile karşımıza çıkıyor.

19. yüzyıl Victoria Dönemi Britanyası’nda edebi yaratıcılığının zirvesinde olan Dickens 18 yaşındaki Nelly Ternan (Felicity Jones) ile tanışır. Tiyatro ile oldukça ilgili olan Nelly, o dönem edebiyat ve sanatın içinde olan çoğu insan gibi Charles Dickens’a derin bir saygı ve sevgi beslemekteydi. O dönem orta yaşlarında olan Dickens, hazırladığı tiyatro oyunu için birlikte çalıştıkları bu genç ve güzel kıza gönlünü kaptırır ve çok geçmeden bu durumu kendisine itiraf eder. Böylece bir yasak aşk başlamış olur. Dönemin İngiliz Edebiyatı’nda da rastladığımız bu tarzda bir yasak aşk toplumun tepkisini çekmemek için gizli kapaklı yaşanmaktaydı. Zira Charles Dickens o dönemde aynı zamanda evli biriydi.

Filmin oyunculuklarına baktığımızda başrolleri paylaşan Ralph Fiennes, Felicity Jones ve Kristin Scott Thomas’ın başarılı işler çıkarttıklarını görmekteyiz. Her ne kadar film genel olarak Nelly’nin gözünden yansıtılsa da Dickens’ı canlandıran Fiennes de oldukça başarılı bir performans sergilemiş. Ancak film hareketlilik seven izleyicileri için biraz sıkıcı gelebilir. Diyaloglar ve düşük tempo dikkat toplama açısından izleyici açısından konsantrasyon sorunu yaratabilir. Özellikle tiyatro provaları sahneleri için bu durum söz konusu olabilir. Fakat dönem filmi sevenler için de tersini söylememiz mümkün.

Haberin Devamı

Az önce de bahsettiğimiz gibi yapım, Claire Tomain’in biyografik romanından bir uyarlama. Eseri senaryolaştıran ise “Utanç” (Shame) ve “Demir Lady” (The Iron Lady) gibi filmlerin de senaryo yazarı olan Abi Morgan. BBC yapımı 111 dakikalık bu film kostümlü dönem filmleri sevenler için iyi bir seçenek.