Mutluluk kalbe zarar mı?

Mutsuzluk dehlizlerinde kaybolurken çoğu zaman birçok oyun oynuyoruz. Mutluluğun nerede ve kimde olduğunu bilmeden, içimizde yalnızlıklarla ve kendimizle mutlu olmanın yollarını arıyoruz. Çoğu zaman uçurumun kenarına geliyoruz. Hayat anlamsız ve boş geliyor. Sonra tutunacak bir dal arıyoruz. Bazen zeytin dalı uzatan bir dost oluyor bazen bir sevgili bazen ise kendimiz bir dal buluyoruz tutunmak için.

Mutluluk nerede ya da kimde bilmiyoruz. Yıllardır filozofların söylediklerini sofistlerin dile getirdiklerini bilim ile harmanlamaya çalışıp sorumuzun yanıtını arıyoruz bilinmeyen dehlizlerle. “Her sorunun yanıtı olmayabilir” diyor bazı matematikçiler. “Hayat gerçeklerden oluşuyorsa kanıtlarını sunmalıdır” diyor bazıları da, peki mutluluk gerçekse kanıtı tebessüm müdür?

Haberin Devamı

Bu kadar matematikten söz etmişken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 yılına ilişkin "Yaşam Memnuniyeti Araştırması" sonuçlarına bir bakalım.

Araştırmaya göre, 2014 yılında yüzde 56,3 olarak kayıtlara geçen mutlu olduğunu beyan edenlerin oranı geçen yıl yüzde 56,6 oldu. Mutsuz olduğunu beyan edenlerin oranı ise yüzde 11,7’den yüzde 11,4’e düştü. Kadınlarda mutluluk oranı, 2014'te yüzde 60,4 iken, 2015'te yüzde 60,2’ye geriledi. Erkeklerde bu oran yüzde 52’den yüzde 52,9’a yükseldi.

Evlilerin, evli olmayanlara göre daha mutlu olduğu görüldü. Geçen yıl evlilerin yüzde 59,6’sı mutlu olduğunu belirtirken, evli olmayanlarda bu oran yüzde 49,5 oldu.

Kendilerini en çok sağlıklı olmanın mutlu ettiğini ifade edenlerin oranı yüzde 68,8 olarak belirlendi. Bunu yüzde 15,8 ile sevgi, yüzde 8,6 ile başarı, yüzde 3,9 ile para, yüzde 2 ile iş ve yüzde 1 ile diğer değerler izledi.

Mutluluğun öneminden söz ederken Prof. Dr. Sinan Aydoğdu kırık kalp sendromundan sonra mutlu kalp sendromunun olduğunu söyledi.

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Aydoğdu, “Birkaç ay öncesine kadar Takotsubo sendromuna sadece stres ve üzüntü oluşturan negatif duygusal koşulların zemin hazırladığı kabul edilirken ve hatta bu nedenle kırık kalp sendromu olarak tanımlanırken; European Heart Journal Dergisinde yayınlanan bir araştırmanın sonuçları çok mutlu ve eğlenceli olayların da benzer bulgularla Takotsubo sendromuna yol açabildiğini göstermiştir” dedi.

Haberin Devamı

Takotsubo yani kırık kalp sendromuna farklı bir bakış açısı oluşturan çalışmanın detaylarını anlatan Prof. Dr. Sinan Aydoğdu; “Kırık kalp sendromu tanısı alan 485 hastanın yüzde 96’sında aşırı üzüntü veya stres tetikleyici etkenken, 20 hastada yani yaklaşık yüzde 4’ünde aşırı sevinç ve mutluluk bu sendromu tetiklemiştir. Araştırmacılar aşırı mutluluk ve sevinçle tetiklenen bu durumu mutlu kalp sendromu olarak adlandırmışlardır” diye konuştu.

Dozunda Mutluluk

Prof. Dr. Aydoğdu, sözlerini şöyle tamamladı: “Mutlu kalp sendromunda doğum günü partisi, evlilik, torun sahibi olma, spor galibiyetleri gibi mutluluk verici olaylar süreci tetiklemiştir. Mutlu kalp sendromu ve kırık kalp sendromu benzer bulgularla seyretmektedir. Aslında stres ve üzüntü gibi negatif duygusal durumlarla karşılaştırıldığında, mutlulukla yani pozitif duygusal durumlarla tetiklenen Takatsubo sendromu oranı oldukça düşüktür. Ancak burada dikkat çeken nokta hem aşırı heyecan ve mutluluk hem de aşırı üzüntü durumlarında sinir sisteminin benzer tepki verdiği ve benzer stres hormonları salgıladığıdır. Yani hem ani ve aşırı üzüntü, hem de ani ve aşırı mutluluk kalbe zarar verebilmektedir. Elbette bu mutluluk kalbe zararlı demek değildir. Dozunda mutluluk kalbe zarar değil fayda vermektedir. Buradaki anahtar kelime “aşırı”dır. Her şeyin aşırısının zararlı olduğu gibi, mutluluğun da aşırısı nadiren de olsa zararlı olabilir.”

Haberin Devamı

Hayatı dengede yaşamak gerekiyor, bazen mutsuzluk farklı ufuklar açarken yolumuza bazen mutluluk bambaşka dünyaların kapılarını aralamamızı sağlıyor. Sevdiklerimizle mutlu ve sağlıklı günlerimiz olsun.