Editörün Seçtikleri Beyin göçü

Beyin göçü

08.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Beyin göçü

Beyin göçü


Dursun Özden Silivri


Sırp milislerce kaçırılacağı haberini alınca ailesiyle Türkiye'ye sığınan Kosova Demokratik Birlik Partisi (LDK) Milletvekili Prof. Semahat Maşkuli, Srnaruka (Siyah El) adlı yüzleri maskeli çetelerin Kosova'da ölüm saçtığını söyledi.
Matematik profesörü Maşkuli, eşi fizik profesörü Daver Maşkuli, çocukları ekonomist Ceni, elektronikçi Arben, lise öğrencisi Sçipe, iktisatçı Emire, üniversite öğrencisi Arlinda, gelinleri İngilizce öğretmeni Besa ve üç yaşındaki torunları Anda, eski model bir otomobille dört gün süren zorlu yolculuktan sonra geldikleri Silivri'de bir yakınlarının yazlığına yerleşti.
Maşkuli, Kosova'da katliamların sürdüğünü belirterek, "Kapımızın önünde 21 yaşında bir öğrenciyi öldürdüler. Bir gün önce de çok yakınımızda beş kişiyi duvarın dibinde kurşuna dizmişlerdi" dedi.
Kaçırılacağı haberi üzerine Prizren'de son beş gün başka evlerde kaldığını anlatan Maşkuli, "Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye giriş yaptık. Barış sağlansın hemen ülkeme döneceğim. Ülkemin insanlarının bize ihtiyacı var. Çocuklarımızın eğitimi yarıda kaldı" diye konuştu.
110 üyeli Kosova Parlamentosu'nda 80 sandalyeye sahip LDK'nın üç kadın milletvekilinden biri olan Maşkuli, Kosova'da önceden belirlenmiş listeye göre 11 milletvekili, iki akademisyen, üç ünlü yazar, bilim adamları ve pek çok partilinin öldürüldüğünü, dünyaca ünlü pekçok Arnavut Müslüman edebiyatçı ve bilim adamının da kayıp olduğunu söyledi. Maşkuli, Kosovalı ünlü yazar Teki Derviş, akademisyen ve yazar İdris Agış, Kosova'nın Paris barış elçisi İdris Bey'in de öldürülenler arasında olduğunu kaydetti.
Tito dönemine özlemini dile getiren Maşkuli şunları söyledi:
"O zamanlar kardeşçe yaşayıp gidiyorduk. Her olanağa sahiptik. Özgürdük ve üniversitelerimiz vardı. 20 yılda 30 bin insanımız üniversiteden mezun oldu. Okuma yazma oranımız yüzde 100 oldu. Kosova'nın yüzde 80'i Arnavutlar'dan oluşuyor. Kosova'daki otonomimizi Sırplar zorla aldı. Arnavutları okullardan attılar. Okullarda baskı başlayınca cami ve evlerde eğitim çalışmalarını sürdürdük."


Yazarlar