Oynatma Listesi
HABERLER

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan asgari ücret açıklaması

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücret, emekli maaşları ve genel ekonomiye dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Öte yandan asgari ücrette ilk toplantı tarihi de netleşti.

CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, CNN Türk canlı yayınında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarını aktardı. 

Dicle Canova'nın açıklaması şu şekilde: Asgari ücrette ilgili görüşmeler Aralık'ın ilk haftası bekleyecek. Cevdet Yılmaz'a öncelikli sorduğumuz konu buydu. Asgari ücretle ilgili tek zama uyulup uyulmayacağı, zam oranı ne olacak? Muhalefetten gelen 17 bin 500 lira önerisine bakışı ne? şeklinde sorular yönelttik. Cevdet Yılmaz müzakerelere işaret etti, net bir açıklama yapmadı. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, görüşmeler öncesi net bir yorum yapmak istemedi. Müzakereler 3'lü yürütülüyor dedi. Kamu kadar işçi ve işveren kesiminin ne diyeceği önemli olacak vurgusunu yaptı. Kamunun bu süreçte dengeyi gözeteceğinin altını çizdi. Bu yıl asgari ücrete yüzde 114 artış yapıldığını vurguladı. Koruyu ciddi tedbirler alındı dedi. Vergi muafiyetinin bütçeye getirisinin 500 milyar TL olduğunun altını çizdi. Bu yıl müzakere masasına hükümet ne getirecek, muhalefetin önerdiği rakama ne diyor? Bu konulara girmedi. Üclü müzakere masasını bekleyelim demekle yetindi. Ücret artış talepleri ile birlikte mal ve hizmet fiyatlarında artışın yaşanmasına ilişkin uyarıları da vardı.

Esas olan vatandaşın satın alma gücünü artırmak dedi. Bunun için enflasyonu düşürmek kalıcı refahı artırmak gerekiyor. Tüm toplumsal kesimlerin uzlaşması lazım mesajını verdi. Bunun bir toplumsal fedakarlığı beraberinde getirdiğinin altını çizdi. Siyasette gerçeklerden kopuk algıların oluşması anlık hoşa gitse de kalıcı refahı getirmiyor dedi.

Genel olarak ücret artıştalepleri ile mal ve hizmet fiyatlarında artışın yaşanması, spekülatif hareketlerin Herkese sorumluluk düşüyor. Sağlıklı analiz yapmak, sınırlı kaynakları dengeli dağıtma meselesi önemli, popülizm kalıcı sosyal refah değil kısa vadeli gündem oluşturma meselesi, az sayıda insanın oluşturduğu algılara büyük çoğunluklar teslim olmamalı mesajını verdi. Bundan sonraki zam süreçleri ile ilgili önemli uyarılardı. 

EMEKLİLERE NE KADAR ARTIŞ OLACAK?

Kök ücretle alakalı prim ve ücret arasında denge olması gerekiyor vurgusunu yaptı. 3-4 çalışanın bir emekliyi finanse etmesi gerekir, Türkiye'de bu denge EYT sonrası düşük düzeyde geriledi ifadesini kullandı. EYT'nin sosyal güvenlik sistemi üzerinde ciddi baskı oluşturduğunun altını çizdi. 1 trilyona yakın kaynak sosyal güvenlik sistemine finanse ediliyor dedi.

OVP'de sosyal güvenlik sistemini güçlendirici yeni çalışmalar olacağının mesajını vermekle yetindi.

7500 TL EMEKLİ MAAŞI ALANLAR HAKKINDA

7500 TL emekli maaşı alanlar için de "Bütçe imkanı sonuna kadar zorlayarak destekleyici bir yaklaşım olacak elbette, bunu yaparken, depremin yükünü unutmamamız lazım, enflasyonu düşürmek gerektiğini unutmamamız lazım" mesajını verdi.

Yıl sonunda memur emekli zammı da yapılacak. Memur zammı ile orantılı gerçekleşeceği için daha iyi bir artış alacağına işaret etti. İşçi emeklisi de bundan düşük olacak, orayı da dengelemek gerekebilir mesajını verdi. Tüm toplum kesimlerine destekleyici gelişmeler yaşanacak mesajlarını verdi. Elimizdeki imkanları iyi bilerek hareket etmek durumundayız diye konuştu. Enflasyon vurgusu vardı. Kalıcı refaha ilişkin enflasyonun düşürülmesi gerekiyor dedi. Peki enflasyonda hangi noktadayız. "Son aylarda sonuç almaya başladık" dedi.

ENFLASYON HAKKINDA

Yaz döneminde aylık bazda yüksekti son baharde enflasyon yükselir yaza göre ama bu yıl öyle olmadı son baharda yaza göre düşüşler oldu dedi. Bunun yıllık baza yansıması gelecek yılın ortalarını bulacak dedi. 2024 yıl sonu için enflasyon hedefi yüzde 33'tü MErkez Bankası bunu yüzde 36 olarak revize etti. Bu konu hakkında Yılmaz, "Yukarı yönlü riskler var ama ilave çabalarla yüzde 33 sağlanmayacak rakam değil, olasılık içerisinde duruyor" mesajını verdi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER