Oynatma Listesi
HABERLER

Hamas, İsrail'in keşfettiği en uzun tüneli alaya aldı

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde şimdiye kadarki en büyük tünelin keşfedildiğini açıkladı. Verilen bilgiye göre, İsrail-Gazze sınırında bulunan Hamas tünelinin uzunluğu 4 kilometreyi aşıyor.

İsrail ordusuna göre, Gazze'nin kuzeyindeki Erez sınır kapısı yakınlarında ortaya çıkarılan tünelin maliyeti milyonlarca dolar. Ordu sözcüsü Daniel Hagari, "Tüneli inşa etmek yıllar sürdü, içinden araçlar geçebiliyordu. Bu bir şehir" dedi.

Yerel medya, tünelin derinliğinin bazı yerlerde 50 metreyi bulduğunu ve İsrail topraklarına girmediğini yazdı.

Henüz tamamı ortaya çıkarılamayan tünelde iletişim, su ve elektrik hatlarının yanı sıra birçok yol ve kavşak var. Rayların döşendiği tünelde drenaj sisteminin de kurulduğu görüldü.

İsrail medyası, dev tünelin Hamas'ın lideri Yahya Sinvar'ın kardeşi Muhammed Sinvar tarafından planlandığını ve inşa edildiğini bildirdi. İşgalci İsrail ordusu ise Muhammed Sinvar'ı tünelde ilerleyen bir arabanın içinde gösteren bir görüntü yayınladı.

The Times of Israel, tünelin rotasını gösteren haritanın yayınlanmasına izin verilmediğini kaydetti.

Uluslararası haber ajansları AP ve AFP tünelden çok sayıda fotoğrafı dünyaya geçerken, uluslararası medya İsrail'in burnunun dibindeki tüneli bugüne kadar neden keşfedemediğini sorguladı.Amerikan ABC News, savaşın yetmiş ikinci gününde uluslararası medyaya gösterilen tünelin 7 Ekim baskınından önce İsrail istihbaratına dair yeni soruları canlandırdığını yazdı. ABC, tünelin giriş noktasının sınırdaki İsrail askeri üssünden birkaç yüz metre uzaklıkta olduğunu kaydetti.

'Gazze metrosunun içinde' başlığını atan Financial Times, Gazze'nin altındaki tünellerin uzunluğunun 500 kilometreyi bulduğunu ve Londra metrosundan daha büyük olduğunu aktardı.

Wall Street Journal ise, tünelin İsrail ordusu tarafından 'Sinvar'ın sırrı' olarak adlandırıldığını bildirdi.

KASSAM TUGAYLARI'NDAN VİDEOLU YANIT

Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları ise, bugün öğle saatlerinde sosyal medya hesaplarından bir video paylaştı ve İsrail'e açık bir mesaj verdi.

Tüneli gezen İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant'ın dikkat çektiği video, "Geç kaldınız, görev çoktan tamamlandı" mesajıyla yayınlandı.Görüntülerde bir başka göze çarpan ayrıntı, 7 Ekim baskınında Erez sınır kapısında gerçekleştirilen saldırıdan bölümler bulunması. Kassam Tugayları, tüneli kullanan savaşçılarının İsrail askerlerini rehin aldığını gösterdi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER