Oynatma Listesi
HABERLER

Özay Şendir'den 'rehine' açıklaması: Sadece Hamas değil, başka grupların elinde de var

İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve esir takası anlaşmasının kabul edildiği açıklandı. Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir anlaşmanın detaylarıyla ilgili CNN TÜRK canlı yayınında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, Tel Aviv hükümetinin Gazze’deki İsrailli esirlerin tümünün serbest kalması hedefinin ilk aşamasını onayladığı duyuruldu.

Açıklamada, “Buna göre kadın ve çocuklardan oluşan en az 50 rehinenin 4 gün boyunca serbest bırakılması ve bu süre zarfında çatışmalara ara verilmesi öngörülüyor. Her 10 rehinenin serbest bırakılması, çatışmalara ek 1 gün ara verilmesini sağlayacak” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, İsrail hükümeti, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve güvenlik güçlerinin "rehinelerin tamamının evlerine dönmesi, Hamas'ın tasfiyesinin tamamlanmasını ve İsrail’e yeni bir tehdit gelmemesini sağlamak için savaşı sürdüreceği” kaydedildi.

HAMAS'IN AÇIKLAMASI

Hamas’tan yapılan açıklamada ise, anlaşma kapsamında İsrail hapishanelerinde bulunan 150 Filistinli kadın ve çocuk karşılığında 50 İsrailli rehinenin serbest bırakılacağı ifade edildi. Anlaşmayla ayrıca yakıt, insani ve tıbbi yardım taşıyan yüzlerce tırın Gazze Şeridi’ne girmesine izin verileceği belirtildi. İsrail'in ateşkes süresince Gazze'nin tamamında kimseye saldırmamayı veya kimseyi tutuklamamayı taahhüt ettiği vurgulandı.

3 ABD'LİNİN DE SERBEST KALMASI BEKLENİYOR

Üst düzey ABD'li bir yetkili, 3 ABD’linin Hamas’ın serbest bırakacağı rehineler arasında yer almasının beklendiğini söyledi.

ÖZAY ŞENDİR ANLAŞMANIN DETAYLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, CNN TÜRK canlı yayınında Semiha Şahin'e anlaşmayla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Şendir açıklamasında şunları söyledi; 50 tane rehine belirlendi. İsrail tarafı da isimleri verdi, Filistinlilerin isimleri de belirlendi. Bunlardan 12'si çocuk, yanlarından anneleri var. Onun dışında kadınlar var. Bunların hepsi İsrail vatandaşı.

"HER GÜN GRUP GRUP BIRAKILACAKLAR"

Kaçırılan Asyalılar vs. yok. Nasıl oalcak? Her gün 10'ar, 12'şerli kafileler halinde ayarlayacaklar. Hamas rehineleri Kızılhaç'a verecek. Kızılhaç'tan İsrail alacak. İsrail aldıktan sonra 5 tane sağlık merkezi belirlediler. Rehineler o sağlık merkezine götürülecekler. Her gün grup grup bırakılacaklar. Şu anda 4 gün. Ama bunun uzama ihtimali de var.

REHİNELERE BRİFİNG VERİLECEK

İlk muayeneleri yapılacak. Aileleriyle görüşülecek. Sonra kapsamlı tedavi sürecinden geçecekler. Sonra da bunların ifadesinin alınıp alınmayacağına karar verilecek. Evlerine dönmeden önce de en son röportajlar vs. ne söylemelerine dair brifing alacaklar.

İSRAİL REHİNELERDEN NE DUYMAYI BEKLİYOR?

Diğer rehinelerle bir arada mı durdular, nerede durdular, nerede kaldılar? Ama hepsini almayacak. Çok çocuk var bu sefer. 12 tane çocuk var. Nasıl, hangi sırayla bırakılacak bilmiyoruz onu. Ama bildiğimiz şey şu; İş böyle gerçekleşecek.

Bu karşı İsrail hapishanelerinde yatan hiçbir İsrail vatandaşını öldürmemiş (İsrail'in öne sürdüğü şartlardan birisi buydu) Filistinli mahkumlar da serbest kalacak. Ama ne zaman serbest kalacak? Ne zamanki İsrailli mahkumlar İsrail güvenlik güçlerince teslim alınacak o zaman da İsrail Filistinlileri serbest bırakmaya başlayacak. Onlar da Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki evlerine dönecek. Anlaşmanın bir ayağı bu.

KUZEY VE GÜNEY GAZZE'DE SİHA'LAR GÖREVE DEVAM EDECEK

İkinci ayağı nasıl olacak? Anlaşmadaki maddelerden bir tanesi; İsrail kara operasyonunu durduruyor. Güney Gazze'de SİHA'larla operasyon duruyor. Ama kuzey Gazze'de her gün 6 saat sabah 10 ile 4 arasında SİHA'lar göreve devam edecekler. Keşif uçuşu şeklinde olacak ama olacak. Bunun karşılığında ne olacak? Refah Sınır Kapısı'ndan insani yardım ve yakıt girilmesine izin verilecek.

ANLAŞMA 10 GÜNE UZAYABİLİR

İsrail Bakanlar Kurulu az önce kararnameyi açıkladı. Bu süre serbest bırakılmaların artması halinde maksimum 10 güne kadar uzayabilir. Şu anda 4 gün. İsrail diyor ki; 'Sen her gün 10'ar rehine bırakmaya devam edersen ben maksimum bunu 10 güne kadar uzatabilirim'

Şu an bombardıman çok yoğun. İsrail kendi içinde çok tartışarak bunu kabul etti. Bayağı sıkıntı çıktı. İsrail ordusu, MOSSAD ve iç istihbarat servisi bu anlaşmayı desteklediği için anlaşma kabul edildi.

"BUGÜN ÇOK YOĞUN BOMBARDIMAN GÖRECEĞİZ"

Bugün çok yoğun saldıracak. Aynı anda İsrail anayasasına göre vatandaşların bakanlar kurulu kararlarıyla ilgili anayasa mahkemesine başvurma hakları var. Dolayısıyla 24 saatlik süreç başladı. Bu anlaşma tahminen perşembe sabah yürürlüğe girecek gibi duruyor. İsrail Anayasa Mahkemesi'ne başvuru olup olmayacağını görmemiz gerekiyor. İsrail anayasasının şartı bu. Dolayısıyla İsrail bugün çok yüklenecek, bugün çok bombardıman göreceğiz. Maalesef çok ölüm göreceğiz.

"AMERİKA İÇİN SÜREÇ HİÇ KOLAY GEÇMİYOR"

Şu anda gelinen nokta... Bir anlaşma sağlandı, cepte 4 günlük bir ateşkes var. ABD Dışişleri Bakanı Blinken bir kez daha İsrail'e geliyor. Onun çantasında ne getireceği önemli. Amerika için süreç hiç kolay geçmiyor.

7 Ekim'den bu yana ve İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başlamasından bu yana Irak ve Suriye'deki ABD hedefleri yaklaşık 65 tane saldırıya uğradı. Dün gece de Bağdat yakınlarında bir üs balistik füzeyle vuruldu. Dün ABD uçakları Bağdat yakınlarında bombardıman yaptı. ABD gelişmeleri başka türlü okuyor. sadece İsrail-Gazze üzerinde okumuyor. Bölgedeki varlığını çok ciddi risk olarak görmeye başladı. Ne kadar uzar? Bilmiyoruz.

"BAŞKA GRUPLARIN ELİNDE DE REHİNELER VAR"

Hamas ne üstlendi? Bütün rehineler Hamas'ın elinde değil. İslami Cihad başta olmak üzere başka grupların elinde de rehineler var Gazze'de. İsrail'in şartlarından bir tanesi de Hamas'tan diğer rehineleri bulması ve kendi uhdesine alması şeklinde. Ama şunu söylemekte fayda var; O 4 günlük ateşkes umarım daha uzun, kalıcı bir sürece yönlendirir.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER