Oynatma Listesi
HABERLER

'Robo, buraya gel!' Beş el silah sesi, panik, fiyasko... Cintula durdurulamadı

Suikast girişiminde ağır yaralanan Slovakya Başbakanı Robert Fico hayati tehlikeyi atlattı. Yerel basın infial yaratan saldırının detaylarını yazdı. Buna göre, fail, 'Robo, buraya gel!' diyerek bağırdı ve hemen ardından silah sesleri sokaklarda yankılandı.

Kabine toplantısı çıkışında uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralanan ve dün gece ameliyata alınan Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun 'hayati tehlikeyi atlattığı' açıklandı. Akşam saatlerinde gazetecilere konuşan Slovakya Başbakan Yardımcısı Tomas Taraba ameliyatın iyi geçtiğini, Fico'nun artık hayati tehlikesinin bulunmadığını düşündüklerini belirterek "Tahmin ediyoruz ki kurtulacak" dedi.

SALDIRGAN 71 YAŞINDA BİR YAZAR VE AKTİVİST

Yerel basın da Başbakan'ın bilincinin açıldığını aktardı. Savunma Bakanı Robert Kalinak ise daha önce yaptığı açıklamada, ameliyatın üç saatin üzerinde sürdüğünü ve durumun 'kötü' olduğunu söylemişti. Slovakya Cumhurbaşkanı ve Slovak siyasiler saldırıyı 'demokrasiye yapılmış bir saldırı' diyerek kınadı.

Saldırgan olduğundan şüphelenilen bir kişi olay yerinde yakalandı ancak yetkililer şüphelinin kimliğini açıklamadı. Yerel medyada yer alan ancak henüz doğrulanmayan bilgilere göre şüpheli 71 yaşında bir yazar ve siyasi aktivist.

SUİKASTÇININ OĞLU VE KOMŞULARI KONUŞTU

Saldırganın oğlu babasının yaptıkları karşısında şok oldu. Yerel basına verdiği demeçte, "Babamın ne amaçladığı, ne planladığı ve bunun neden olduğu hakkında kesinlikle hiçbir fikrim yok" dedi. Başbakan'la nefret dolu bir ilişkisi olup olmadığı sorulduğunda şöyle cevap verdi: 

"Size şunu söyleyeyim, ona oy vermedi. Bu konuda söyleyebileceğim tek şey bu." 

Oğlu ayrıca, babasının kendisine politikacıya saldırı veya öldürülmesi planından bahsetmediğini kaydetti. Babasının psikolojik tedavi gördüğünü de yalanladı. Komşuları ve kendisini tanıyan diğer kişiler de yaşananlara 'inanamadıklarını' aktardı. Yaşadığı apartmanın görevlisi, "Hoş bir emekliydi. Onda şüpheli herhangi bir davranış belirtisi görmedim ama kimse onun kafasında neler olduğunu bilmiyor" dedi.

Siyasi konularda da fikir alışverişinde bulunduklarını kaydeden apartman görevlisi, "Bir zamanlar öyle bir konu vardı ki birbirimize bir şeyler söyledik. Ben Sovyetler Birliği'nden yanaydım, o karşıydı ama çatışma, şiddet veya buna benzer bir sonuç doğuracak hiçbir şey yok. Ben fikrimi söyledim, o da fikrini söyledi. ve böylece ayrıldık." dedi.

BEŞ YERİNDEN VURULDU

Olayın ardından açıklama yapan Slovakya İçişleri Bakanı, Fico'nun karın, kol ve bacaklarından olmak üzere beş yerinden vurulduğunu söyledi. Saldırıyı suikast girişimi olarak tanımladı. İlk soruşturmanın ardından saldırının 'siyasi' motivasyonla düzenlendiğinin düşünüldüğünü belirtti. Başbakan Yardımcısı Taraba olayın ardından, muhalefet partilerini eleştirdi. Onları Fico'yu 'neredeyse canavar gibi' göstermekle suçladı.

İnfial yaratan saldırının ardından Pravda gazetesi, yaşananların detaylarını yazdı. Buna göre fail, "Robo, buraya gel" diye bağırdı. Saniyeler içinde ise, silah sesleri yankılandı.  Görgü tanıkları saldırının aniden gerçekleştiğini ifade ederken Fico,  helikopterle Bratislava hastanesine kaldırıldı. Dennikn gazetesinde yayınlanan Matúš Kostolný imzalı yorum yazısında, 'Başbakan Fico'ya saldırı hepimize saldırıdır' başlığı denildi.

Saldırı, başkent Bratislava’nın 140 km kuzey doğusundaki Handlova’da yaşandı. Slovakya siyasetindeki farklı görüşlerdeki isimler, saldırıyı kınayan açıklamalarda ortak bir dil kullandı. Avrupalı liderler de, kınama açıklamalarında saldırının demokrasiye yönelik olduğunu savunan mesajlar verdi.

Robert Fico geçen Eylül'de yapılan seçimlerde popülist-milliyetçi bir koalisyonun başında iktidara geri dönmüştü. Fico'nun başbakan olarak ilk birkaç ayı siyasi açıdan son derece çekişmeli geçti. Ocak ayında Ukrayna'ya askeri yardımı durdurdu. Nisan'da kamu yayıncısı RTVS'yi kaldırma planlarını hayata geçirdi. Son haftalarda binlerce kişi bu kararı protesto etti.

FARKLI KESİMLERDE İKİ FARKLI PORTRE

Suikast girişiminin ardından Slovakya'da siyasiler arasında tartışma ve karşılıklı suçlamalar yaşanıyor. Slovak basının, saldırının faili olduğu iddia edilen 71 yaşındaki kişinin, yazar ve aynı zamanda Slovakya yazarlar Birliği üyesi Juraj Cintura olduğunu duyurdu. Cintura bir kesim tarafından solcu ve liberal olarak tanımlanırken, bir kesim tarafından da neo nazi bir hareketin bir zamanlar üyesi olmakla suçlanıyor.

Hükümeti oluşturan koalisyon üyesi partiler saldırının sorumlusunun muhalefet ve eleştiri dozunu sürekli yükselten medya olduğunu öne sürüyorlar. Muhalefete göreyse sorumlu toplumu kamplara bölen hükümet politikası.

Slovakya İçişleri Bakanı Matus Sutaj Estok saldırının ardından yaptığı açıklamalarda saldırının gerisinde özellikle sosyal medyada yaygınlaşan nefret söyleminin bulunduğunu öne sürdü. İçişleri Bakanı, bazı siyasetçilerin ve medya kuruluşlarının korunmasına yönelik önlemlerinin de artırıldığını açıkladı.

'ÜLKEDE GERGİNLİK HAD SAFHADA'

Gece geç saatlerde Slovakya Parlamentosu, devlet binaları, parlamenterlerin ofisleri, basın ve medya kuruluşları etrafındaki güvenlik önlemleri artırıldı. Estok ülkede gerginliğin had safhada olduğunu ve ülkenin bir iç savaşın eşiğine geldiğini de iddia etti. Ülkenin Ulusal Güvenlik Konseyi bugün toplanacak.

Slovakya’nın en büyük haber portalı Dennik N'nin Genel Yayın Yönetmeni Matus Kostolny, saldırının ülke demokrasi tarihinde bir dönüm noktası oluşturacağını söyledi ve "Ülkemizin demokratik batı geleneklerine bağlı ülkelerden biri olup olmadığını şimdi anlayacağız" dedi.

Kostonly, ülkede saldırı ile ilgili olarak taraflar arasındaki karşılıklı suçlamaları da eleştirdi. Saldırının sorumluluğunun bazılarının yapmaya çalıştığı gibi muhalefete ve medyaya yüklenemeyeceğini vurgulayan Kostolny, ancak bu saldırının bazılarının ileri sürdüğü gibi Başbakan ve yandaşlarının kullandığı nefret diline de mal edilemeyeceğini belirtti.

DÜNYADAN TEPKİLER

ABD Başkanı Joe Biden, bunu 'korkunç bir şiddet eylemi' olarak niteledi ve ABD Büyükelçiliğinin Slovak hükümetle yakın temas halinde olduğunu, her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise bu 'korkunç suçun' hiçbir gerekçesi olamayacağını belirtti. Slovak Cumhurbaşkanı'na gönderdiği mesajda, saldırıya uğrayan Başbakan Fico'dan 'cesur ve azimli' olarak bahsetti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres saldırıyı kınarken, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, 'şiddetin ve bunun gibi bir saldırının hiçbir şekilde savunulamayacağını' belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de saldırıyı kınayan açıklamalar yaptı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER