Oynatma Listesi
HABERLER

30 dakikalık Rus kaydı dünya gündemini alt üst etti! 'Almanya'nın savaşa katıldığı doğrulanıyor'

Vladimir Putin'in en prestijli projesinin Taurus füzeleriyle yok edilmesi planı için Rus medyası 'yıkım' yorumunu yaptı, Alman medyası ise 'Patlayıcı ses kaydı' ve 'İnanılmaz Bundeswehr çöküşü' başlıkları attı.

Rusya'nın yayınladığı 30 dakikalık ses kaydı Almanya'nın gündemine bomba gibi düştü, yalnızca iki ülke medyası değil bütün uluslararası medya Taurus füzeleriyle saldırı planlarını manşetine taşıdı.

Moskova'nın en önemli medya kuruluşlarından Russia Today, 1 Mart tarihinde Alman generaller arasındaki bir konuşmaya ait 30 dakikalık bir ses kaydı paylaştı. Spiegel tarafından gerçekliği teyit edilen kayıtta, Almanya Hava Kuvvetleri (Luftwaffe) Komutanı Ingo Gerhartz'ın diğer üst düzey ordu mensuplarıyla Ukrayna'ya Taurus füzelerinin teslimatı hakkında konuştuğu duyuluyordu.

Görüşmede, Ukraynalı pilotların eğitimi ve sistemlerin programlanması sürecine verilebilecek desteğin yanı sıra olası hedeflerin de konuşulduğu anlaşılıyor. Subaylar söz konusu görüşmede, mühimmat depolarını ve anakarayı Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'a bağlayan stratejik önemdeki Kerç Köprüsü de olası hedefler arasında sayıyor. Görüşmede ayrıca, kamuoyunda söz konusu füzelerin Ukrayna'ya teslimatına kesin bir dille karşı çıkan Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un da bu silahların gönderilmesine yeşil ışık yakacağından yola çıktığı duyuluyor.

Berlin'de Moskova'nın elinde daha fazla kayıt olabileceği endişesi dile getirilirken, Rusya'daki şahinler sahne almakta gecikmedi. Eski Devlet Başkanı ve halihazırda Vladimir Putin'e en yakın isimlerden biri olan Dimitry Medvedev, Almanların yeniden ezeli düşmanları olduğunu söyledi.

RUSYA'YA DOĞRUDAN BİR MEYDAN OKUMA!

Rusya Dışişleri Bakanlığı Almanya'dan acil açıklama talep ettiğini duyurdu. 1500 kilometre uzaklıktaki noktaları bile vurabilen Taurus füzelerinin hedefleri arasında özellikle Vladimir Putin'in en prestijli projesi Kerç Boğazı Köprüsü'nün sayılması, Rusya'ya doğrudan bir meydan okuma anlamına geliyor.

Zira, Ukraynalıların ikinci yılı çoktan dolan savaşta Rus ana karasıyla Kırım Yarımadası'nı birbirine bağlayan köprüyü birçok kez hedef aldı. Köprünün üzerinde bomba yüklü bir kamyonun havaya uçurulduğu ilk saldırının ardından Putin radikal bir taktik değişikliğe gitti, Ukrayna şehirlerinin kritik altyapı hedeflerini füze yağmuruna tuttu. İran üretimi kamikaze drone'lar Şahid-136'ların Kiev semalarında görünmesi de, tam olarak Kerç Köprüsü saldırısının ardından gerçekleşti.

KREMLİN'İN GÖZÜNDEN MUHTEMEL SONUÇLAR

Rus Komsomolskaya Pravda gazetesi, bugün 'Ukrayna Taurussuz bırakılacak, NATO ile ilişkiler daha da kötüye gidecek' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı, ses kaydının muhtemel sonuçlarını Kremlin'in gözünden aktardı. Manşet haberin spotunda Kırım köprüsünün havaya uçurulmasına özellikle vurgu yapıldı.

Kommersant gazetesi Alman yayın organı Frankfurter Allgemeine Zeitung'dan alıntı yaptığı haberinde Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un sızan ses kaydına rağmen Taurus'ların Kiev'e sevkiyatına dair görüşünü değiştirmediğini duyurdu.

Moskovsky Komsomolets, ilk sayfasından 'Almanya, Alman füzelerinin Kırım Köprüsü'ne saldırması hakkındaki sızıntı için soruşturma başlattı' derken, 30 dakikalık ses kaydının Alman gizli servisleri için 'yıkım' olarak nitelendirildiğini yazdı.

'SCHOLZ'A 'DELİ' DEDİ'

Konuya ilişkin onlarca haberin yer aldığı Izvestiya gazetesinde 'Kosachev, Kırım Köprüsü'ne dair ses kaydını Almanya'nın çatışmaya katılmasının doğrulanması olarak adlandırıyor', 'Alman subayların Rusya'ya saldırıya dair konuşmalarının kaydı X platformunda engellenmeye başlandı' gibi başlıklar göze çarparken, Almanya'daki aşırı sağcı AfD'nin yaptığı açıklamalar öne çıkarıldı ve bir Alman işadamının başbakan Scholz'a 'deli' dediği öne sürüldü.

PUTİN 2014 YILINDA EL KOYDU

Kremlin'in sahibi olduğu Rossiyskaya Gazeta Alman hava kuvvetleri subayları arasındaki konuşmanın tamamını internet sitesinde yazılı ve ses kaydı olarak yayınladı.

Rus medyasında dikkat çeken en önemli ayrıntı, Vladimir Putin'in 2014 yılında el koyduğu Ukrayna toprağı Kırım'dan sürekli Rus toprağı olarak bahsedilmesi oldu.

'PATLAYICI SES KAYDI'

Alman Tagesschau gazetesi, 'Bundeswehr Rusya tarafından gizlice mi dinlendi?' başlığıyla sunduğu haberde Moskova'nın sızdırdığı kaydın Savunma Bakanlığı'nı baskı altına aldığı yorumunu yaptı.

Bild gazetesi 'İnanılmaz Bundeswehr çöküşü-Ruslar Alman generallerin gizli konuşmalarını dinliyor' başlığını tercih etti.

'Patlayıcı ses kaydı: Kırım Köprüsü'ne saldırı için Taurus füzeleri mi?' başlığını seçen Berliner Zeitung, spotta ise "Rusya'nın Almanya Savunma Bakanlığı'nın Kırım Köprüsü'nün imha edilmesine dair bir görüşmesini ele geçirdi. Olaf Scholz ciddi bir sorundan söz ediyor" ifadelerini kullandı.

Haftalık Die Zeit gazetesi, 'Bakanlık, görünüşe göre ele geçirilen subaylar arasındaki konuşmayı inceliyor' başlığıyla gelişmeleri aktardı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER