Kitap Sarrafı: Tiroid ve Paratiroid Cerrahisi Teknikler Atlası

Tiroid ve paratiroid sorunu yaşayan bir hasta, boyunda şişlik ile hekime başvurabilir. Bu şişlik nodüllü guatr nedeniyledir. Nodüllerin iyi veya kötü huylu olduğunu anlamak için değerlendirmeler yapılır.

Bu hafta Tiroid ve Paratiroid Cerrahisi Teknikler Atlası isimli kitabı konuşacağız. Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil, kitabında son gelişmeleri merak edilenleri görsellerle anlatıyor.

Tiroid ve Paratiroid Cerrahisi Teknikler Atlası ile ilgili Prof. Dr. Yeşim Erbil sorularımı yanıtladı.

Kitabınızı yazmanızdaki etken nedir?

Haberin Devamı

Cerrahi branşlar çok çabuk sonuca ulaşan ve 24 saat içerisinde 72 saatlik iş yapılan yerlerdir. Uzun saatler kitap okumaya zaman ayırmak oldukça zordur. Çok yoğun ve yorucu bir günün ardından kalan vakit ancak uykuya ayrılabilir. Ben de bu tempoda uzun yıllar çalıştığım için, meslektaşlarımın bir bakışta akıllarında kalacak özet bilgileri kitaplaştırdım. 50 sayfa okuyarak edinecekleri bilgileri iki üç sayfada özetledim. Kendi deneyimlerimi ve okuduklarımdan anladıklarımı aktarmak için kitap yazıyorum.

Tiroid ve paratiroid sorunu yaşayan bir hasta ne gibi şikayetler yaşar?

Boyunda şişlik olabilir. Bu şişlik nodüllü guatr nedeniyledir. Nodüllerin iyi veya kötü huylu olduğunu anlamak için değerlendirmeler yapılır. Hormonlarda azalma varsa ki en çok Hashimato tiroidit hastalarında görüyoruz bunu. Halsizlik, yorgunluk, saç dökülmesi, kilo alma olabilir. Tiroid hormonları fazla sentezleniyorsa da çarpıntı, terleme, titreme, kilo verme gibi belirtiler olur.

Bu hasta öncelikle hangi uzmana gitmelidir?

Genel cerrahi, endokrinoloji, iç hastalıkları bölümleri tiroid hastalıkları ile ilgilenmektedir. Tiroid ve paratiroid hastalıklarında radyoloji çok önemlidir. Hastaların mutlaka yönlendirilerek radyolojiye gitmesi gerekir. Radyolog hastaya tek başına herhangi bir işlem yapma kararı vermemelidir.

Tiroid ve paratiroid ile ilgili sorun yaşayan her hasta cerrahi işlem yaptırmalı mı?

Bizim hekim olarak görevimiz gereksiz ameliyatları önlemek için hastaları değerlendirmek ve sadece ameliyat ile tedavi edilebilecekleri seçmektir.

Haberin Devamı

Ameliyat sonrasında hastalarda özellikle sık karşılaşılan durumlar nelerdir? Hastalara neler önerirsiniz?

Tiroid ameliyatları sonrası düşük oranda ses kısıklığı veya kalsiyum düşüklüğü görülebilir. Ameliyat eden hekim hastalarını bu konuda bilgilendirir ve gerekli tedaviyi uygular. Hastaların kontrollerine zamanında gitmeleri önemlidir. Reçete edilen ilaçlarını düzenli kullanmaları ve beklenmeyen bir durumda da mutlaka doktorları ile temasa geçmeleri uygun olacaktır.

Sağlık haberciliği üzerine düşüncelerinizi öğrenebilir miyim? Sağlık haberlerinde nelere dikkat ediyorsunuz?

Sizin yaptığınız sağlık haberciliği biraz daha farklı. Siz genellikle sağlıkta olan gelişmeleri, başarıları aktarıyorsunuz. Sistem sorunlarına değiniyorsunuz. Basında yer alan çarpıcı sağlık haberleri ise genellikle, gelişen komplikasyonlar üzerinden veriliyor. Bu haberlerin çok izlenmesi veya okunması için dikkat çekici başlıklar atılıyor ve içeriği rastgele hazırlanıyor. Büyük çoğunluğu komplikasyon olmasına karşın hekim hatası olarak duyuruluyor. Hasta hekim arasındaki güvene zarar verdiğini düşünüyorum. Belki bu haberler yayınlanmadan önce ilgili derneklerden de görüş alınması doğru olacaktır.

Haberin Devamı

Sağlıklı iletişimin olmazsa olmazı size göre nedir?

Hastayı kendi ailenizden biri olarak düşünmek, kendinizi onun yerine koymak, neler hissedebileceğini düşünmek, hastalığını anlaşılır dille anlatmak, olası komplikasyonların hepsini açık bir şekilde anlatmak çok önemlidir. Hastanızın size güvendiğini ve sevdiğini gözlerinden anlarsınız çünkü, aynı duyguları siz de yaşarsınız. Size iyileşmek için gelen ve güvenen hastanıza karşı çok büyük sorumluluğunuz vardır.

Prof. Dr. Yeşim Erbil kimdir?

Ben 1987 yılında ilk TUS sınavı ile Cerrahiye başladım. Çok isteyerek girdim ve çalıştım. Mesleğimi çok seviyorum, her gün sevinçle uyanıp işime gidiyorum. Hekimliğin para kazanmak için yapılamayacağını düşünüyorum. Geçinmek için tabi ki para gerekli ancak, bunu bir amaç haline getiremeyeceğiniz tek meslek belki de.

Genç meslektaşlarıma yardımcı olabilmek için tüm meslek yaşamım boyunca kitaplar ve projeler yaptım ve yapmaya da devam ediyorum. Benim için, hastalarımın hepsi aile üyesi. 7 gün 24 saat ulaşılabilirim. Bu hem hastalarım hem de meslektaşlarım için böyle.

2012-2016 yılları arası Türk Cerrahi Derneği Başkanlığı yaptım, bu erkek egemen bir camia için büyük bir onur benim için ve dünyada bir ilk. Her zaman hastalarıma doğru yolu gösterdim, anlattım. Bu şekilde çalışmaya da devam edeceğim.

Esra Öz