Editörün Seçtikleri Cambridge'li Türkler

Cambridge'li Türkler

10.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cambridge'li Türkler

Cambridgeli Türkler

       İNGİLTERE 80'li yılların başında büyük bir ekonomik kriz yaşadı. Bu kriz etkin bir özelleştirme hareketi ve bir çok ağır sanayi kuruluşunun kapısına kilit vurularak aşıldı. Ülkede refah düzeyi arttı, enflasyon düştü, ekonomi güçlendi. Adalılar şimdi milli serveti arttırmak için bacasız sanayinin önemli bir koluna işlerlik kazandırıyorlar; eğitim turizmi ve / veya eğitim ticareti. Bunun bir yaşam biçimi olduğunun en iyi anlaşıldığı yerlerden biri de Cambridge. Üniversite ve kolejleriyle ünlü kentin dil okulları da revaçta. Hemen hemen tüm ailelerin evlerinde birer öğrenciye konaklama imkanı tanıdıkları bu eğitim cennetinde Türk gençleriyle de karşılaşmak mümkün. Hem de İngilizce - Türkçe eğitim veren bir lisede, Uluslararası Türk Lisesi'nde.
       Eğitim doktoru Bayraktaroğlu çifti tarafından kurulan ve yönetilen liseye kaydolan 11 Türk çocuğu ilk ders yıllının bitimi için gün sayıyor.
       Ailelerinden kilometrelerce uzaktaki çocuklar tarihi bir mekanda eğitim alıyorlar: Sawston Hall.

       270 dönümlük ağaçlık ve yeşil alan üzerinde bulunan malikane 16. yüzyılda Kraliçe Mary Tudor (Blady Mary) tarafından ikinci kez yaptırılmış. Ünlü kraliçenin bu binada yattığı yatağı ise hala tarihi eser olarak dershanelerden birinde duruyor. Türk öğrencilerinin eğitim gördükleri tarihi yapının öyküsü de ilginç. 1500'lü yıllarda protestanlaşan İngiltere'de katolik kalmakta ısrarlı Prenses Mary kuzeye yerleşir. Kralın ölümü üzerine Londra'ya tahtı almaya yola çıkar. Ancak Cambridge yaklaşırken çevredeki protestanların pusu kurdukları haberi gelir. Prenses'e bağlı olana Sawston Hall'ın sahibi onu malikhanesinde saklar. Yaşamını kurtarır. Mary Tudor daha sonra buradan Londra'ya geçer ve tahtın sahibi olur. Ancak onun ayrılmasından sonra düşmanları Sawston Hall'u yakar yıkarlar. Kraliçe Mary tahta geçince Sawston Hall'u yeniden yaptırır. Bugünkü eğitim kurumunun temelleri ise 1982 yılında bir dil merkeziyle atılır. Artık yarım binyıllık binada Türkçe sözler, marşlar, şarkılar da yankılanmaya başlamıştır.



Yazarlar