Oynatma Listesi
HABERLER

Sözleşmeliye kadro düzenlemesi TBMM'de! AK Parti'li Elitaş'tan EYT açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, kamuda çalışan sözleşmelilere kadro verilmesine ilişkin kanun teklifinin, Meclis Başkanlığına sunulduğunu açıkladı. Elitaş 'EYT düzenlemesi ne zaman yasalaşacak?' sorusuna da cevap verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: " Kamu personeline sözleşmeli olarak çalışanlar müracaat ettikleri halde atamaları gerçekleştirilecektir.

Bugün kanun teklifini biraz önce TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Cumhur İttifakı olarak genel taslağı kanun haline getirmek için görevi yerine getirmiş olduk. İlgili komisyonlara havale edilecek, komisyonlarda gündemi içinde takdiri önümüzdeki hafta bugünden itibaren 48 saat içinde görüşülmesi gerekiyor.

Pazartesi veya Salı günü önümüzdeki hafta bu kanun teklifini yasalaştırmayı planlıyoruz. Bu teklifin 458 bin kişiye hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. 657 sayılı devlet memurları kanunu kapsamında düzenleme yapıyoruz. Bunu tamamen 657 sayılı kanunun 4B maddesine göre gerçekleştirmiş oluyoruz. Uzman çavuşlarla ilgili kanun var, o kanunla ilgili belli süre uzman çavuşluk yapanlar sınava tabi olmadan ilk başvurduğu kurumlarla ihtiyaç varsa memuriyet hakkı kazanma düzenlemesi var, o düzenleme devam ediyor.

Sözleşmeli personelin nasıl çalıştırılacağına ilişkin düzenlemeler mevcut. Buna geçenler devlet memuru kadrosunda devam edecekler. Sözleşmeli personellerin devam garantisi olmadığı gibi terfi imkanları ve imza yetkileri yoktu. Bunlar devlet memuru statüsüne gireceklerinden dolayı bu imkanlardan yararlanacaklar.

Belediyelerde çalışan sözleşmelilerde 3 yıl şartı aramadan kadroya geçecek. Toplam 458 bin 615 çalışanı kapsıyor. Sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin yasa teklifini Cumhur İttifakı ortağımız MHP ve Mustafa Destici'nin de imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunduk.

EYT DÜZENLEMESİ HAKKINDA

EYT'de kanun yapma yönünden belli zaman alacaktır.  EYT bize geldikten sonra Meclis'te 10 günlük bir çalışma süresi gerekir. Kimse endişe etmesin, yetiştireceğiz. Bakanlık henüz çalışmayı göndermedi."

“28 KASIM’DAN ÖNCE İŞE GİRENLER KADROYA ALINACAK. BUNU NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram ise şu ifadeleri kullandı: "28 Kasım 2022 tarihi kapsamlı bir düzenleme. Kamuda eleman alınır çalıştırılır, burada kadro olmadığı için özlük haklarından yararlanılamazdı. Yıllık izinlerin bir sonraki seneye devredilmesi yoktu, en önemlisi ücret kısmı iki kişi aynı yerde çalışıyor. Birisi bin lira daha fazla alıyordu.

Özlük haklarında işten feshedilirse işten çıkarma söz konusuydu. Toplam 540 bin kişiyi ilgilendiren bir konu. 424 bini hemen kadroya geçirilecek. Bunun 197 bin kişisi mahalli idarelerde görev yapıp görevlerine son verilip geriye dönenler var. 227 bin kişi 3+1 süreye tabi olan kişiler.

3+1’de 3 yıl boyunca çalışacak 1 yıl aday memurluk yapılacak. Daha sonra kadroya alınacak.

KAÇ KİŞİ KADROYA ALINACAK?

Şu anda 540 bin civarında sözleşmelinin kadroya alınması söz konusu. 424 bini hemen alınacak. 197 bin kişiyi mahalli idarelerde görev yapıp yönetim değişikliğinden dolayı işlerine son verilenler var. 227 bin kişi de 3+1 yıllık süreyi dolduran kişilerdir. Geri kalan kısım 3+1’lik süreyi taşıyacak. Bakanlık istisnai haller dışında sözleşmeli personel temin etmeyecek.

Şu anda sözleşmeli personel olarak çalışıp da kadroya geçmek istemeyenler var. Bunlar daha fazla maaş aldıkları için kadroya geçmek istemiyor bu tercihe sunulacak.

İLK KADROLU MAAŞI NE ZAMAN ALACAKLAR?

Ocak 15’ten önce yasalaşır ve onaylanırsa Resmi Gazete yayımlarsa 15’inden itibaren maaşlarını almaya başlayabilirler.

ELİTAŞ BELEDİYELERDE ÇALIŞAN SÖZLEŞMELİLERDE 3 YIL ŞARTI ARANMADAN KADROYA GEÇECEK TOPLAM 458 BİN 615 ÇALIŞANI KAPSIYOR DEDİ. BUNU AÇIKLAR MISINIZ?

197 bini hemen kadroya geçirilecek. Parti olarak muhalefet partisinden hükümet partisine geçtiyse parti ayırmaksızın işten çıkarmalar vardı. Mahalli idarelerdeki çalışanların tamamı kadroya alınacak.

15 Ocak’tan önce yasalaşırsa vatandaşlarımız daha fazla maaş alacaklar.

3+1 NASIL OLACAK?

Eğer şu anda halihazırda bir vatandaş devlete sözleşmeli personel olarak girdiyse 3 yıl çalışma olacak. 1 yıl da aday memurluk izlenecek amir onay verirse 4. yılın sonunda kadroya alınmış olacak.

EYT yasasıyla ilgili beklenti içerisindeyiz. EYT’nin bir an önce Meclis’e sevk edilmesini bekliyoruz.”

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER