Geçtiğimiz hafta bir okulun öğretmenleriyle beraberdim ve koçluk hakkında konuştuk.

Başlangıçta koçluğu nasıl biliyorlar ve anlıyorlar diye ben sordum, “siz koçluk hakkında ne biliyorsunuz” ve “koçluk denince aklınıza ne geliyor” diye. Duyduğum bugüne kadar duyduklarım içinde neredeyse en doğru şeylerdi.

Neye göre en doğru derseniz de, koçluk bir meslek ve koçlukla ilgili bazı denetleyici üst kuruluşlar var, o öğretmenlerden üst kurumların tanımlarına çok yakın ifadeler duydum.

Bununla beraber toplumumuz bu konuda oldukça karışık, kavramsal anlamda..

Haberin Devamı

Bu nedenle bugün koçluğa dair bu karışıklığı çözmeye katkı sunabilmek ve mesleğim hakkında oluşan bazı yargıları aydınlatmak istiyorum.

Öncelikle koçluk bir meslek ve bir mesleğin kazanılması eğitim, süreç ve deneyim gerektirir.

Koçluk mesleği için ICF Türkiye tarafından yetkilendirilmiş bazı okullar var, bu okullardan alınan eğitimler, koçluğu doğru yapmak konusunda bu eğitimi ve hizmeti almak isteyenler açısından güvencedir.

Eğer koçluk eğitimi alacaksanız lütfen ICF Türkiye sayfasına girerek bu eğitim programlarını inceleyerek, görüşerek kendinize en uygun okula karar verin. Bu sizi piyasada eğitimini yeni tamamlayarak ben koçluk eğitimleri veriyorum diyip sadece para kazanabilmek için bunu yapan henüz içsel olarak koç olamamış, koçluğu para kazanma aracı olarak gören kişilerden koruyacaktır.

Koçluk hizmeti alacaksanız da yine aynı okulları arayarak ya da ICF koçları arasından koçluk hizmeti almaya çalışmak bu hizmeti doğru ve güvenilir kaynaktan almanın bir yoldur.

Zira koçluk artan biçimde “kolay para kazanılan” bir alan olarak pek çok kişinin iştahını kabartıyor. Gerçek bir koç, bu mesleğin etik değerlerini önemseyerek ve bir insana katkı ve fayda sunmak için bu mesleği yapar ve kişilik özelliği de buna uygunsa.Bir koç her şeyden önce insan seviyor ve insana değer veriyordur.

Doğru bir koçluk hizmeti almak için mutlaka koçluk alacağınız kişi ile öncesinde tanışın,araştırın ve sorgulayın..

Koçluğun hafife alınmaması gereken çok değerli bir meslek olduğunu 10 yıllık koçluk hayatımda ben deneyimliyorum. Şunu da biliyorum ki, birkaç kitap ve cd ile koç olduğunu iddia eden ve koçluk yapan kişiler var ve bu kişiler en başta insanlara ve sonra koçluk mesleğine zarar veriyor.

Haberin Devamı

Nasıl seçeceğim, neye bakmalıyım diye soracağınızı hissediyorum;

Koçluk eğitimini nereden aldığına, önceki mesleğine ve eğitim alanına,insana dair bilimsel alanlarla ne kadar ilişkili olduğuna, kişisel değerleri içinde insanın yerine, koçluk akreditasyonuna, seans sayısına ve gözlerinin içine bakmalısınız...Tüm bunları yaptıktan sonra onunla çalışıp çalışmak sizin kararınızdır.

Ancak siz size düşen tarafla ilgili hiçbir şey yapmadan,bu hizmeti alıp koçluktan yararlanmazsanız lütfen koçluk mesleğini karalamayın.Çünkü koçluk kolay görülen çok zor bir meslektir ve bu görünüş nedeniyle herkes koçluk yapacağını düşünüp,maalesef kişiye zarar verebilmektedir.

Koçluğu doğru ve etik değerleri ile yapan hiçbir koç hiç kimseye zarar vermez. En kötü koçluk bile zarar vermez, ancak koçluğu doğru bilen ve etik değerlerle yapılıp, kötü bile olsa zarar vermez.

Haberin Devamı

Ancak falcı olup, yaşam koçuyum diyorsa zarar verebilir, astrolog olup koçum diyorsa zarar verebilir,akıl veriyorsa, şöyle yap diyorsa, bunu seçmelisin,şunu yapmalısın diyorsa zarar verebilir, tedavi ederim diyorsa zarar verebilir. Biz ICF etik değerleri ile çalışan koçlar olarak bunların hiçbirini yapmayız. Ve koçluk yaptığımız herkesin hayatına bir katkı sunarız,kişinin kendi potansiyelini fark ettirerek,keşfettirerek,tanıştırarak..

Koçluk gerçekten çok değerli ve hele de günümüzde insana katkılar sunan pozitif psikolojiden doğan bir meslektir.Bu meslek gittikçe yalnızlaşan insanlar için geleceğin mesleği olarak da görülmekte ve gösterilmektedir.

Bu bağlamda mesleğini seven ve önemseyen koçlar olarak mesleğimize sahip çıkalım istiyorum..Sevgiyle