Oynatma Listesi
HABERLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ekonomi mesajı: Bu hedefimize hiç olmadığımız kadar yakınız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde konuşma yaptı. Erdoğan, 'Buradan bütün dünyaya seslenerek diyorum ki: 'Bizi izlemeye devam edin.' diyorum. Bize dayatılan şartlara yıllarca boyun eğmedik. Savunma sanayiinde geldiğimiz nokta bütün dünyanın dilindedir.' dedi. 'Pusulamız katma değerli üretimdir. Rotamız yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyümedir.' diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: Hedefimiz de dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmektir. Bu hedefimize hiç olmadığımız kadar yakınız. Ülkemizi sürekli içine çekildiği kısır döngünden kurtardık.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Ülkemizin müreffeh yarınları için gecesini gündüzüne katan tüm bilim insanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bugün TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü 3, teşvik ödülünü ise 14 bilim insanımıza takdim edeceğiz. Bilimsel telif eser ödülleri alanında ise 9 Türkçe bilim eseri ödül alacak. Ödül alan bilim insanlarımızın yaklaşık 3'te 1'ine tekabül eden 21'inin kadın olması bizim için gurur vesilesidir. Törenin bilim camiasına hayırlı olmasını diliyor, ödül alan bilim insanlarımızı tebrik ediyorum.

 

Batı söylemekte imtina etse de bugünkü bilimin temeli Doğu medeniyetidir. O dönemin bilim insanları hep bizim medeniyetimizden çıkmıştır. Ömer Hayyamlar Biruniler bizim medeniyetimizin çatısı altından çıkmıştır. Elbette sadece geçmişteki başarılarımız ile iftihar ederek bir yere varamayız. Ancak geçmişten bugüne köprü kurmadan da bir yere varamayız. Hayıflanmak çözüm değildir, yapmamız gereken üzerimize düşeni yerine getirmek, çalışmak, üretmek ve yeniliklerin öncüsü olmaktır. Her zaman dediğim gibi: Yiğit düştüğü yerden kalkar.

Bilim Türkiye'nin siyasi bağımsızlının da teminatıdır. Milli teknoloji hamlesi vizyonu rehberliğinde kararlı adımları attık. Son 19 yılda yaptığımız yatırımlarla bilimin ve özgür düşüncenin hamisi olduk, olmayada devam ediyoruz.

Beşeri sermayeyi bilim insanlarımıza, mühendislerimize hatta ilkokul çocuklarımıza ayırdığımız sermayeyi artırmak için sürekli çalışıyoruz. Yeni fetihler yeni Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz. TEKNOFEST'te yarışmalara katılan gençlerimiz geleceği değiştirecek mucitler arasında yer almak için yarışıyorlar. Bu yenilikler ülkemizden bir çok yeni Aziz Sancarlar çıkacağının kanıtıdır. Çağrımız ile ülkemize gelen yabancı hocalarımız da var. Yabancı demek hoşuma da gitmiyor. Küresel hocalarımız da var. Bu hocalarımız doktora çalışmaları ile genç hocalarımızı da geliştiriyor. Yeni çağrımız ile daha fazla bilim insanını ülkemizin beşeri sermayesine katmış olacağız.

"OCAK 2022'DE BAŞLIYORUZ"

Ülkemize gelen ve ülkemizdeki yerleşik bilim insanlarımız nanoteknolojiden robotik teknolojiye kadar birçok yüksek bütçeli araştırmalar yürütüyorlar. Hocalarımızın yetiştirdidği gençler milyar dolar değerlemeye sahip girişimlerle karşımıza çıkabilir. Bilim insanlarına destek olmak boynumuzun borcudur. Aziz Sancar hocamız adına verilecek doktora sonrası bursu daha önce duyurmuştuk. Ocak 2022'de başlıyoruz. Yeni bir burs programını daha duyurmak istiyorum. Bilim alanındaki çok kıymetli çalışmaları ile bilinen Fuat Sezgin hocamız adına burs programı açıyoruz. Bilim insanlarımıza bu burs ile destek vereceğiz.

 

Üniversitelerin fizik, kimya, biyoloji, matematik programlarına ilgi isteidğimiz seviyede değil. Gençlerin temel bilimlere olan ilgisini artırmak istiyoruz.

"BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİN"

Ülkemiz teknolojisini daha ileri taşıyarak gayretlerinin meyvesini alacaktır. Türkiye küresel yenilik endeksinde 10 basamak yükselerek 41'nci sıraya yükseldi. İlk 50'de en çok artış gösteren ülke olduk. Buradan bütün dünyaya seslenerek diyorum ki: 'Bizi izlemeye devam edin.' diyorum. Bize dayatılan şartlara yıllarca boyun eğmedik. Savunma sanayiinde geldiğimiz nokta bütün dünyanın dilindedir. Sürekli vites yükselterek yolumuza devam ediyoruz. Geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de dünyanın önde gelen ülkelerinden ayrışarak pozitif büyüme ile kapatacağız. Cari fazla vereceğimiz günler artık yakındır. Global piyasaların bir parçası olarak Türkiye ekonomisi de sıkıntıları hissediyor.

Tedarik zincirlerindeki kırılma nedeniyle ekonomiler sıkıntı yaşıyor. Biz bu döneme sağlık bir ekonomiyle girdik. Pusulamız katma değerli üretimdir. Rotamız yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyümedir. Hedefimiz de dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmektir. Bu hedefimize hiç olmadığımız kadar yakınız. Ülkemizi sürekli içine çekildiği kısır döngünden kurtardık. TEKNOFEST kuşağını gümbür gümbür büyütmeye devam ediyoruz. Bunun için, insan gücü, azme ve inanca sahibiz.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER