Kültür Sanat Her renkte onu 'hatırla'yacağız

Her renkte onu 'hatırla'yacağız

15.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sanat dünyasının acı kaybı... Türk resminin öncü isimlerinden Balkan Naci İslimyeli hayatını kaybetti.

Her renkte onu hatırlayacağız

Seray Şahinler - Sanatçının ölüm haberini kız kardeşi Oya İslimyeli Ulutin sosyal medya hesaplarından duyurarak, "Canım ağabeyim Balkan Naci İslimyeli'yi kaybettik. Acım, üzüntüm tarifsiz. Ayakta duracak gücüm yok. Sevenlerinin ve sanat camiasının başı sağ olsun. Mekânı cennet olsun" ifadelerine yer verdi. Bir süredir kanserle mücadele eden sanatçı dün sabah hayata gözlerini yumdu.

Haberin Devamı

Resme yeni boyut

Çağdaş sanatın önemli isimlerinden olan, akademik çalışmaları ve 1970'ten beri sanatseverlerle buluşturduğu sayısız sergiyle resme yeni bir soluk getiren İslimyeli, 1947’de Adapazarı'nda dünyaya geldi. 1967'de Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Resim Bölümü'ne girdi ve 1972'de birincilikle mezun oldu. 1973'te kuruma asistan olarak kabul edildi. 1975’te Avusturya Hükümeti bursu ile Salzburg'ta litografi çalışmalarına imza attı. 1977'de yeterlilik tezini verdi. 1980-1982’de İtalyan Hükümeti'nin bursu ile Floransa Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümünde çalışmalar yaptı. 1983'te sanatta yeterlilik diploması aldı ve 1986'da doçent oldu. İslimyeli, New York'ta çağdaş sanat üzerine çalışmalar yaptı. 1996’da profesörlüğe yükseldi.

Haberin Devamı

Edebi bir damar

Çok yönlü bir sanatçı olan İslimyeli, aynı zamanda edebiyat ve sinemayla da temas hâlindeydi. "Söz", "Suç", "Suret", "Deja Vu, "Matah" adlı kitaplarda imzası bulunan sanatçının çeşitli dergilerde şiir ve öyküleri yayımlandı. Sinemada sanat yönetmeni olarak çalıştı. Marmara Üniversitesi'nde Balkan Naci İslimyeli atölyesinin başında çalıştı. İletişim, sanat ve tasarım konularında dersler vererek çok sayıda atölyenin yöneticiliğini yaptı. İslimyeli'nin sanat hayatının 45. yılı 2017 yılında, Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Hatırla” sergisiyle kutlanmıştı.