Oynatma Listesi
HABERLER

Kızıl Meydan'da tek tank! Dünya bu görüntüyü konuşuyor

Kremlin'de infilak eden drone'lar nedeniyle gergin bir Zafer Günü kutlamasına ev sahipliği yapan Moskova'da, Rus lider Putin'in yanında yakın müttefikleri vardı. Kızıl Meydan'daki geçit töreni ise tam bir fiyasko oldu.

Ukrayna'ya 24 Şubat 2022 tarihinde saldırı emri veren Rusya lideri Vladimir Putin, Moskova Kızıl Meydan'daki 9 Mayıs Zafer Günü kutlamalarında kürsüye çıktı. Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sına karşı kazandığı savaşı her sene görkemli bir şekilde kutlayan Rusya, bu yıl Ukrayna'dan gelecek bir zafer haberi bekledi ancak özellikle Bakhmut'ta beklenen gerçekleşmedi.

Askeri birliklerin yürüdüğü ve balistik füzelerin sergilendiği Zafer Günü'nde tüm gözler Vladimir Putin'in üstündeydi. Tıpkı geçen yıl olduğu gibi II. Dünya Savaşı gazileriyle yan yana oturan Rus liderin yanında, 2020'den sonra ilk kez bir avuç ülke lideri vardı.

2021 yılında koronavirüs salgını nedeniyle yalnızca Tacikistan Devlet Başkanı Moskova'ya gelebildi. Geçen yıl ise Ukrayna işgalinin başlamasından yaklaşık üç ay sonra kutlanan Zafer Günü'nde Putin yapayalnızdı.

Bu yılki kutlamalarda dikkat çeken isimlerden biri, Putin'in Avrupa'daki en sıkı müttefiki Belarus lideri Alexander Lukaşenko oldu. Yanı sıra Orta Asya ülkelerinin liderleri Kızıl Meydan'da. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da yine Moskova'da arz-ı endam eden isimlerden biri.

Kızıl Meydan'da kurulan kürsüye çıkan Rusya lideri Putin, şu anda gerçek bir savaşın sürdüğünü belirtip Rusya'nın egemenliğini savunduğunu iddia etti. Asıl savaşın Rusya'nın anavatanına karşı yürütüldüğünü savunan Putin, 'Russophobia' tohumları eken Batılı elitlerin Rusya'nın düşüşünü görmek istediklerini öne sürdü.

 

SON SÖZLER

Kızıl Meydan'da yürüyen askerlere "Herkes sizin için dua ediyor" diyerek seslenen Rus lider, Ukrayna hükümetini bir kez daha Nazilere benzetip beklendiği gibi devam eden işgali II. Dünya Savaşı'yla kıyasladı.

Ukrayna'da savaşan askerleriyle gurur duyduğunu da ekleyen Vladimir Putin, işgali yine 'özel askeri operasyon' olarak niteledi.

Rusya'ya karşı başlatılan savaş nedeniyle dünyanın bir 'dönüm noktası'nda olduğunu savunan Vladimir Putin, Ukrayna'daki askerlerine zafer çağrısı yapıp konuşmasını "Rusya için, silahlı kuvvetlerimiz için, zafer için! Yaşasın" diyerek bitirdi.

 

KIZIL MEYDAN'DA ALIŞILMADIK ANLAR

Her yıl onlarca savaş uçağının gökyüzünde gövde gösterisi yaptığı Moskova'da, bu yıl Rus jetleri sahne almadı. Savaş uçakları gösterisinin iptal edilmesini, geçit töreninde yalnızca bir tankın yer alması izledi. Söz konusu tank, II. Dünya Savaşı'nda kullanılan T-34'ten başkası değildi. Rusya'nın Ukrayna işgalinde yüzlerce tank kaybettiği biliniyor. Ukraynalılara göre, bugüne kadar 3 bin 700'den fazla Rus tankı imha edildi.

DRONE SAVAŞI!

Ukrayna'da bataklığa saplanan ve geride kalan 440 günde 220 bin askerini kaybeden Rusya lideri Putin, aylarca direndiği seferberlik kararını Eylül 2022'de 'kısmi' olarak ilan etmek zorunda kaldı. 300 bin yedek asker cepheye sürülürken, Ukrayna'daki savaş aylardır Bakhmut'ta donmuş vaziyette. Ukrayna'nın doğusundaki kilit şehir Bakhmut'ta ağır kayıplar veren Rus ordusu ve paralı askerler Wagner Grubu, 9 Mayıs'a kadar şehri işgal etmeyi hedefliyordu ancak bu gerçekleşmedi.

Geçtiğimiz yıl Rusya'nın işgal ettiği Harkov ve Herson gibi bölgeleri geri alan Ukrayna ordusu ise, bugünlerde karşı taarruz için düğmeye basmaya hazırlanıyor.

Savaşın tarafları son haftalarda silahlı insansız hava araçlarını kullanarak saldırılar düzenliyor. Ukraynalılar birçok Rusya şehrinde ve işgal altındaki yerlerde Rus hedeflerine kamikaze drone'larla saldırdı. Rus ordusu da özellikle İran üretimi Şahid-136 kamikaze insansız hava aracını Ukrayna şehirlerine gönderdi.

Kremlin Sarayı'nın üstünde geçen hafta iki insansız hava aracının infilak etmesi, büyük yankı buldu. Moskova Vladimir Putin'e bir suikast girişiminde bulunulduğunu savunuyor, Ukraynalılar ise Kremlin'e çarpan drone'ların bir 'sahte bayrak' operasyonu olduğunu söylüyor.

KREMLİN'İN RUH HALİ

Moskova'daki BBC muhabiri Will Vernon, mevcut tabloda Kremlin'in bugün için gergin olduğunu belirtiyor. Kızıl Meydan'da bugün çok farklı bir atmosferin hakim olduğunu belirten Vernon, "Gerginliğin ve özgüvensizliğin hakim olduğu bir ruh hali var. Bunun sebebi, son haftalarda ülke genelinde yaşanan drone saldırısı, patlama ve sabotaj olayları. Petrol depoları ateşe verildi, yük trenleriyse raydan çıktı" deyip ekledi:

"Bu yaşananların arkasında kimin olduğu henüz tam olarak net değil. Rusya Ukrayna'yı ve Batı'yı suçlasa da onlar yöneltilen iddiaları reddediyorlar. Meydana gelen en ciddi olay, geçen hafta Rus gücünün tam kalbi ve bugünkü askeri geçit töreninin ünlü merkezi Kremlin'e yapılan saldırıydı."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER