Kıbrıs ‘Yaşadığı döneme yön veren liderdi’

‘Yaşadığı döneme yön veren liderdi’

14.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, 8’inci ölüm yıl dönümünde Lefkoşa’da Türk Mukavemet Teşkilatı Anıtı’nda düzenlenen törenle anıldı

‘Yaşadığı döneme yön veren liderdi’

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, Lefkoşa’da Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) Anıtı’nda düzenlenen törenle anıldı.

Haberin Devamı

TMT Anıtı’nda dün saat 10.08’de başlayan törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Er-sin Tatar, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Altan Er, Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, diğer askeri erkan, bazı bakanlar ve milletvekilleri ile kurum kuruluş temsilcileri de katıldı.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın ailesi de törende hazır bulundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, bayraklar önce göndere çekildi ardından yarıya indirildi. TMT Anıtı’na çelenklerin sunulması sonrasında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Anıt Özel Defterini imzalayarak, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Törende sirenler de çalındı.

Haberin Devamı

‘Yaşadığı döneme yön veren liderdi’

‘Mücadele edeceğiz’

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 1960 yılında ortaklık devleti olarak kurulan devletin, Rum tarafınca gasp edilerek Kıbrıs Türk toplumunun uluslararası hukuk bağlamında statüsü olmayan bir konumda bırakılmasının meşru olmadığı gibi adil de olmadığını vurgulayarak, bu nedenle eşitlikten, özgürlük-ten ve güvenlikten taviz vermeden iki kurucu devletli, siyasal eşitliğe dayalı, iki kesimli federal bir yapılanma için uğraşlarını sürdürdüklerini söyledi.
Akıncı, “Hiç kimsenin bize haklarımızı altın tepside sunmayacağının bilincindeyiz. Meşru haklarımızı yine elbirliği ile bu kez diplomasi alanında mücadele ederek elde edeceğiz. Eminim ki, Kıbrıs Türk halkı olarak, geçmişin birikimleriyle bugünün dinamizmini harmanlayarak bu adada hak ettiğimiz koşullarda yaşamayı başaracağız” dedi.

‘Önderlik yaptı’

8. yılında saygı ile anılan Rauf Raif Denktaş’ın çok çalkantılı bir dönemde Kıbrıs Türk halkına siyasal önderlik yapmış önemli bir kişilik olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, konuşmasını söyle sürdürdü:

“Toplumların yaşamına yön veren liderler vardır. Bu liderleri yaşadıkları dönemin koşullarından ayrı olarak değerlendirmek mümkün değildir. Onların siyasetini ve kararlarını etkileyen içinden geçilmekte olan dönemin tarihsel koşullarıdır. Rauf Denktaş o tarihsel koşulların belirleyici ihtiyaçlarına göre toplumuna hizmet amacıyla biçimlendirilmiş bir siyasetin uygulayıcısı oldu.”

Haberin Devamı

Bu siyasetin temel niteliğinin “Rumların Enosis hedeflerinin karşısında durmak ve bunun gerçekleşmemesi için içeride ve dışarıda bitmek bilmez bir enerji ile mücadele etmek” şeklinde özetlenebileceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk halkının bu adada varoluş mücadelesindeki en yakın yol arkadaşı Doktor Fazıl Küçük ile birlikte, öncelikle Türkiye’nin ilgisini Kıbrıs’a çekmek için olağanüstü bir çaba ortaya koyduğunu kaydetti.

‘Yaşadığı döneme yön veren liderdi’

‘Bu topraklarda azınlık olmayacağız’

Doktor Küçük ve Denktaş’ın temel amacının Kıbrıslı Türklerin bu adada eşit bir toplum olarak varlığını sürdürmesi ve bir azınlık konumuna düşürülmesinin önlenmesi olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Ne mutlu ki, bu büyük mücadele sonuç vermiştir ve Kıbrıs Türk halkı bu topraklarda hiçbir zaman Rum Yönetiminin idaresinde bir azınlık olarak yaşamayacaktır. Bu bir gerçek olmakla birlikte kuşkusuz yeterli değildir. 1960 yılında ortaklık devleti olarak kurulan devletin Rum tarafınca gasp edilerek Kıbrıs Türk toplumunun uluslararası hukuk bağlamında statüsü olmayan bir konumda bırakılması meşru olmadığı gibi adil de değildir.
Bu nedenle eşitliğimizden, özgürlüğümüzden ve güvenliğimizden taviz vermeden iki kurucu devletli, siyasal eşitliğe dayalı iki kesimli federal bir yapılanma için uğraşlarımızı sürdürmekteyiz.

Hiç kimsenin bize haklarımızı altın tepside sunmayacağının bilincindeyiz. Meşru haklarımızı yine elbirliği ile bu kez diplomasi alanında mücadele ederek elde edeceğiz.

Zor koşullarda toplumumuza liderlik ve rehberlik etmiş Rauf Raif Denktaş’ın toplumsal mücadeledeki müstesna yeri unutulmayacaktır. Onu saygı ve rahmetle anıyoruz. Ruhu şad olsun.”

Haberin Devamı

‘Yaşadığı döneme yön veren liderdi’

‘İlkelerine sahip çıkacağız’

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş 8. ölüm yıldönümü nedeniyle Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle anıldı.

Törene, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Ersin Tatar, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Altan Er, 28.Tümen Komutanı Tuğgeneral Taner Uysal, 39. Tümen Komutanı Tuğgeneral Nihat Ergün, bakanlar, milletvekilleri, devlet yetkilileri ve Denktaş’ın sevenleriyle ailesi katıldı.

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı, TMK okul korosu tarafından marşlar okundu. Denktaş’ın kızı Ender Vangöl ve TMK Tarih Öğretmeni Sevinç Baki’nin konuşmasıyla devam eden tören, belgesel gösterimi ve oratoryoyla sona erdi.

Ender Vangöl, Denktaş ailesi adına konuşmaktan onur duyduğunu belirterek, babasını anlamak için yaşamak gerektiğini belirtti.

Rauf Denktaş’ın insana, hayvana ve çocuğa olan sevgisiyle, inançları ve hedefleriyle, vatan aşkıyla bütünleşen kişiliği, girdiği her ortama yaydığı samimi enerjisiyle herkesin babası olduğunu vurgulayan Vangöl, Denktaş’ın, öncü, yön veren ve dirayetli kişiliğiyle Kıbrıs Türk halkıyla ilgili ideallerinden asla ödün vermediğini vurguladı.

Vangöl, babasının 2000 yılında görev süresi dolmadan gururuyla makamını bıraktığını hatırlatarak,  mücadelesini bir nefer gibi ikazlarda bulunarak sürdüren babasının Annan planı döneminde hasta yatağında “eğer Kıbrıs Türk halkı yok olacaksa şu an canımı al bana, bunu gösterme” şeklinde dua ettiğini aktardı.

‘Gönlümüzde çok özel bir yere sahip’

Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın ölüm yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Üstel, “Türk milletinin gönlünde çok özel bir yere sahip olan Kurucu Cumhurbaşkanımız ve toplum liderimiz Sayın Rauf Raif Denktaş’ı, ölüm yıldönümünde sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz” sözleriyle başlayan mesajına şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinin önderlerinden olan Rauf Denktaş’ın hayatını adadığı Kıbrıs Türk halkının hak, eşitlik ve özgürlük davasını Anavatan Türkiye ile birlikte dirayet ve özveriyle savunması bizlere her zaman örnek olmuştur.

Denktaş son nefesine kadar Kıbrıs Türklerinin hak ve menfaatlerinin korunması yönünde uğraş vermiştir. Değerli liderimizin bizlere bıraktığı başta cumhuriyetimizi ve ilkelerini sonsuza dek yaşatarak, bu konuda asla taviz vermeyeceğiz.

Kıbrıs davasının yılmaz savunucusu, mücahit, lider, devlet adamı Rauf Raif Denktaş’ın, tüm dünyada takdir edilen liderlik ve devlet adamlığı vasıfları tarihteki müstesna yerini her zaman muhafaza edecektir.

Ölümünün 8’inci yılında boşluğunu asla dolduramadığımız merhum Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş’ın açtığı yolda yürümeye ve bıraktığı eserlere sahip çıkmaya devam edeceğiz, ruhu şad olsun.”

‘Yaşadığı döneme yön veren liderdi’