Gündem Ne zaman emekli olurum uygulaması ile emeklilik zaman tespiti!

Ne zaman emekli olurum uygulaması ile emeklilik zaman tespiti!

06.07.2016 - 09:34 | Son Güncellenme:

Ne zaman emekli olurum uygulamasını kullanmak isteyen bireyler bu işlemi haberimizden yardım alarak kolayca yapabilecekler. Ne zaman emekli olurum uygulamasının kullanımı oldukça basit ve hızlıdır. Ne zaman emekli olurum sorusuna cevabı bu uygulama sayesinde kolayca bulabilirsiniz.

Ne zaman emekli olurum uygulaması ile emeklilik zaman tespiti

Emekli olabilmek için yerine getirmeniz gereken birkaç farklı şart bulunmaktadır. Bu şartları yazımızın devamında sizler için paylaşmış bulunmaktayız. Yazımızın devamında bu şartların neler olduğunu ve ne zaman emekli olurum uygulaması üzerinden nasıl sorgulama yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Şartlardan ilki çalışma yılıdır. Belirlenen çalışma yılı boyunca bir iş yerinde sigortalı olarak çalışmanız gerekmektedir. Buna kişinin sigortalılık süreside denir. Kişinin işe başladığı tarihten itibaren bu süre sayılmaya başlanıp ve emeklilik dilekçesi verdiği tarihe kadar durmaksızın devam eden bir süredir. Örneğin 16-03-1989 yılında işe girmiş olan bir çalışan; 16-03-2014 tarihine kadar çalışmış olduğunu farz edelim. Bu çalışan 25 yıllık belirlenen çalışma yılını doldurmuştur. Diğer bir şart ise yaştır. Belirli bir yaşa gelmeden emekli sayılmanız mümkün değildir. Yaş konusuna bahsetmiş olduğumuz gibi belirli bir yaşı doldurma kuralı 08-09-1999 yılında resmi gazetede yayınlanan kanunla yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM İÇİN TIKLAYINIZ!
NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM UYGULAMASI VE DETAYLAR!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Bu kanundan önce her hangi bir yaş şartı aranmıyordu. Fakat bu kanunla gelen yaş şartıyla emekliliğine 2 yıl kalanlara 1 yıl, 3 yıl kalanlara 2 yıl, 4 yıl kalanlara 5 yıl gibi bir kademe getirildi. Örneğin 1985 yılında işe giren bir çalışan 42 yaşında emekli olabilecek. 1985 yılında işe giren bir çalışan ise 49 yaşında emekli olabilir.
Belirlenmiş olan diğer bir şart ise sigorta primidir. Emekli olabilmek için çalışılan süre boyunca her ay düzenli olarak ödenmelidir. Bu pirimler 5000 den başlayıp şu anki geçerli kanuna göre 7200 güne kadar devam eder. Sigorta prim günü işe girdiğiniz tarihe göre belirlenir. Biraz önce vermiş olduğumuz örnekten yola çıkacak olursak 1985 yılında işe giren bir çalışanın emekli olabilmesi için gerekli sigortalı gün sayısı 5075 iken aynı tarihte işe giren başka bir çalışan için 5300 gündür.

Haberin Devamı

Ne Zaman Emekli Olurum Uygulaması Nasıl Kullanılır?
Bu uygulamayı barındıran internet sitesi E-Devlet’tir. E-Devlet sistemi üzerinden bir işlem gerçekleştirebilmek için bir şifrenizin olması gerekmektedir. Eğer bir şifreniz yoksa herhangi bir işlem gerçekleştiremezsiniz. Bu işlemlere ne zaman emekli olurum uygulaması da dahildir. Şifrenizi herhangi bir PTT şubesinden kimlik bilgileriniz ve 2 TL işlem ücreti karşılığında alabilirsiniz.


E-Devlet şifresine sahip olduktan sonra veya zaten bir şifreniz varsa ne zaman emekli olurum uygulamasına giriş yapabilmek için ilk olarak E-Devlet sistemine girmeniz gerekmektedir. Daha sonra ne zaman emekli olurum uygulamasının sekmesine ulaşmanız gerekmektedir. SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı kurumları için farklı olarak yapılan bu işlem için kurumunuzun sayfasına ulaştığınızdan emin olunuz. Bağkantı adresleri her kurum için farklıdır. Ancak bağlantı adreslerinden sonra yapılacak bütün işlemler ortak olarak yapılmaktadır. Kayıtlı olduğunuz kurumun uygulama sayfasında olduğunuzdan emin olduktan sonra karşınıza çıkacak olan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğine tıklayınız. Açılacak olan sayfa üzerindeki ilgili yerlere T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi yazarak kimlik doğrulama işleminizi yapınız. Kimlik doğrulama işleminizi tamamlamak için “Sisteme Giriş Yap” seçeneğine tıklayınız. Böylelikle açılacak olan sayfa üzerinden ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Yazarlar