Gündem Ne zaman emekli olurum?

Ne zaman emekli olurum?

18.10.2015 - 14:03 | Son Güncellenme:

Emeklilik anlayışı çok eski tarihlere dayanan bir anlayış olup günümüze değiştirilerek ve değiştirilerek gelmiştir. Vatandaşa emeklilik verilmesinde ki amaç uzunca yıllar çalışmış olması veya iş göremez vaziyete gelindiği durumda hiç kimseye muhtaç olmadan kişinin yaşamını devam ettirmesine destek olmaktır. Böyle bir avantaj söz konusu olunca insanlarda en çok ne zaman emekli olurum sorusunu sormaktadır.

Ne zaman emekli olurum

Gelişmiş ülkelerde devletin vatandaşlarına sağladığı en önemli teminatlardan birisi de emeklilik olanağı vermesidir. Çünkü sosyal güvenlik konusu günümüz dünyasında modern devlet anlayışı içerisinde yer alan en temel olgulardan sadece birisidir. Sosyal güvenlik içerisinde birçok olgu yer almaktadır bunlardan bazıları hastane masrafları, ilaç ücretleri gibi günlük olayları kapsarken bazılar da şartların sağlanması ile emeklilik gibi ileride oluşan bir durumdur. Emeklilik bir kişinin çalıştığı süreç boyunca prim ödenmesi veya yaşlılığına bağlı olarak elde ettiği bir haktır.

DİKKAT! Lütfen yönlendirildiğiniz sayfada kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

Haberin Devamı

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM UYGULAMASI VE DETAYLAR!

EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ!

Öncelikli olarak emekli olabilmeniz için yerine getirilmiş olması gereken iki temek şart vardır. Bunlardan ilki emeklilik yaşının doldurulmuş olması ve ikincisi ise emeklilik için ödenen prim gün sayısında eksiklik olmaması gerekmektedir. Bu durum normal bir vatandaş için gerekli bazı koşullarda malulen emeklilik ve erken emeklilikte kişilere verilebilir. Ülkemizde üç çeşit emeklilik söz konusudur. Bunlar SSK emeklisi, BAĞ-KUR emeklisi ve Emekli Sandığı emeklisidir. Farklı kurumlara bağlı emeklilik söz konusu olsa bile amaç vatandaşın mağduriyetini en aza indirmektir. Böylelikle emeklilik konusu da insanlar için önem teşkil etmekte ve bu durum yakından takip edilmektedir.

Haberin Devamı

Günümüzde internetin hızla gelişmiş olması ile birlikte hayatımızda belirli kolaylıklar meydana gelmektedir. Bunlardan birisi ise sorgulama işlemlerinin internet üzerinden kolay bir şekilde yapılıyor olmasıdır. Bu işlemlerin böyle bir uygulama ile bilgisayarlarımızdan veya telefonlarımızdan yapılıyor olması ile birlikte hem anında bilgi edinebiliyor hem de kurumlara bizzat gitmeyerek hızlı bir şekilde bu bilgiye ulaşabiliyoruz. Ne zaman emekli olacağımıza dair sorgulama işlemleri de internet üzerinden yapılmakta olan işlemler arasındaki yerini almıştır. Bu işlem birçok işlemi bünyesinden bulunduran E-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılmaktadır. Bu işlem için öncelikli olarak gerekli olan şey E-Devlet şifrenizdir. Şifrenizi size en yakın PTT şubesine nüfus cüzdanın ile giderek 2 TL ücret karşılığında kapalı bir zarf içerisinde alabilirsiniz. Bu şifreyi E-Devlet sistemi üzerindeki tüm sorgulama işlemlerinizi yaparken kullanabilirsiniz. Emeklilik sorgulaması için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/hizmetler sitesine girmeniz gerekmektedir. Sayfaya girdikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu başlığı altındaki normal şartlarda ne zaman emekli olabilirim? Alt başlığına gitmeniz gerekmektedir. Ardından açılacak olan yeni ekranda ilk olarak ‘ kimliğimi şimdi doğrula’ yazısının üzerine tıklamanız gerekmektedir. Dada sonra yönlendirildiğiniz sayfada ilk olarak T.C kimlik numaranızı ardından önceden almış olduğunuz E-Devlet şifrenizi eksiksiz ve doğru bir şekilde yazarak ‘sisteme giriş yap’ yazısının üzerine tıklamanız gerekmektedir. Sisteme girişinizi yaptıktan sonra emeklilik tarihiniz ile ilgili bilgilere ayrıntılı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ülkemizde de sigortalı bir şekilde çalışan kişilere Sosyal Güvenlik Kurumu’ na belirli prim ödenmesi durumunda emeklilikten faydalanma imkanı verilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu kişiler hem emeklilik yaşını hem de ödenecek primin tamamının ödenmesi durumunda emekli olmaya hak kazanırlar. Ancak belirli durumlarda erken emeklilikten yararlanabiliriz bunun için öncelikli olarak belirli şatları yerine getirerek sadece emeklilik yaşını bekliyor olmamız gerekmektedir. Belirli şartlar ise emeklilik gün sayısının primleri ödenmiş yıl şartları tamamlanmış olması gerekmektedir. Tüm bunların sonucunda yaşınız emeklilik için yeterli olmuyorsa erken emeklilikten o zaman faydalanabilirsiniz. Böylelikle yaş şartı dışındaki tüm şartları yerine getirmiş olan kişi Sosyal Güvenli Kurumu’ nun vatandaşa sağlamış olduğu erken emeklilik statüsüne kavuşabiliyor. Fakat erken emeklilik için birde kişilerin maaşlarından belirli miktarda kesintiyi kabul etmeleri gerekmektedir. Erken emeklilik için gerekli koşullar hakkında bilgi vermemiz gerekirse. İlk olarak sigortalı bir işte 1999 yılından önce çalışmaya başlamış olmanız yani sigorta başlangıç tarihinizin 1999 yılından önce olması gereklidir. İkinci olarak ise bu kimselerin prim gün sayılarının hepsinin dolmasıdır ve son olarak emekliliklerinde maaşlarındaki %5 oranındaki kesintiye razı olmaları gerekmektedir. Saymış olduğumuz tüm bu durumların oluşması durumunda erken emeklilik hakkına sahip olabiliyorsunuz.

Yazarlar