Oynatma Listesi
HABERLER

Araç alacaklar dikkat! Kredi ve taksit sayısıyla ilgili BDDK'dan flaş açıklama

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, otomobil kredilerinde tutar ve taksit sayısının artırılmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, otomobil kredilerinde tutarın artırılacağına işaret ederek, taksit sayısının artırılması ile ilgili de flaş açıklamalarda bulundu. İşte son dakika haberinin detayları...

'OTOMOBİL TARAFINDA GÜNCELLEME YAPACAĞIZ'
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben bir televizyon canlı yayınında yapığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Genelde biz her yıl başında birtakım güncellemeler yaparız. Geçenlerde temassız kartlarla ilgili 500’e çıkarttık. Pandemi ile birlikte hayatımıza girdi. Önce biraz çekinceli davranılıyordu. Sonra bakıldı ki bizim bankacılık sisteminin bu konuda güvenilir bir altyapısı var.

"GEÇEN HAFTA TOPLANTI YAPTIK"
Şu anda orayı güncelledik. Bunun yanında otomobil tarafında da güncelleyeceğimiz rakamlar var. Sektör temsilcileriyle geçen hafta bir toplantı yaptık. Orada tabi bizim teşvik ettiğimiz bir alan var. İthal araçlar tarafında değil de yerli araçlar tarafında kredi daha etkin olsun.

"ORTA YOLU BULACAĞIZ"
Haliyle içerideki sanayinin teşviki de önemlidir burada. Aynı zamanda ithalatın da yerliye kayması önemlidir. Sayıyla birlikte orada miktar da var 120 bin, 300 bin, 750 bin diye dilimler var. O dilimlerde güncelleme yaparak diyelim ilk dilim 120 bin. 120 binin yüzde 70’ini kredi alabiliyorlar. Onları güncelleyeceğiz.

Yakın zamanda dediğim gibi sektörle görüşülüyor. Onların bir talebi oluyor bizim düşüncemiz oluyor. Bunun cari açığa etkisi ithalata katkısı ne olacak. Orta yolu bulacağız. Taksit sayısının artırılması tarafında şu an ne yapacağız bunu Merkez Banka’mızla Hazine Bakanlığı’mızla görüşüp orta yolu bulacağız."

SEKTÖR TEMSİLCİSİ NE DİYOR?
OYDER Başkanı Turgay Mersin 300 bin liranın altında araç kalmadığını belirtirken şu ifadeleri kullandı: "Otomobil fiyatları ciddi anlamda yükseldi. Malum kurlar, ÖTV matrahlarındaki geçişlerle fiyatlar yükseldi. Tedarik sıkıntısıyla yaşanan yükselmeler de var. '300 bin TL'nin altında pek araç kalmadı' dersek doğrudur. Müşterilerin binmek istediği araçlar 450 bin TL ile 500 bin lira bandında. 300 bin liranın altındaki araçlar boş araçlar.

BDDK Başkanı’yla görüştük. Kredi kullanım oranlarındaki güncellemeyi istedik. Orada ciddi anlamda fiyatlar yükseldiği için 300 bin liraya yüzde 30 kredi kullandırılabiliyor. Bu 90 bin lira yapar. Keza faiz artışı olması taksit sayılarının yükselmemesi müşterilerin alımlarını aşağı çekmiştir.

TAŞIT KREDİLERİ DÜŞECEK Mi?
BDDK Başkanı faizlerin düşeceğini söylüyor. Faiz düştüğünde piyasalar açılır ama piyasa şu anda bunu çok satın almış değildir. 1 ay önce 35-40’lara varan faizler vardı bu yüzde 20’lere indi. Cumhurbaşkanımız faizlerin düşmesi yönünde çalışma yapıyor.

FAİZLERİN NE KADAR OLMASINI İSTİYORSUNUZ?
Mevcut kredi faizleri aylık 2 seviyelerinde biz aylık 1 seviyelerinde olmasını arzu ediyoruz. Kamu bankaları ve BDDK’nın desteği ile olacak şeydir. Arzu ettiğimiz faizin yüzde 1 olması piyasayı mutlu eder. Kredi kullanım oranlarının yükselmesini talep ettik. Bugün binilecek bir araba 450 bin liranın altında değil bunun yüzde 80 oranında ve 60 ay vade ile olması gerekir.

Tüketimin düşmesi büyümeyi de engeller ve iç piyasada araçların satılamamasını engeller. Enflasyonu yukarı çeker gibi gözükse de büyüme de Türkiye açısından önemlidir. Umarım bizim istediğimiz şekilde kredi oranları güncellenir diye düşünüyoruz. Yüzde 13 bir daralma oldu bu daralma normal değil. Alım gücü düştüğü için bu daralma oldu.

AKARYAKIT FİYATLARI ARAÇ SATIŞLARINI DÜŞÜRDÜ MÜ?
Akaryakıt fiyatları ciddi anlamda yükseldi. Şu anda ocak ayında etkisi olduğunu söylemek doğru olmaz. Kredi kullanım oranları ve faizlerin yüksek olması bunun ana etkenlerinden bir tanesidir. Araç fiyatları yükseldiği için düşen taksit miktarı azaldı.

İKİNCİ EL PİYASASI HAKKINDA
İkinci elde yüzde 10-15 arasında geri gelme oldu. İkinci elle ilgili alım yapabilirler ciddi anlamda fiyatlar geri geldi ikinci elde de."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER