Oynatma Listesi
HABERLER

Anayasa Mahkemesi'nden HDP kararı! Hazine yardımına tedbiren bloke

Anayasa Mahkemesi'nden HDP ile ilgili son dakika kararı geldi. Partinin kapatılması istemli davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin Hazine yardımı bulunan hesaplarına tedbiren bloke konulması talebini kabul etti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, HDP'nin kapatılması istemiyle hazırlanan iddianame, 21 Haziran 2021’de kabul edilerek dava açılmıştı. İddianamede, partinin temelli kapatılmasının yanında hazine yardımlarından da tamamen yoksun bırakılması istendi. HDP, bu süreçte esas hakkındaki savunmasını tamamlayarak, Anayasa Mahkemesi’ne sunmuştu.

Dava aşamasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Anayasa Mahkemesi’ne, HDP’nin bu süreçte de terör örgütü ile organik bağının devam ettiğini belirterek, ivedilikle hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulmasını istemişti.

Bu talep üzerine yüksek mahkeme, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan partinin terör örgütü ile organik bağının dava sürecinde de devam ettiği yönündeki bilgi ve belgeleri de istemişti.

AYM'DEN HAZİNE KARARI

Talebi görüşen Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması istemli davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına tedbiren bloke konulması talebini kabul etti.

10 OCAK'TA SÖZLÜ AÇIKLAMA

Öte yandan, Yargıtay Başsavcısı Başsavcı Bekir Şahin, 10 Ocak’ta da HDP’nin kapatılması yönünde Anayasa Mahkemesi üyelerinin önünde sözlü açıklama yaparak, nihai talebini iletecek.

539,5 MİLYON LİRA

CNN Türk muhabiri Alpaslan Çınar, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili yaptığı değerlendirmede "Sabah erken saatlerden bu yana gelişmeyi takip ediyorduk. HDP'nin hazine yardımı yapılacak hesaplarına geçici olarak blokaj konuldu. 3,5 saattir toplantı devam ediyordu. İlk gündem maddesi bu talepti. Yargıtay Cumhuriyet Başşsavcısı Bekir Şahin ikinci talebini yapmıştı. İlk talebi 'yeteri kadar, veri, bilgi yok' denilerek reddedilmişti. Partinin kapatılma süreci içerisinde partiye yapılan hazine yardımının siyasi faaliyetlerde değil, terör örgütüne yönelik faaliyetlerde kullanıldığı yönünde iddianame hazırlanmıştı. Onunla ilgili 11 sayfalık gerekçelerle başvuru yapmıştı. 10 Ocak'ta 2023 için 539,5 milyon liralık para yatırılacaktı. Bu yıl seçim yılı olduğu için 3 katı para yatırılıyor." ifadelerini kullandı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER