Editörün Seçtikleri Aşk hücresi

Aşk hücresi

21.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aşk hücresi

Aşk hücresi


‘Pembe Kart’ uygulamasıyla medyanın ilgi odağı olan Brezilya’daki Carandiru Tutukevi’nde, sevgililerin bir saat birlikte olma hakkı var


       Brezilya’daki Carandiru Tutukevi, genç bir çiftin evliliğine sahne oldu. Bu çift, Ronny - Rosalia ikilisiydi. Sevgililer için hazırlanan özel pembe ziyaretçi kartı izni veren Carandiru, medyanın ilgi odağı oldu. Ronny ve Rosalia adlarındaki Brezilyalı genç çift, geçtiğimiz günlerde Sao Pauolo’daki Carandiru Tutukevi’nde evlendi. Crandiru, bu evlilik töreni nedeniyle medyanın ilgi odağı oldu. Tutukevi, 1500 kadar davetli ve bir düzine televizyon kanalını ağırlamak zorunda kaldı.

Bakışlarını ayıramadı

       “Tutukevinde her şey yitirilebilir, ama özgürlük hayır. Ziyaretçiler bizim için çok değerli" diyen Ronny, Rosalia’yla tanışmalarının ayrıntıları şöyle anlattı: “Yine bir görüş günüydü. Biz beşinci kısımdaydık. Rosalia, ağabeyi için gelmişti ziyarete. Onu görünce çok etkilendim, bakışlarımı ayıramadım. 17 yaşındaydı. Her hafta sonu annesiyle birlikte geliyordu ziyarete." Rosalia’nın ağabeyinden izin çıktıktan sonra Ronny’nin gençkızla birkaç dakika da olsa görüşmesine izin verildi. İşte bu görüşmelerden birinde Ronny, Rosalia’ya olan aşkını açıkladı ve onu kucakladı. Bir sonraki hafta Rosalia tekrar ziyarete gitti. Bu kez Ronny’nin dördüncü kısıma geçtiğini gördü.

Gizli ziyaret odası

       Brezilya’daki hapishanede tutukluların, ailelerinden sekiz kişiyle görüşebilme hakkı var. Rosalia, 18 yaşına girdiğinde tutukevine yanında bir refakatçi olmadan gitmeye başladı. Ronny, Rosalia’ya şunu sordu:
       “Daha samimi bir görüşme için bir form doldurman gerekiyor. Bunu yapar mısın?" Rosalia bu formu doldurdu ve kendisine özel bir pembe kart verildi. Görüş günleri, cumartesi ya da pazar. Bu kez genç sevgililer üzerinde “gizli ziyaret" yazılı bir kapının ardında buluşmaya başladı. Burada bir saat birlikte olma izinleri var.

Kitaba konu oldular

       Ronny daha dokuz yıl hapis yatacak. Her ikisi de gelecek hakkında konuşmamakta ısrarlı. Ronny ve Rosalia çifti, düğün gecesini Carandiru Tutukevi’nde geçirdi. Ayrıca çift televizyonda bir talk - show’a katıldı. Rosalia stüdyodan, Ronny tutukevinden. Rosalia özel bir televizyon kanalı Record’un girişimiyle Sao Paulo’da yayımlanan bir dergiye gelinliğiyle de poz verdi. Carandiru medyatik bir tutukevi oldu. Hector Babenco, Carandiru’yu konu alan bir film çekmek için kolları sıvadı. Burada 10 yıldır gönüllü hekimlik yapan Drauzio Varella’nın çoktan best - seller olan kitabı “Estaçao Carandiru" da kitabevlerinde yerini aldı. Liberation

Türkiye’de yasak

       HABER MERKEZİ
       Cezaevlerinde mahkumlara seks izni verilmesi tartışması, Türkiye’nin de yabancısı olmadığı konular arasında. Mahkûmlara cinsel ilişki izni verilmemesinin, eşlerini de cezalandırmak anlamına geleceği tezinden hareket eden bazı hukukçular ve bilim adamları zaman zaman konuyu gündeme getirdiler.
       Bu konudaki en ciddi girişim, 1995 yılında geldi. Kapatılan Refah Partisi Tokat Milletvekili Ahmet Fevzi İnceöz, cezaevindeki evli mahkûmlara ayda iki kez eşleriyle cinsel ilişki izni verilmesi amacıyla yasa önerisi hazırladı.
       Ancak tepkilerin özellikle RP içinden gelmesi üzerine ertesi gün yasa önerisini geri çekti. Aradan birkaç gün geçtikten sonra, Necmettin Erbakan’ın da desteğini alan İnceöz, Şevket Kazan ile birlikte yasa önerisini yeniden şekillendirerek TBMM Başkanlığı’na verdi.
       Yasa önerisi dönem boyunca yasalaşamadı ve kadük oldu. İnceöz yasa önerisi gerekçesini tutuklular arasında ırza tecavüz ve sarkıntılık olaylarının artmasına bağlıyordu. İnceöz yasa önerisi ile ilgili şunları söylüyordu:
       “Ülkemizde kalabalık koğuş sisteminden, modern hücre sistemine imkânsızlıklar sebebiyle geçilememesi, cezaevlerinde eşcinselliğin oluşmasına mühim bir amil teşkil etmiştir. Böylelikle cezaevlerine düşenler, ıslah edilerek cemiyete kazandırılmış değil, bilakis toplum dışına itilmektedir."
       Cezaevlerinde cinsel ilişki kurulmasına ilişkin yeni bir yasa önerisi verilmese de özellikle açık görüşlerde ve cezaevi idarelerinin verdiği özel izinlerle bu özgürlükten gayri resmi yararlananlar oldu. Eşiyle özgürce cinsel ilişki kuranların en tanınmışlarından birisi Özdemir Sabancı suikasti sanıklarından Mustafa Duyar oldu.
       Duyar, cezaevinde öldürülmezden önce, kendisi gibi itirafçı olan eşi Semra Polat ile cinsel ilişki kurdu ve bir de çocuğu oldu. Sivas davası sanıklarından Faruk Ceylan’ın da Sivas E tipi Cezaevi’nde düzenlenen açık görüş sırasında karısı Gülten Ceylan ile cinsel ilişki kurararak çocuk sahibi olması da hayli gürültü kopardı.
       Ceylan’ın terör suçlusu olması nedeniyle nasıl açık görüş izni verildiği tartışılırken, bu cinsel ilişkinin faturasını da haklarında açılan dava ile “görevini ihmal eden" cezaevi görevlileri ödedi.


Yazarlar