Kültür Sanat Tiyatro kaldığı yerden, yeniden

Tiyatro kaldığı yerden, yeniden

25.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Kaldığımız Yerden… Yeniden…” sloganıyla kapılarını açan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yeni sezonda sahneleyeceği oyunları açıkladı. Prömiyeri yapılacak oyunlar arasında hiç eskimeyen ve günümüze atıflar yapan “Antigone” ve “Veba” da var

Tiyatro kaldığı yerden, yeniden

Pandemide en ağır darbeyi alan ve seyirciyle buluşamayan tiyatrolar yeni sezon oyunlarıyla seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları da seyirciyle yüz yüze buluşmanın heyecanını yaşıyor. İBB Şehir Tiyatroları dün düzenlediği basın toplantısıyla yeni sezon repertuvarını açıkladı. Şehrin yeni kültür sanat mekânı Müze Gazhane’de yapılan toplantıda konuşan İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni  Mehmet Ergen, bu sezon Müze Gazhane içerisindeki iki yeni sahnenin Şehir Tiyatroları sahnesi olarak hizmet vermeye başlayacağını söyledi. Sonra da “Kaldığımız Yerden… Yeniden…” sloganıyla kapılarını açan “Minimal’den Normal’e” sezonunda izleyiciyle buluşacak oyunlar tanıtıldı. Ergen basın toplantısında basın emekçileri ve sanatçılara aşı olma çağrısında bulunmayı ihmal etmedi.

Haberin Devamı

Tiyatro kaldığı yerden, yeniden

Ölenlere saygı duruşu

İBB Şehir Tiyatroları’nın yeni sezonu Müze Gazhane’de prömiyeri yapılacak olan Albert Camus’un aynı adlı romanından uyarlanan “Veba”yla başlayacak. Oyunun pandemide kaybettiğimiz insanlar için bir saygı duruşu niteliğinde olması planlanıyor. İktidar olma gücünü arkasına alan bir Tiran ile inandığı şey uğruna savaşmaktan asla vazgeçmeyen “Antigone”, adına tarihin dipnotlarında rastlayabileceğimiz, Türkiye’nin ilk kadın oyun yazarı, kuramcı, aktivist, sosyal ve siyasal yaşamın her alanında öncü Fatma Nudiye Yalçı’nın hikâyesinin anlatıldığı “Yaftalı Tabut”, Mine Söğüt’ün yemek kitabından seçilen bir tarifin sunulduğu akşam yemeğinin tüm aileyi nasıl ters yüz ettiğini komik bir dille anlattığı “Beşamelli Tavuk”,  intihar eden bir adamın geride bıraktığı hatalarıyla yüzleşmesini anlatan Yiğit Sertdemir’in oyunu “Öldün Duydun Mu?” bu sezon prömiyeri yapılacak yapıtlar arasında yer alıyor. Ergen bu oyunların yanı sıra geçen yıl duyurulan fakat sahnelenemeyen “Kimse Öyle Şeyleri Konuşmuyor Artık”, “Hayat Der Gülümserim”, “Kutlama”, “İfigenya” ve çocuk oyunu “Herkes Sihirbaz Olacak” adlı oyunların da prömiyerlerinin gerçekleşeceğini açıkladı. Eylül ayı içinde ise tam yedi oyunun prömiyeri yapılacak.

Haberin Devamı

Seyirci bekleyecek

Ergen toplantıda yeni sezonda üç yeni müzikalle karşımıza çıkan Şehir Tiyatroları’nın dünya standartında işler ortaya koyabileceklerini bunun için yeterli yetenek ve birikime sahip olduklarını söyleyerek Arthur Laurents ve Jule Styne’nin tüm zamanların en iyi müzikali olarak kabul edilen “Gypsy”nin Türkiye’de ilk kez Şehir Tiyatroları tarafından sahnelendiğini de belirtti. Itamar Moses ve David Yazbek’in “Bando Ziyareti” ile John Weidman ve Stephan Sondhemin’in “Suikastçılar” bu sezon sahnelenecek diğer müzikaller.Geçen sezon açıklanan Nuri Pakdil’in “Umut”, William Shakespeare’ın “Hamlet”,  Anton Çehov’un “Vanya Dayı” ve Bertolt Brecht’in “Cesaret Ana ve Çocukları” oyunlarının gösterimleri için seyircilerin biraz daha beklemesi gerekecek. Ergen bunun sebebini de “Daha kalabalık ekiplerin çalıştığı ve daha çok bulaşa yol açabilecek prodüksiyonlar olduğu için salgın konusunda daha rahat olabildiğimiz  şartları bekleyeceğiz” diyerek açıkladı. l KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Haberin Devamı

Oflazoğlu’na festival

İBB Şehir Tiyatroları, Turan Oflazoğlu Festivali düzenleyecek. Bu festival hakkında Mehmet Ergen “Turan Oflazoğlu, Şehir Tiyatrosu’yla yan yana duran bir isimdi. Muhteşem bir şekilde 90 yaşında aramızda. Biz kendisine 2022 yılında bir küçük Turan Oflazoğlu Festivali yaparak okunmamış hiçbir oyunu kalmasın diyerek onları sergileyeceğiz. Ayrıca “Deli İbrahim”i büyük bir prodüksiyon olarak yapacağız. Kendisi de çok mutlu oldu bundan” diye konuştu.