Oynatma Listesi
HABERLER

Tower 22 vuruldu, Amerikan askerleri öldü!

Savaş ilk kez Ürdün'e sıçradı, üç ülkenin kesiştiği noktadaki Rukban'da yer alan Amerikan üssünün vurulması dengeleri alt üst etti.

Gazze'deki savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden itibaren koşulsuz şekilde İsrail'i destekleyen ABD'nin Irak ve Suriye'deki askeri üsleri, 150'den fazla saldırıya uğradı. İran destekli grupların aralıksız şekilde roket yağmuruna tuttuğu Amerikan üslerinde 85 askerin yaralandığı bilgisi, geçtiğimiz hafta ABD medyasına yansıdı.

ABD ordusu hem Suriye hem de Irak'taki İran yanlısı milisleri savaş uçaklarıyla bombardamına tutarak misillemede bulundu. Irak ve Suriye'deki saldırı dizisi savaşın tüm Orta Doğu'ya yayılması korkularını körüklerken, devreye iki ülkeyle de sınırı bulunan Ürdün girdi.

ABD'nin Orta Doğu'daki en önemli müttefikleri arasında başı çeken Ürdün'e ait savaş uçakları, İran bağlantılı uyuşturucu kaçakçılarına ait depolar ve sığınakları Ocak ayının ilk haftasında vurdu.

Aralık 2023'ten bu yana Suriye sınırındaki kaçakçılarla çatışmaları yoğunlaştırdığı görülürken, Amman yönetimi İran destekli milislerle bağlantılı casusların sınırdan silah ve patlayıcı soktuğunu savunuyordu.

28 Ocak Pazar akşamı ise, ABD Başkanı Joe Biden bütün Orta Doğu'yu çalkalayan açıklamayı yaptı. Ürdün'deki bir ABD üssüne düzenlenen silahlı insansız hava aracı saldırısında üç Amerikan askerinin öldüğünü duyuran Biden, misillemede bulunacaklarını söyledi. Kamikaze drone'un vurduğu üste 34 ABD askeri de yaralandı. Yaralı askerlerden sekizi, tedavileri için üs bölgesinden tahliye edildi.

Kamikaze SİHA saldırısının gerçekleştiği adres, Suriye-Ürdün-Irak üçgenindeki Rukban'da yer alan Tower 22 üssü. Rukban, Suriye sınırının dibinde ve kuş uçuşu mesafe yalnızca 1 kilometre. Hemen karşısında ise ABD'nin Suriye'deki en önemli üslerinden biri, El Tanf var.

ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), saldırının Cumartesi akşamı gerçekleştiğini duyurdu, ölen ve yaralanan askerlerin isimlerini henüz açıklamadı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER