Oynatma Listesi
HABERLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kerkük talimatı

Irak’ın Kerkük kentinde süren olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın'a verdiği talimatı açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Irak’ın Kerkük kentinde, Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) kente dönüşü sonrası başlayan olaylarla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın'a talimat verdiğini söyledi.

"SAKİN BİR HAVA VAR"

Kerkük'te yaşanan gelişmelerle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kerkük konusuyla ilgili olarak da gerek Dışişleri Bakanım Hakan Fidan gerekse istihbarat birimlerimiz konuyu sıkı takip ediyorlar. İşin sıkı sıkıya takibi neticesinde gerek Irak Başbakanı Sayın Sudani ile yapılan görüşmeler gerekse oradaki muhataplarıyla yapılan görüşmeler neticesinde şu anda Kerkük’te nispeten sakin bir hava var." dedi.

FİDAN VE KALIN'A TALİMAT

 "Dışişleri Bakanım Hakan Fidan’a ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’a durumu yakından takip etmeleri gerektiğini de söyledim." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Barzani ailesiyle görüşmeler yapıldı, Sudani ile görüşmeler yapıldı. Dün de Dışişleri Bakanım Hakan Fidan’ın İran’da yaptığı açıklamalar neticesinde bugün itibariyle hava sakin gözüküyor. Konuyu takip ediyoruz." dedi.

"BÜTÜNLÜĞÜN BOZULMASINA İZİN VERMEYİZ"

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: Bölgenin barış ve huzuru için Kerkük’ün yapısını bozacak faaliyetlerden uzak durulmalı. Kerkük’ün yapısını bozacak her eylem, Irak’ın bütünlüğünün bozulması demektir. Türkmen yurdu Kerkük, yüzlerce yıldır farklı kültürlerin bir arada barış içinde yaşadığı coğrafya olmuştur. Bu coğrafyanın huzurunun, bütünlüğünün bozulmasına izin vermeyeceğiz.

ERDOĞAN: ARAP AŞİRETLER HEM MİLLİ HEM YERLİDİR

Erdoğan, "Suriye'de Deyrizor’da Arap aşiretlerle PKK'lı YPG'li teröristlerin çatışması bir süredir devam ediyor. Bu konu spesifik olarak Putin’le görüşmenizde gündeme geldi mi? Yaşananlara dair sizin görüşünüz değerlendirmeniz nedir?" sorusuna da dikkat çeken yanıtlar verdi.

Erdoğan, "Doğrusu konuyu Sayın Putin açmadı. Ben şöyle kısa bir özet açtım ve Suriye’deki bu gelişmelerde PKK'ya YPG'ye karşı artık Arap aşiretlerin bir bütün haline geldiğini, hatta şu anda katılımın artmasıyla Arap aşiretlerin güçlendiğini görüyoruz. Sayın Putin de bölgenin sahipleri olarak Arap aşiretlerinin bir araya gelerek, terör örgütüne karşı mücadele vermesinin önemli olduğunu söyledi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER