Editors: Bir Post-Punk Revival Yolculuğu

Rock’n Roll her dönemde açıklarını kapatmasını bildi. Belki de bu nedenle hala yaşıyor. 1950’lerin siyahi gırtlağının yanında beyaz adamın gitarını mideye yuvarlayanların, 1970’lerdeki rüzgarı hissettiklerinde “bu müzik artık bir ölü” dedikleri gibi 1970’lerin Led Zeppelin’cileri de şimdinin Rock’n Roll’una tabutu reva görüyor. Oysaki ortada can veren bir olgudan ziyade değişimin ve sürekliliğin ta kendisi mevcut.

Rock’n Roll, eski dönem Rhythm & Blues’unun üzerine inşa edilerek dönemin gelir-geçer gerçekliğinin kabullenişiyle büyütüldü, tamam kabul; ama son 20 yıldan bu yana gelinen noktada bir çatı halini almış vaziyette. Buna isterseniz geç dönem ana akımı deyin; ama Country, Jazz, Blues, Elektronic, New Wave, Indie, Pop ve elbette Soul’un ritimlerini içselleştiriyor ve sonrasında gün yüzüne çıkanı çatısı altında tutabiliyor. Elbette gelen her alt-akım, Rock’n Roll’u daha da dönüştürdü ve bu dönüşüm kimilerinin hoşuna gitmese de onun merkez olarak kalmasını sağladı.

Haberin Devamı

Post Punk Revival da bu alt-akımlardan birisi. Henüz 20 yıla dahi dayanmayan bir disiplinel kavrayış olsa da; özellikle 2000’lerin girişinde su yüzüne çıkan topluluklar üzerinden bünyesini taşıyabilen bir anlayış bu. Vurguları ve coğrafi konumlanmanın getirdiği ek süzgeçleri muhtelifleşebilir; yine de The Strokes’i, Interpol’ü, Razorlight’ı ve Phonex’i bu alt-akımın yanına iliştirmekte sakınca yok.

Elbette Editors da Post Punk Revival’ın üzerinden geçenlerden. 2002’de çıktıkları yolda ve yayınladıkları üç stüdyo albümde çizgilerini; her yeni süreçte, bir önceki sürecin gölgesinden tekrar sabitleyerek öne çıkarmayı başardılar. Bu öne çıkışın kolay olduğunu söyleyecek kadar laubali tavırları bu yazıya bulamaç edecek değilim; ama onlar için hemen hemen her şeyin yolunda gittiği söylenebilir. En azından debut albümden bu yana diyelim.

Şu günlerde önündeki sayfayı yeniledi Birmingham çıkışlı topluluk. Bu yeni sayfayı oluşturan ise, geçtiğimiz hafta içerisinde yayınladıkları dördüncü stüdyo albümleri The Weight of Your Life. Hem bir önceki albümün üzerinden geçen dört yıl, hem de eldeki hazır çalışmanın bir süre beklemede kalması, albüme dair daha da somut adımları mecbur kılmış olmalı. Henüz ilk parçada bunu yakalıyorsunuz. The Weight ile hissedilen bu giriş, aslında Editors adına dahi ağır bir dalgada seyrediyor. Albümün bir yanıyla derli toplu komplikeliği de tam olarak burada başlıyor. Yani albümün, mizacını ortaya sermekten kaçınmadığını kavrama işi ikinci parça ya da üçüncü parçanın değil, bizzat intro’nun göbeğine bağlanmış.

Haberin Devamı

İlk tekliği A Tone of Life’a emanet edilen LP’nin ana karakteristik yansıması, şarkı sözlerine de adı bulaşan frontman Tom Smith’in ses tellerinde vücut buluyor. Bu öyle bir ses tonu ki; sizi en tenha anınızda kalabalıklara savurup, izleyen dakikalarda ise yerin dibine çekebilir. Bu tekin olmayan gırtlağın her nefes alışında daha da öne çıkan lead gitar ve nakarat girişlerinde agresifleşen davul ritimleri ise genel çerçeveyi çizmekte. Buradaki dairesel yapının içerisini kibarca dolduran da bas gitarın o yer yer emprovizeliğe kayan mülayim varlığı. Bu temayı; dört numaradaki What Is This Thing Called Love’da net bir şekilde görürken, hemen ardından kulağa yanaşan Honestly’de daha sade kıvamda yakalamak mümkün. Ayrıca albümü kapanışa götüren The Phone Book ve Bird of Prey ikilisine özellikle dikkat.

Haberin Devamı

PIAS Recordings etiketli The Wight of Your Life’ın bir diğer önemli noktası da Chris Urbanowicz’in ardından gelen ilk Editors albümü olması. Elbette hiçbir üye, bulunduğu grubun olsa da olur-olmasa da olur kontenjanından sayılamaz; ama Editors için Urbanowicz gerçekten önemli bir isimdi ve geçtiğimiz yıl yaşanan bu ayrılığın, mevcut albüm için geçen zamanı daha da uzattığı tahmin edilebilir. Bunun yanında Justin Lockey ve Elliott Williams ikilisi kadroya katılmış ve lead gitar kaynaklı boşluk doldurulmaya çalışılmış. Prodüktör koltuğu ise, daha önce King of Leon, Tom Waits ve Buddy Guy gibi isimlerle çalışan Jacquine King’e emanet.

Bu dönem, 12. yılına doğru giden grubun gelecekte atacağı adımlar adına oldukça önemli. Editors da bunun farkında ve şüphe yok ki; karşımızda en ince ayrıntısına kadar işlenen bir albüm var. Parçaların aynı seviyede yüzen hali ve tek bir parçanın dahi liste savaşı için yaratılmamış olması önümüzde duran yeni çalışmanın bir eksiği olarak görülebilir. Ama Editors, işte tam da bu noktadan güç alıyor.

Kısacası; debut albümden bu yana Editors’ı Editors yapan Post Punk Revival'ın genel hatlarında gezinen bir çalışma The Weight of Your Love.

Ne daha eksik, ne de daha fazla.

Albümde yer alan parçalar:

  1. The Weight
  2. Sugar
  3. A Ton of Love
  4. What Is This Thing Called Love
  5. Honesty
  6. Nothing
  7. Formaldehyde
  8. Hyena
  9. Two Hearted Spider
  10. The Phone Book
  11. Bird of Prey

Twitter / @BekirzgrAybar