Oynatma Listesi
HABERLER

Savunma Sanayii Başkanı Görgün dev yatırımın ayrıntılarını anlattı: İş başvuruları devam ediyor!

6 Şubat depreminin merkez üssü Kahramanmaraş'ın kalkınması ve istihdam sağlanması için Savunma Sanayii Başkanlığı harekete geçti. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün yeni yatırımın detaylarını canlı yayında anlattı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Kahramanmaraş'a fabrika açtı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün şu ifadeleri kullandı: “Heyecanlıyız mutluyuz Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu savunma sanayiinin deprem bölgesinde istihdam oluşturmasına yönelik bize verilen bir hedefti. Bugün birinci ayağını tamamlamış oluyoruz. Bugün Kahramanmaraş’ta TUSAŞ’ın öncülük ettiği bir tesisteyiz. Her ilimizde farklı bir şirketimiz öncülük ediyor. Hatay’da ROKETSAN bir tesis kuruyor. Malatya’da ASELSAN başladı bir kart üretim tesisi üretecekler.

Depremzedelere öncelikli olarak biz burada istihdam etmek üzere programa başladık. Oryantasyonları, eğitimlerini Ankara tesisimizde sağladık. Geçiş döneminde depremzede vatandaşlarımız, TUSAŞ’ta çalışan tecrübeli arkadaşlarımız burada çalışacaklar.

‘50’NİN ÜZERİNDE UÇAK PARÇASI ÜRETİLİYOR’

Şu anda 50’nin üzerinde farklı uçak yapısal parçası üretiliyor. Havacılık sektöründe ihtiyaç duyduğumuz tüm platformlar için üretilen parçalar bunlar. Bir uçak firmasının ihtiyaç duyduğu uçağın çeşitli parçaları buradaki tezgahlarda işlendi, entegre ediliyor, monte ediliyor kalite süreçlerinden geçecek ve paketlenecek.

‘KAAN, HÜRKUŞ, HÜRJET’İN PARÇALARI BU TESİSLERDE ÜRETİLECEK’

Bizim kendi İHA’larımız, KAAN’ımız var. HÜRKUŞ, HÜRJET’imiz var. Yapısal parçaların önemli bir kısmı bu tesislerde üretilecek.Bu tesis öyle kurgulanıyor ki havacılık yapısallarının her biri üretilebilir durumda. KAAN için ihtiyaç duyulması durumunda seri üretime geçildiğinde sorumluluk verilecek. Başka platformların da yapısallarını üretecek seviyede.

KAAN’IN HAVA TESTLERİ DEVAM EDECEK Mİ?

Dün onur duyduğumuz hep beraber duygularımızın kabardığı bir gündü. Bu KAAN’ın sürecinde önemli bir mihenk taşı. Ama bundan sonra test uçuş faaliyetleri zarflar açıla açıla farklı irtifalarda farklı uçuş profillerinde devam edecek. Yerli ve milli üretilen elektronik harp sistemleri, mühimmatlar entegre edile edile olgunlaştırılacak ve seri üretime getirili olacak. Hedefimiz 2028 yılı içerisinde KAAN’ımızı hava kuvvetlerine teslim etmek.

DÜNYA MEDYASINDA KAAN YER ALDI, BU KADAR KISA SÜREDE TAMAMLANMASI KONUŞULDU, BAŞARIYI NEYE BAĞLARSINIZ?

Başarının arkasındaki en büyük şey Cumhurbaşkanımızın bize verdiği motivasyon her seferinde ben Türk gencine, Türk mühendisine güveniyorum mesajını vurguluyor. Bizim ihtiyacımız olan her türlü imkanı önümüze sunuyor. Dünya havacılık tarihine bakıldığında ilk tekerini koyduğu ve hangardan çıkışından sonra bu kadar kısa sürede ilk uçuşunu yapan başka bir örnek yok. Seri üretimde aynı başarıyı yakalayacağımızı düşünüyoruz.

Ekiplerimiz çok gayretli, uçuş pilotumuz da çok tecrübeli bir pilottu. Planlanan bir uçuş profili vardı. Pilotumuz iner inmez kendisi ile görüştüm, ona şunu söyledim: “Bizim için en önemli olan seninle şu görüşmeyi yapabiliyor olmamız, sağ salim kalktın uçaktan indin.”

Bizim birinci önceliğimiz emniyetli uçuştu. Bu anlamda bütün ekip bilinçliydi. İlk uçuş gerçekleşti, çok mutluyuz.

YERLİ MOTOR NE ZAMAN GELECEK?

2028’de inşallah hava kuvvetlerine teslim ediyoruz. Biz yerli motorumuzu seri üretime yetiştirmek için çalışıyoruz, ilk teslimatlarda olmasını hedefliyoruz."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER