Gündem Kaliteli bir uyku için tavsiyeler

Kaliteli bir uyku için tavsiyeler

21.04.2018 - 19:16 | Son Güncellenme:

Gün içinde yaşadığımız stresi, yorgunluğu ancak uyku ile atabiliyoruz. Zaman zaman yaşanan uyku problemleri ise gün içinde yorgun düşmeye, hâlsizliğe neden oluyor. İşte kaliteli bir uyku için 10 altın öneri.

Kaliteli bir uyku için tavsiyeler

Elektronik cihazları uyumadan bir süre önce kapatın

Haberin Devamı

Uyumadan önce maruz kaldığınız televizyon ve cep telefonu gibi elektronik cihazlar dikkatinizi dağıtır. Uyumadan önce çok fazla telefonda oynamak, dizi izlemek, oyun oynamak uykuya daha geç dalmanıza neden olur. Yatağa yatmadan maksimum yarım saat önce elektronik cihazları kapatıp uyumalısınız.

Yatağınızı iyi seçin

Gün içinde çoğu konuda konfor aradığımız gibi yatakta da aynı konforu aramalıyız. Günün yorgunluğunu atacağımız yatak, bel ve sırt için ergonomik olmalı. Aksi takdirde kalite bir uyku geçirmek bir yana sırt, bel ve boyun tutulmalarıyla karşılaşabilirsiniz.

Odanın sıcaklığını ayarlayın

Uyuyacağınız odanın sıcaklığı kaliteli bir uyku için en önemli unsurlardan biridir. Soğuk havalarda ısıtma konusunda yaşayacağınız problemler hastalanmanıza neden olabilir. Sıcak havalarda ise odanın çok sıcak olması sizi bunaltacağı için uykunuz kaliteli olmaz.

Haberin Devamı

Gün içinde uyuyorsanız kısa tutun

Çoğu zaman gün içi yorgunluklarda kısa şekerlemeler yapmak hoş geliyor fakat bu şekerlemelerin saati 1-2 saati aştığında gece uyku problemi yaşayabilirsiniz. Bunun yerine 20-30 dakikalık kısa uykular vücudunuzun dinçliği için iyi olacaktır.

Uyumadan kahve tüketmeyin

Çoğu zaman kahve ve türevleri uyanık kalmak için tüketilir. Uyumadan önce içeceğiniz bir türk kahvesi ya da sütlü kahve içeriğindeki kafein ile beyninizi uyararak sizi ayıltacaktır.

Spor yapın

Hayatınızın her alanında olduğu gibi spor yapmakta düzenli ve kaliteli uyku için bir adımdır. Gün içinde yapacağınız bedensel aktiviteler daha sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlayacağı için uyku kalitenizi de artırır.

Uyku rutininizi belirleyin

Uyku saatinizi ve uyanma saatinizi belirlemeniz daha sağlıklı uyumanızı sağlayacaktır. Düzensiz uyku saatleri vücudun şaşırmasına neden olur. Çoğu zaman geç yatmaktan kaynaklanarak uykunuzu alamamanız sizi gün içinde rahatsız edecektir.

Uyku öncesi sevdiğiniz şeyleri yapın

Uyku öncesi telefonla uğraşmak ya da televizyon izlemek yerine sevdiğiniz aktiviteleri yapın. Kitap okuma, rahatlatıcı müzikler dinleme gibi…

Haberin Devamı

Uyku ilacı kullanmayın

Mümkün olduğunca uyku ilacı kullanmayın. Doğal uyku düzeniniz bozulduğunda bunu onarmak zordur.

Çok fazla düşünmeyin

Uyumadan önce çoğumuz gün içinde yaşadıklarımızı, yaptıklarımızı düşünürüz. Gün içindeki yorgunluğu, endişeleri hatırlatacak düşüncelerden uzak durun.