Oynatma Listesi
HABERLER

Mocha Myanmar'ı vurdu, onlarca can kaybı var

Müslümanların yaşadığı Arakan'a 195 kilometre hızla ulaşan tayfun, özellikle göçmen kamplarını yerle bir etti. Uydu görüntüleri, yıkımın boyutunu ortaya koydu.

Son yıllarda ordu birliklerinin baskını sonucu yüz binlerce Müslümanın göç etmek zorunda kaldığı Myanmar'ın Arakan bölgesini bu kez de tayfun vurdu. Mocha Siklonu, saatte 195 kilometre (120 mil) hızla Pazar günü elektrik direklerini devirerek ve ahşap balıkçı teknelerini paramparça ederek karaya ulaştı.

AFP, Mocha adı verilen tayfunun Arakan eyaletine ölüm getirdiğini ve köylerde onlarca insanın yaşamını yitirdiğini bildiriyor. Yerel yetkililer, Salı günü itibariyla can kaybının en az 41 olduğu bilgisini verdi.

Tayfundan en çok zarar gören yerlerden biri Bu Ma köyü. Rohingyalı Müslümanların yaşadığı köyde 24 insan hayatını kaybetti.

Can kaybını AFP'ye aktaran köy lideri, Myanmar'daki darbecilerin peşine düşmesinden korktuğu için ismini paylaşmadı.

DEVLET TELEVİZYONUNDA PROPAGANDA GÖRÜNTÜLERİ

AFP muhabirleri, Salı günü yolların temizlendiğini ve internet bağlantılarının yeniden kurulduğunu bildirdi. Pazartesi günü, devlet medyası askerlerin Sittwe havaalanındaki uçaklardan yardım indirdiği görüntüleri ekrana getirdi. Ancak Rohingya köylüleri henüz herhangi bir yardımın kendilerine ulaşmadığını söylüyor.

Bu Ma köyünden 38 yaşındaki Kyaw Swar Win, "Hiçbir hükümet, hiçbir kuruluş köyümüze gelmedi. İki gündür yemek yemedik... Hiçbir şeyimiz yok ve tek söyleyebileceğim, kimsenin gelip hiçbir şey sormadığı" diyor.

UYDUDAN GÖRÜNDÜ

Maxar'ın yayınladığı 14 Mayıs ve 16 Mayıs tarihinde alınan uydu görüntüleri, Sittwe'deki yıkımın boyutunu gözler önüne serdi.

Uluslararası haber ajansları ise, derme çatma evlerini kaybetmiş insanları, yıkılmış köprüleri ve defnedilen cenazeleri gösteren fotoğrafları servis ediyor.

Yaklaşık 54 milyon insanın yaşadığı Güney Asya ülkesi Myanmar, Şubat 2021'den bu yana cunta tarafından yönetiliyor.

Cunta, Rohingyalı Müslümanların vatandaşlık ve sağlık hizmetleri almasını engelliyor. Yanı sıra, Müslümanların Arakan eyaletindeki köylerin dışına seyahat etmek için izin almaları gerekiyor. Pek çoğu, eyaletteki onlarca yıllık etnik temizlik sebebiyle yerinden edildi ve kamplarda hayat mücadelesi veriyor.

BM İNCELİYOR

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), kamplarda yaşayan Rohingyaların fırtınada öldüğüne dair raporları araştırdığını söyledi. "UNCHR, Mocha Tayfunu sonrasında Arakan Eyaleti'ndeki kamplarda meydana gelen ölüm haberlerini duymaktan üzüntü duymaktadır" diyen kuruluş, durumun daha net resmini elde etmek için kamplarda ve bölgelerde ayrıntılı değerlendirmeler yapıldığını da ekledi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER