Oynatma Listesi
HABERLER

Erzincan'daki maden faciasında skandal savunma: 3 gün sonra gördüm

Erzincan'ın İliç ilçesinde 9 işçinin toprak altında kaldığı altın madeni faciasına ilişkin gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Anagold Madencilik A.Ş.’nin Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci’nin ifadesi ortaya çıktı.

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı aralıklarından beri altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası'nda çıkarılıp istiflenen toprak, 13 Şubat saat 14.28'de kayıt altına alındı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik bir düşüşten hızla aşağıya doğru aktı. 9 işçi, geniş bir alana yayılmış halde kaldı. İhbar bölgesinde Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Olayla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen 4 savcı tarafından sürdürülen soruşturmada 9 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 6'sı 'taksirle ölüm ve spora neden olmak' suçundan tutuklanırken, aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yalçın Demirci ile ARK ve MTA, adli kontrol ve yurt dışı yasağıyla serbest bırakıldı. Soruşturma çok yönlü olarak devam ederken, Murat Bayraktar, Şenol Demir, Soysal Doğan, Abdulkadir Cansız, Hüseyin Üstündağ ve Kanada uyruklu Jain Ronald Guille'nin ifadelerinden sonra Yönetim Kurulu Başkanı Demirci'nin de açıklaması ortaya çıktı.Çöpler köyü mevkisinde bulunan Anagold Madenciliğin 6 Şubat 2024'te Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve yazan Cengiz Yalçın Demirci, 2022 Eylül ayından itibaren Anagold Madencilik A.Ş'ye ait finansın üst mercilerine koordinasyonun bütçe onay hazırlıklarını, ortaklık ve ilişkileri, planlama üst yöneticileri raporlamanın ve bunun koordinasyonunun üstlere bildirilmesinden sorumlu olduğunu söyledi.

'RUTİN PATLAMALAR OLMAKTADIR'

 

İfadesinde maden ocağında yaşanan ve yapılan pek çok haberin olmadığını iddia eden Demirci, "Bildiğim kadarıyla olay nedeniyle 9 işçi halen bulunamamıştır. Kimler olduğunu bilmemekteyim.Bu kişi hangi amaçla yığın liç de bulunduğunu bilmemekteyim.Bu olayın nedenini henüz bilmiyorlar.Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'na verilen bilgide fazla sıcaklık ve su verilmediğini bildirdiler.Radar sistemindeki uyarı hakkında, uyarının ne şekilde olduğunu, hangi ivmenin olduğunu bilmemekteyim. Bu yıl ile ilgili DSİ'ye verilen bilgide radar sisteminden olaydan hemen önce hareketlilik olduğunu öğrendim. 2023 yılı aralıkları arasında radar sistemine ait parçaların bu yıl ki bütçeye girdiğini biliyorum. Hatta satın alma ile ilgili onay alındığını bilmekteyim. Bu cihazların yurt dışından alındığı için alım süreci uzamış olabilir. Alım süreciyle ilgili benim herhangi bir müdahalem ve yetkim yok. parçalarda belirli aralıklarla rutin patlamalar meydana gelmektedir. Ancak olayın olduğu gün herhangi bir patlama olup olmadığını bilmemekteyim. Eğer patlama meydana gelmişse, bunun yığın halinde liç alanına tehlike arz edip etmediğini bilmemekteyim. Konteynerlerin oraya ne şekilde kiminle talimat verdiğini bilmemekteyim. Yığın liçe ne kadar toprak dökümü yapılıp yapılmadığını bilmiyordu. Herhangi bir teknik etkiye sahip değilim. Maden sahası ile sorumlu olan şahsın tutuklanması nedeniyle bütün bir durdurma operasyonunu sürdürmekteyim. Ben bu olayla ilgili sorumluluğu düşünmekteyim" dedi.

'EN YETKİLİ KİŞİ JAİN'

Olaydan 2 saat önce sorumlu kişinin e-posta ile bilgilendirme amaçlı 3 adet çatlaklarla ilgili fotoğraf ve önlem alınıp yazılmadığını ifade eden Demirci, "Ben saat farkı nedeniyle görmemiştim. Hatta olaydan sonra doğrudan arkadaşların beni uyarması sonucu olaydan 3 gün sonra postada böyle görüldü. Oradaki sorumlu bütün üst yöneticilere bilgi amaçlı mailler atılmaktadır.Bu bilgilendirme mailidir. Bununla ilgili aslında sorumlu olan kişiden herhangi bir talimat almak için bu maili atmış değildir. nedeniyle en bozuk işçinin dahi tehlikeyi fark ettiği zaman durdurulması yasaktır. böylesi tehlikeli alt yüklenicilerin bile durdurma yetkisi yok. muhafaza durumda en yetkili kişi Jain'dir.Zaten söz konusu olayda durdurma izni vermiş ancak neden söz konusu yerde incelemelerin yapıldığını bilmiyor. O kişinin orada herhangi bir şekilde bulunduğunu bilmiyordum" diye konuştu.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER