Oynatma Listesi
HABERLER

Asgari ücret ne kadar olacak? Maaşlar belli oluyor, CNN Türk'te beklenen rakamlar açıklandı

Asgari ücrette zam maratonu aralık ayı itibarıya başlayacak. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret ne kadar olacak sorusu şimdiden merak kazanmaya başladı. CNN TÜRK'te gazeteciler asgari ücret ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Asgari ücret komisyonunun ilk toplantısı 1 Aralık'ta yapılacak. CNN TÜRK'te yayınlanan Tarafsız Bölge programında yeni asgari ücret ne kadar olacak sorusu değerlendirildi. Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, "1 Aralık'ta toplantı yapılacak. İki hesaplama yöntemi var. Mehmet Şimşek dedi ki hedeflenen enflasyona göre yapılacak. İki yıldır çok yüksek enflasyon olduğu için asgari ücret iki defa tespit ediliyor. Bu sefer yılda bir kere tespit edilecek. Asgari ücret şubat ayında ele geçecek. Yüzde 37 ile yapılacak bir yıllık asgari ücret artışı düşük olur." dedi.

Melik Yiğitel, "Hedeflenen enflasyon baz alınacak, 35 - 36 civarında bir şey olunacak gibi görünüyor." ifadelerini kullandı.

Asgari ücrette zam maratonu aralık ayı itibarıya başlayacak. Zam görüşmeleri öncesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, CNN Türk canlı yayınında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarını aktardı.

Dicle Canova'nın açıklaması şu şekilde: "Asgari ücrette ilgili görüşmeler aralık ayında başlayacak. Aralık ayının ilk haftasında başlamasını bekliyoruz. Cevdet Yılmaz'a öncelikli sorduğumuz konu buydu. Asgari ücretle ilgili, zam oranı ne olacak? Muhalefetten gelen 17 bin 500 lira önerisine bakışı ne? şeklinde sorular yönelttik. Cevdet Yılmaz müzakerelere işaret etti, net bir açıklama yapmadı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, görüşmeler öncesi net bir yorum yapmak istemedi. 'Müzakereler 3'lü yürütülüyor' dedi. Kamu kadar işçi ve işveren kesiminin ne diyeceği önemli olacak vurgusunu yaptı. Kamunun bu süreçte dengeyi gözeteceğinin altını çizdi. Bu yıl asgari ücrete yüzde 114 artış yapıldığını vurguladı. 'Ciddi tedbirler alındı' dedi. Vergi muafiyetinin bütçeye getirisinin 500 milyar TL olduğunun altını çizdi. Bu yıl müzakere masasına hükümet ne getirecek, muhalefetin önerdiği rakama ne diyor? Bu konulara girmedi. Üclü müzakere masasını bekleyelim demekle yetindi. Ücret artış talepleri ile birlikte mal ve hizmet fiyatlarında artışın yaşanmasına ilişkin uyarıları da vardı.

Esas olan vatandaşın satın alma gücünü artırmak dedi. Bunun için enflasyonu düşürmek kalıcı refahı artırmak gerekiyor. Tüm toplumsal kesimlerin uzlaşması lazım mesajını verdi. Bunun bir toplumsal fedakarlığı beraberinde getirdiğinin altını çizdi. 'Siyasette gerçeklerden kopuk algıların oluşması anlık hoşa gitse de kalıcı refahı getirmiyor' dedi.

'Genel olarak ücret artış talepleri ile mal ve hizmet fiyatlarında artışın yaşanması, spekülatif hareketlerin Herkese sorumluluk düşüyor. Sağlıklı analiz yapmak, sınırlı kaynakları dengeli dağıtma meselesi önemli, popülizm kalıcı sosyal refah değil kısa vadeli gündem oluşturma meselesi, az sayıda insanın oluşturduğu algılara büyük çoğunluklar teslim olmamalı' mesajını verdi. Bundan sonraki zam süreçleri ile ilgili önemli uyarılardı.

EMEKLİLERE NE KADAR ARTIŞ OLACAK?

Kök ücretle alakalı prim ve ücret arasında denge olması gerekiyor vurgusunu yaptı. 3-4 çalışanın bir emekliyi finanse etmesi gerekir, Türkiye'de bu denge EYT sonrası düşük düzeyde geriledi ifadesini kullandı. EYT'nin sosyal güvenlik sistemi üzerinde ciddi baskı oluşturduğunun altını çizdi. '1 trilyona yakın kaynak sosyal güvenlik sistemine finanse ediliyor' dedi.

OVP'de sosyal güvenlik sistemini güçlendirici yeni çalışmalar olacağının mesajını vermekle yetindi.

7500 TL EMEKLİ MAAŞI ALANLAR HAKKINDA

7500 TL emekli maaşı alanlar için de "Bütçe imkanı sonuna kadar zorlayarak destekleyici bir yaklaşım olacak elbette, bunu yaparken, depremin yükünü unutmamamız lazım, enflasyonu düşürmek gerektiğini unutmamamız lazım" mesajını verdi.

MEMUR ZAMMI HAKKINDA: DAHA İYİ ARTIŞ OLACAK

Yıl sonunda memur emekli zammı da yapılacak. Memur zammı ile orantılı gerçekleşeceği için daha iyi bir artış alacağına işaret etti. İşçi emeklisi de bundan düşük olacak, orayı da dengelemek gerekebilir mesajını verdi. Tüm toplum kesimlerine destekleyici gelişmeler yaşanacak mesajlarını verdi. 'Elimizdeki imkanları iyi bilerek hareket etmek durumundayız' diye konuştu. Enflasyon vurgusu vardı. Kalıcı refaha ilişkin enflasyonun düşürülmesi gerekiyor dedi. Peki enflasyonda hangi noktadayız? "Son aylarda sonuç almaya başladık" dedi.

ENFLASYON HAKKINDA

'Yaz döneminde aylık bazda yüksekti son baharda enflasyon yükselir yaza göre ama bu yıl öyle olmadı son baharda yaza göre düşüşler oldu' dedi. Bunun yıllık baza yansıması gelecek yılın ortalarını bulacak dedi. 2024 yıl sonu için enflasyon hedefi yüzde 33'tü Merkez Bankası bunu yüzde 36 olarak revize etti. Bu konu hakkında Yılmaz, "Yukarı yönlü riskler var ama ilave çabalarla yüzde 33 sağlanmayacak rakam değil, olasılık içerisinde duruyor" mesajını verdi.

KUR KORUMALI MEVDUAT HAKKINDA

KKM bir başka önemli başlık. Cevdet Yılmaz ağustos ayında 3 trilyon ile pik yaptığını söyledi. Şu 17 Kasım itibarılya 640 milyar TL eksilme var dedi. Şu an için KKM rakamını 2 trilyon 768 milyar TL olarak açıkladı. 'Aynı şekilde bitirme perspektifimiz yok' dedi. Aşamalı bir mekanizma izleyeceklerinin altını çizdi. "Kamuya yük oluşturmayacak şekilde her zaman enstrüman olarak düşünülebilir" dedi.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİ: 36.5 MİLYAR DOLAR ARTIŞ VAR

Son mesajları Merkez Bankası'nın rezervleri ile ilgiliydi. Cevdet Yılmaz vurguladı. Mayıs ayında yani seçimin yapıldığı dönemde Merkez Bankası'nın rezervleri 98.5 milyar dolardı. Kasım 2023 itibarıyla 135 milyar dolar oldu. 36.5 milyar dolarlık artış var. Seçim sonrası Merkez Bankası'ndaki rezerv artışı yüzde 37 oranında diye vurguladı."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER