Oynatma Listesi
HABERLER

Yer: Avustralya parlamentosu! 'Korkaksınız'

Avustralya'nın Filistin konusunda yeterli adım atmadığını savunan senatörlerin eylemi dünya basınında gündem oldu.

Hamas'ın 29 gün önce İsrail'e saldırmasıyla başlayan savaşta batılı ülkeler jet hızında Tel Aviv'e olan desteğini açıkladı. Birçok Avrupa ülkesinin lideri ülkeye gelerek Başbakan Netanyahu'ya moral ziyaretinde bulundu. İsrail'e en büyük desteği veren ülke ise askeri ve ekonomik olarak elbette ABD oldu. Henüz savaşın başında bölgeye uçak gemilerini gönderen Washington yönetimi, Ohio sınıfı denizaltının 5 Kasım itibarıyla CENTCOM sorumluluk alanında olduğu vurgulandı. Söz konusu fotoğraf, ABD ordusunun resmi internet sitesinde ise yer almazken, Al Jazeera denizaltının nükleer füzeler taşıdığını yazdı.

HOLLANDA'DA SKANDAL YASAK

26 Ekim tarihinde Hollanda Denk Partisi Meclis Grup Başkanı ve milletvekili Stephan van Baarle burada yaptığı konuşmada 'Nehirden denize kadar, Filistin özgür olacak' ifadesini kullandı. Baarle bu sözlerinin ardından Meclis Başkanı Vera Bergkamp tarafından uyarıldı. Bergkamp 'Cümlenizin bir çağrışım yaptığını biliyorsunuz değil mi? Mecliste bu son cümleyi bir daha duymak istemiyorum' ifadelerini kullandı. Meclisteki diğer vekiller de Barlee'nin bu sözlerine tepki gösterdi ve geri almasını istedi.

İRLANDA'DAN İSRAİL'E ELEŞTİRİ

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, İsrail'in eylemlerini 3 gün önce eleştirdi ve Gazze'deki operasyonlarını 'intikama yaklaşan bir şey' olarak nitelendirdi. Varadkar açıklamalarının devamında konuyla ilgili şöyle dedi:

'Şuna inanıyorum, İsrail'in elbette kendini savunma hakkı var. Ancak şu anda ortaya çıkan şeyler meşru müdafaa değil, daha çok intikama yaklaşan bir şey. Olmamız gereken seviye ve yer burası değil'

İrlanda'dan gelen bu açıklama diğer Avrupa ülkelerinin aksine 'aykırı' bir örnek olarak kayıtlara geçti.

ŞİMDİ DE AVUSTRALYA

Avustralya'da Yeşiller senatörleri, İşçi Partisi hükümetinden ateşkes çağrılarına katılmasını talep ettikten parlamentoyu terk etti. Yeşiller Partisi Başkan Yardımcısı Senatör Mehreen Faruqi o anlarda 'İşçi Partisi, cesaretsiz, kalpsiz ve korkaklardan oluşuyor. Siz binlerce Filistinlinin İsrail tarafından katliama uğramasını izliyorsunuz ve onları kınamıyorsunuz, ateşkes çağrısında bulunmuyorsunuz. Biz de burada oturmayı reddediyoruz (Meclis) sizi arkadan izleyip hiçbir şey yapmayacağız. Kurnaz sözleriniz savaşı durdurmayacak. Bugün parlamentoda insanlar için protesto yapacağız, Filistin'e özgürlük' ifadelerini kullandı.

Mehreen Faruqi daha sonra X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, 'İşçi Partisi ateşkes çağrılarını bir kez daha reddetti. Milyonlarca Avustralyalı gibi biz de İsrail'in Gazze'de yaklaşık 10 bin insanı katletmesi karşısında şok olduk, dehşete düştük ve öfkelendik' dedi.

 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER