Oynatma Listesi
HABERLER

Kıbrıs'ta 'yol çalışması gerginliği! BM askeri ile Türk askeri karşı karşıya

Kıbrıs'ta BM Barış Gücü Askerleri'nin Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ni engellemek için alana yerleştirdiği beton bloklar dozer yardımıyla kaldırıldı.Bu esnada BM Barış Gücü askerleri ile KKTC güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı. O anlar kameralara yansıdı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından Birleşmiş Milletler kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak üzere hazırladığı Pile-Yiğitler Yolu Projesi, BM ve Güney Kıbrıs ile KKTC arasında gerginliğe sebep oldu.

ARAÇLARI KKTC TOPRAKLARINA ÇEKTİLER

BM Barış gücü askerleri yol yapımını engellemek için sabah saatlerinde yol yapılacak alana beton bloklar yerleştirdikten sonra araçlarını da KKTC topraklarına park etti. Bölgeye gelen Türk askeri ise BM'ye ait araçları ve beton blokları bölgeden dozer yardımıyla kaldırdı.

Fransız bakanın ‘Pile Yolu’ merakı!

DÖNÜŞ YOK

Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacağını belirten KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, yaptığı açıklamada, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin son derece insancıl amaçlarla ve hiçbir art niyet olmadan hazırlandığını belirterek "Rum’un ve İngiliz üslerinin insafına terk edilen Kıbrıs Türk insanının hayatını kolaylaştırmak için böyle bir proje yapılmıştır." dedi.

KKTC'nin bir yerden toprak çalma niyeti olmadığını vurgulayan Ertuğruloğlu, "Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacak. Bu proje tamamen insani bir projedir ve hiçbir art niyet içermemektedir. Komployla karşı karşıyayız. BM bizi engellemeye çalışmasın. Bu yolu biz yapacağız. Bitmiştir. Kararlılığımızdan geri adım atmayacağız." değerlendirmesinde bulundu. Ertuğruloğlu, BM Barış Gücü'nün Türk dostu bir örgüt olmadığını vurgulayarak KKTC olarak oyuna gelmeyeceklerini belirtti.

CNN Türk Lefkoşa Temsilcisi Ömer Bilge, Büşra Arslantaş'a konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bilge'nin açıklamaları şöyle;

Pire'de BM denetimi ara bölgede Pire köyü var. Rum ve Türkler burada ortak yaşıyor. Pire'deki Türklerin erişimini sağlamak amacıyla yol genişletme çalışması. Ancak BM topraklarında değil. Tam sınırda KKTC topraklarında yaşanan bir gerinlikten bahsediyoruz. Tabi evveliyatı var. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve askeri yetkililerle konuşarak işin özünü de öğrenmiş olduk. Aslında yol genişletme projesi 1 yıllık bir süreç. Ve bu arada da BM ile temaslar devam ediyor. Ne zamana kadar?

'BM HAREKETE GEÇ'

Burada bulunan Yiğitler köyü ile Pire arasına yol genişletme çalışması 11 km'lik bir yoldan bahsediyoruz. 7 km ise KKTC topraklarında. KKTC topraklarında olan bölüm dün sona eriyor. Ve ara bölgeden de Pire'ye yol çalışmaları başlayacak. İşte ne olduysa dün oluyor. Kıbrıs Rum Yönetimi hükümeti şiddetli bir açıklama yapıyor ve diyor ki; 'Türkler askeri proje yapıyor. Toprak ihlalinde bulunuyor. BM harekete geç ve bu yol projesini durdur' diyerek çağrıda bulunuyor.

Karadeniz'de üçlü ittifak! ABD'li amiral Türkiye'yi de saydı

'KIBRIS SORUNUNUN ÖZÜ'

BM askerleri Rumların çağrısı üzerine KKTC’ye gelerek dikenli tel çekmeye çalışıyor ve beton bariyerler yerleştirmeye çalışıyor. Yol çalışmalarına eşlik eden özel harekat polisi bulunuyor. BM askerleri de silahsız, KKTC topraklarından BM’nin dikenli teli ve askerlerini çıkarıyorlar. Önce Rum yönetimi, ABD, Yunanistan ve BM Güvenlik Konseyi KKTC’yi suçlayan açıklamalarda bulunuyorlar. KKTC Dışişleri Bakanı, bunun haksızlık olduğundan bahsederek yol çalışmasından vazgeçmeyecekleri esas sorunun Rum tarafında yol yapılırken, Rum tarafına izin verilen BM’nin statüsünde olduğuna dikkat çekiyor.

Kıbrıs sorunun özü budur zaten. 1960’ta gelen BM askerleri Rumların izni ile burada faaliyet gösterdiğinden dolayı herhangi bir harekette Rumlardan izin istiyor. KKTC’deki yol genişletme çabası ile bir gerginlik y aşandı. KKTC Dışişleri Bakanlığı herhangi bir yaralama söz konusu olmadığını belirtiyor. Rum tarafı zarar verildiğini savunuyor'

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER