Gündem Ne zaman emekli olurum BAĞKUR için nasıl sorgulanır?

Ne zaman emekli olurum BAĞKUR için nasıl sorgulanır?

30.04.2016 - 11:08 | Son Güncellenme:

Ne zaman emekli olurum sorgulamasını 3 kurumda farklı farklı yapabilir. BAĞKUR için ne zaman emekli olurum sorgulaması birkaç dakikanızı alacak bir işlemdir. Ne zaman emekli olurum ile ilgili detaylar haberimizde.

Ne zaman emekli olurum BAĞKUR için nasıl sorgulanır

Ne zaman emekli olurum sorusuna cevap bulabilmeniz için işe başladığınız tarih, sürdürdüğünüz faaliyetler ve tüm bu süreç içerisinde hangi statü de çalıştığınızı belirlemeniz gerekecektir. Statüden kasıt 4A, 4B ya da 4C şeklindedir. 4A nedir? 4A bir işverenin, bir şirketin bünyesinde sigortalı olarak çalışmayı ifade eder. 4B dediğimiz ise, kasap, manav gibi küçük mahalle esnafları, yani kendi nam ve hesabına çalışanları kapsar. 4C ise devlet memuru olarak tabir edilen kişileri ifade eder. Emekli olmak bu 3 grupta da farklılık göstermektedir. Emekli olmak için belli şartların olması gerekmektedir. Bu şartlardan bir tanesinin yerine getirilmemesi emekli olmanın önüne vurulan bir engeldir. Emeklilik için gözetilen çalışılan gün sayısı, yaş vs gibi etkenlerden herhangi birine takılması, emekliliğinizin de sekteye uğradığı anlamına gelir.

Haberin Devamı

· NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM İÇİN TIKLAYINIZ! (http://emeklimaasisorgulama.com/ne-zaman-emekli-olabilirim/)

· NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM UYGULAMASI VE DETAYLAR! (http://ssk.biz.tr/emeklilik-hesaplama-ne-zaman-emekli-olabiliri/)

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Ne zaman emekli olurum hesaplamalarında, kişinin sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarihten itibaren , Sosyal Güvenlik Kanunu’nda emeklilik tarihi hangi aralığa denk gelmekte ise o tarihler de sigortalı olarak çalıştığı sürenin toplamı, o emeklilik tahsis talebinde bulunduğu gün de örneğin erkekler de 25 yıl sigortalı olarak çalışılması gerekiyor ise, 25 yıl sigortalı olarak çalışmış ise kişi tahsis işlemi başlatılır. Kadınlarda ise bu süre 20 yıldır. Emeklilik işlemleri, emeklilik başvurusu yapıldıktan sonra kişilerin çalışmaları ile orantılı bir şekilde ilerler. Yani kişi sadece bir il de sigortalı olarak çalışmış ya da ticari faaliyetini bir il de gerçekleştirmiş Bağ-Kur'lu olmuş ya da sadece bir kurumda Emekli Sandığına tabii yani devlet memuru olarak çalışmış ise bu kişilerin emeklilik tahsis işlemleri çok basit ve kısa bir sürede tamamlanmaktadır. Fakat, her ne kadar elektronik ortamlar da bu süreçler hızlanmışlarsa da birtakım bilgiler eğer Türkiye'nin farklı illerinde ya da yerleşim yerlerinde kişi çalışma faaliyeti göstermiş ise bu bilgilerin yazılı ya da elektronik ortamda toplanması, kişinin emeklilik tahsili için gereklidir. Tahsis işlemini sonlandıran son kuruma bu belgeler iade edilmelidir. Bu işlemler ise biraz zaman alabilir. Şu an Sosyal Güvenlik Kurumunda Emekli Sandığı ya da Bağ-Kur için tahsis işlemleri çok hızlı bir şekilde sonlandırılmaktadır. Örneğin 15 günde Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli olanlar mevcut iken bu sürenin 3 aya kadar uzadığı örnekler de mevcuttur. Bu uzamaların sebebi ise Türkiye'nin farklı il ve kurumlardan gelecek olan bilgilerin ulaştırılması emeklilik tahsis işlemlerinin uzamasına sebep olabilir. Teknoloji çağının bir getirisi olarak bu sürenin daha da kısalacağı beklenmektedir. Ayrıca yine çağın bir getirisi olarak sgk.gov.tr adresinden ne zaman emekli olurum sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz. 4A, 4B ve 4C olarak ne zaman emekli olurum sorgulamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ne zaman emekli olurum için T.C. Kimlik Numaranızı, kurum tipinizi ve güvenlik sorusunu cevaplamanız yeterli olacaktır. Ne zaman emekli olurum sayesinde emeklilik yaşınızı öğrenmiş olacaksınız. Yine aynı site üzerinden ne zaman emekli olurum evrak takibinizi de kolaylıkla gerçekleştirmeniz mümkündür.