Nurgül Yeşilçay

Nurgül Yeşilçay

  • İsim
    : Nurgül
  • Soyad
    : Yeşilçay
  • Mesleği
    : Oyuncu
  • Doğum Tarihi
    : 26.03.1976
    1976-03-26
  • Cinsiyeti
    : Kadın
  • Uyruğu
    : Türkiye

 Türk oyuncu. Sanatçı özellikle 2000'lerde rol aldığı önemli rollerle tanınmaktadır.
 
Hayatı
 
Nurgül Yeşilçay 26 Mart 1976'da Afyonkarahisar'da doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini İzmir'de tamamladı. 2001'de Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tiyatro bölümünden mezun oldu. Üniversite eğitimi sırasında rol aldığı İkinci Bahar dizisindeki Gülsüm rolü ile tanındı. 2002 yılında Çağan Irmak'ın yönetmenliğini yaptığı Asmalı Konak adlı TV dizisinde Bahar Karadağ rolüyle ününü artırdı. Aynı yıl Teoman'la beraber Mumya Firarda filminde oynadı. 2003 yılında Abdullah Oğuz'un yönettiği Asmalı Konak dizisinin devam filmi olan Asmalı Konak-Hayat'ta Özcan Deniz'le başrolü paylaştı. Yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı Eğreti Gelin filmindeki Kostak Emine rolü ile 2005 12. Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü aldı. Aynı yıl Hande Ataizi ile Melekler Adası dizisinde rol aldı. Aynı dizide rol alan Cem Özer ile 26 Ekim 2004'te evlendi. Hamileliğinin son ayında Melekler Adası dizisinden ayrıldı. 22 Mayıs 2005'te oğlu Osman Nejat'ı dünyaya getirdi.
Yine 2004'te beş yönetmenin yönettiği Anlat İstanbul filminde Saliha karakterini canlandırdı. 2005-2006 sezonunda ATV'de yayımlanan Belalı Baldız dizisinde Berna Laçin ve Kenan Işık'la başrolü paylaştı. 2006'da Cem Özer'le Sen Olmasaydın adlı tiyatro oyununda rol aldı. 2006 yılının eylül ayında Fatih Akın'ın senaryosunu yazdığı, yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği Yaşamın Kıyısında isimli filmin çekimlerine başladı. Ayten Öztürk adlı Türk kızını canlandırdığı film 2007'de 60. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarıştı ve "En iyi Senaryo" ödülünü kazandı. 2007'de Ezo Gelin adlı TV dizisinde Ezo Gelin'i canlandırdı. Ortadoğu'nun en önemli film festivallerinden biri olarak kabul edilen 31. Uluslararası Kahire Film Festivali'nde başkanlığını ünlü İngiliz yönetmen Nicolas Roeg'in yaptığı ana jüride yer aldı.
2007'de Barış Pirhasan'ın yönetmenliğini yaptığı Adem'in Trenleri filmindeki Hacer rolüyle 13.Sadri Alışık Oyuncu ödülleri'nde "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kazandı. Ayrıca Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD) Geleneksel 15. Oyuncu Ödülleri "En İyi Kadın Oyuncu" Ödülü’nü, iki ayrı filmde (Yaşamın Kıyısında ve Adem’in Trenleri) birbirinden çok farklı iki rolde birden etkili olmayı ve doğal kalmayı başarması nedeniyle kazandı.
5-20 Nisan 2008 de 27.si düzenlenen Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Semih Kaplanoğlu'nun jüri başkanlığını yaptığı ulusal yarışma jürisinde yer aldı.
26 Mayıs 2008'de çekimlerine başlanan Erden Kıral'ın Vicdan adlı filminde Aydanur karakteri ile 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu" Ödülüne layık görüldü.
2011'in şubat ayında Cem Özer'den boşandı. Ocak 2010'da yayınlanmaya başlayan Aşk ve Ceza isimli dizide Murat Yıldırım ile başrolü paylaştı. 2011'de dizi sona erdi. Aynı yıl içerisinde Show TV'de yayınlanmaya başlayan Sensiz Olmaz adlı dizinin başrolünde yer aldı.
Rol aldığı tiyatro oyunları
 
Sen Olmasaydın
Aşk Gibi
Filmografi
 
Cinayet (2014) - Zehra Kaya
Bebek İşi (2013) - Candan
Galip Derviş (2013) - Şeyda Sönmez (konuk oyuncu)
İşler Güçler (2013) - (konuk oyuncu)
Aşk Kırmızı (2013) - Nazlıgül
Sultan (2012) - Sultan
Sensiz Olmaz (2011) - Feryal
Çınar Ağacı (2011) - Sonay
Aşk ve Ceza (2010) - Yasemin
7 Kocalı Hürmüz (2009) - Hürmüz
Vicdan (2008) - Aydanur
Adem'in Trenleri (2007) - Hacer
Yaşamın Kıyısında (2007) - Ayten Öztürk
Ezo Gelin (2006) - Ezo Gündoğdu
Belalı Baldız (2005) - Arzu Parlak
Anlat İstanbul (2004) - Uyuyan Güzel Saliha
Eğreti Gelin (2004) - Kostak Emine
Melekler Adası (2004) - Şerbet/Ayşe
Asmalı Konak - Hayat (2003) - Bahar Karadağ
Mumya Firarda (2002) - Fatıma
Asmalı Konak (2002) - Bahar Karadağ
90-60-90 (2001) - Deniz
Şellale (2001) - Nergis
Her şey Çok Güzel Olacak (1998) - Hemşire
İkinci Bahar (1998) - Gülsüm


Nurgül Yeşilçay biyografisi

Nurgül Yeşilçay kimdir?

Nurgül Yeşilçay 26.03.1976 tarihinde doğmuş olup Oyuncu olarak görev yapmaktadır.

Nurgül Yeşilçay kaç yaşındadır?

Nurgül Yeşilçay 26.03.1976 tarihinde doğmuş olup 38 yaşındadır.

Nurgül Yeşilçay ne iş yapar?

Nurgül Yeşilçay Oyuncu olarak görev yapmaktadır.

Nurgül Yeşilçay nerelidir?

Nurgül Yeşilçay Türkiye vatandaşıdır.

En Çok Konuşulan Haberler
©Copyright 2014 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.