Oynatma Listesi
HABERLER

İsrail'le yeni dönem! Erdoğan: Enerjide iş birliğine hazırız

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Ankara'ya geldi. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ortak basın toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarında, " Enerji ve enerji güvenliğinde iş birliğine hazır olduğumu ifade ettim. Türkiye böylesi projeleri hayata geçirebilecek tecrübeye sahiptir." ifadelerini kullandı. Sözlerine Türkçe olarak başlayan ve Erdoğan'a teşekkür eden İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun gelecek ay İsrail'i ziyaret edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog görüşmesinin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: İsrail Devlet Başkanı Sayın Herzog'u Ankara'da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu tarihi ziyaretin Türkiye İsrail ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Hedefimiz ortak çıkarlara ve karşılıklı hassasiyetlere saygı temelinde siyasi diyaloğun yeniden canlandırılması. Bölgemizde barış huzur ve birlikte yaşama kültürünün tekrar kazanılması bizim elimizdedir. İkili işbirliği ve bölgesel diyaloğu ilerletirsek, fikir ayrılığı yaşadığımız konuları ele almak da kolaylaşacaktır.

ENERJİDE İŞ BİRLİĞİ MESAJI

Ticaret hacmimiz salgına rağmen yüzde yaklaşık 36 artış göstererek 8 buçuk milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. 2022 senesinde 10 milyar dolara taşıyacağımıza inanıyorum. Enerji ve enerji güvenliğinde iş birliğine hazır olduğumu ifade ettim. Türkiye böylesi projeleri hayata geçirebilecek tecrübeye sahiptir.

"FİLİSTİN HASSASİYETİMİZİ AÇIKÇA PAYLAŞTIM"

Filistin konusundaki hasssiyetimizi açıkça paylaştım. İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'a, bölgede gerginliğin azaltılmasına ve iki devletli çözüm vizyonunun muhafazasına verdiğimiz önemi ifade ettim. Filistinlilerin sosyal ve ekonomik şartlarının iyileştirilmesinin önemine dikkat çektim. Kudüs'ün tarihi statüsüyle Mescid-i Aksa'nın dini kimliği ve kutsiyetinin korunmasına atfettiğimiz önemin altını çizdim Filistin halkına yönelik insani projeler yürüten TİKA ve Kızılay gibi kurumlarımızın faaliyetlerinin devam etmesi konusunda İsrail makamının desteğini beklediğini söyledim.

2 BAKAN İSRAİL'E GİDİYOR

Ukrayna ve Doğu Akdeniz başta olmak üzere bölgesel konularda fikir alışverişinde bulunduk. Enerji konusundaki işbirliğini hayata geçirmek için bu bir fırsattır. Dışişleri Bakanımızın Filistin ve İsrail'e yapacağı ziyareti, ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın İsrail ziyaretini önemsiyorum

HERZOG'DAN AÇIKLAMA

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog konuşmasına Türkçe başlayarak 'Eşim ve ben Türkiye'de olmaktan çok mutluyuz' ifadeleri başladı. Herzog'un açıklamaları şöyle: Ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki ilişkilerimizin kökleri eskidir. Hepimizin paylaştığı bölgesel ve küresel zorluklarla daha kolay başa çıkacağız. İsrail ve Türkiye birçok alanda bölgelerini çarpıcı bir biçimde etkileyecek bir iş birliği yapabilir ve yapmalıdır. Türkiye Dışişleri Bakanı İsrail'i ziyaret edecek ve mevkidaşı ile görüşecek. Böylece diyaloğun devamını mümkün kılacak. Bu diyaloğu her yönde yaşamalıyız. Son haftalarda bir kez daha savaşların ne kadar kötü olduğunu ve halklar arasında köprüler kurmanın önemini gördük.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER