Oynatma Listesi
HABERLER

Orta Doğu'da beşinci cephe açıldı! İsrail'e ilk saldırı, mesafe 1600 kilometre

İran ve İsrail arasındaki tansiyonda belirgin bir düşüş gözlemlenirken, vekil güçlerin dahil olduğu çatışmalar tırmanıyor.

İsrail birkaç haftalık aranın ardından yeniden Suriye'ye hava saldırısı düzenledi, savaş uçaklarının ateşlediği füzeler başkent Şam'ı hedef aldı. Resmi açıklamaya göre füze saldırısında maddi hasarın yanı sıra sekiz asker de yaralandı.

 

İran destekli Iraklı gruplar ise, İsrail'in başkenti Tel Aviv'e doğru füzeler ateşledi. Perşembe günü yayınlanan görüntülerde çöldeki iki rampadan fırlatılan uzun menzilli füzeler yer aldı.

 

Haşdi Şabi ve diğer grupları da bünyesinde barındıran şemsiye yapı İslami Direniş, ilk kez İsrail'in başkenti Tel Aviv'i hedef aldığını duyurdu.

 

İsrail tarafında ise söz konusu füzelerin nereye düştüğüne ya da engellenip engellenmediğine dair bir bilgi yok.

 

Şimdiye kadar İsrail'e yönelik hiçbir saldırı gerçekleştirmeyen Bahreyn'deki İran destekli grup El Aştar Tugayları da, yayınladığı videoyla Orta Doğu'da yeni bir cephe açıldığını duyurdu.

 

Orta Doğu'yu alev topuna çeviren savaşın yedinci ayında gerçekleşen ilk saldırıda, İsrail'in en güneyindeki Eilat şehrindeki bir şirket merkezi hedef alındı.

 

Gazze Şeridi'nde direnen Filistinlilere destek için söz konusu saldırıyı düzenlediğini belirten Aştar Tugayları, epeyce sansürlenmiş bir video yayınladı. Görüntüde ilk dikkat çeken ayrıntı, 2017 yılında Bahreyn'den İran'a kaçmaya çalışırken öldürülen dört kişinin resmi oldu.

 

Newsweek, El Aştar Tugayları'nın ateşlediği silahlı insansız hava aracının Yemenli Husilerin fırlattığı kamikaze drone'lara ve İran'ın uzun menzilli drone serisi Samad'lara benzediğini yazdı.

 

İran'ın Direniş Ekseni adını verdiği gruplar, savaşın başladığı 7 Ekim'den beri Irak, Lübnan, Suriye ve Yemen'den İsrail'e saldırılar gerçekleştirdi. Newsweek, Bahreynli Aştar Tugayları'nın da katılmasıyla İsrail'e karşı beşinci cephenin açıldığı yorumunu yaptı.

 

Arap Yarımadası'nın doğusunda, Basra Körfezi kıyısında yer alan Bahreyn'le İsrail'in başkenti Tel Aviv arasında kuş uçuşu 1670 kilometre, Kızıldeniz kıyısındaki Eilat ile ise yaklaşık 1600 kilometre mesafe bulunuyor. İsrail'in en güneyindeki Eilat şehri, geride kalan aylarda İran destekli bir diğer grup Yemenli Husiler tarafından defalarca füzeler ya da kamikaze silahlı insansız hava araçlarıyla hedef alındı.

 

Küçük Körfez ülkesi Bahreyn'in başkenti Manama, ABD donanmasının 5. Filo'sunun karargahına ev sahipliği yapıyor.

 

Bahreyn yönetimi saldırıya dair ilk resmi açıklamasını bugün yaptı, 'terörist' olarak kabul edilen El Aştar grubunun Krallık sınırları dışarısında faaliyet gösterdiğini savundu. El Aştar Tugayları, ABD ve birçok Avrupa ülkesi tarafından 'terör örgütü' olarak kabul ediliyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER