Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel

Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel

mine.elagozyuksel@uskudar.edu.tr

Tüm Yazıları

Uyum problemlerini bir önceki dönem anaokulu ya da okula hazırlık eğitimi almamış ve bu dönem ilkokula başlamış çocuklarda daha sık gözlemliyoruz. Yine pandemi döneminde alışkanlıklarının dışına çıkmış, fazlaca ekran karşısında hareketsiz bulunmuş çocuklar daha fazla zorlanıyor. Bu çocuklardan kimi okula gitmek istemediklerini söylüyorlar.

Okula gitmek istemeyen çocuklar çoğaldı

Pandemi öncesinde de ayrılık kaygısı yaşayan çocuklar okula gitmek istemediğini söylüyor ya da okul zamanı karın ağrısı baş ağrısı gibi bedensel şikayetlerle kendilerini ifade ediyorlardı. Bu çocukların sayısında pandemi nedeniyle artış oldu. Ayrılık kaygısı, diğer kaygılar, takıntılar okula dönüşü zorlaştırabileceği gibi uzun süredir alışkanlıkların değişmiş olması, sosyalleşme imkanlarının az olması ve hızlıca eski kalabalıklara dönme, evden eğitim nedeniyle yaşanan akademik problemler gibi birçok neden yatıyor olabilir.

Haberin Devamı

Her çocuk süreçten farklı etkilendi

Pandemide eğitimde olanaklardan faydalanmaları eşit olmadığı gibi her bir çocuğun süreçten fiziksel, emosyonel, ekonomik açıdan etkilenmeleri, eğitim gibi sağlık imkanlarına ulaşımı farklı oldu. Kimi çocuk yakınlarını kaybetti ya da kendi ağır hastalık geçirdi. Ruhsal destek alamayanlar, bu dönem zorlanmalarına rağmen bir tedavi imkanı bulamamış çocuklar olabilir. Özellikle dikkat eksikliği ya da disleksi gibi rahatsızlığı bulunan çocuklar birebir temas ile eğitimden daha fazla faydalanır. Ekran karşısında dikkati daha fazla dağılan, öğretmenin birebir ilgi ve takibinden uzak kalıp ek bir destek göremedilerse bu dönem dersi takip etmekte zorlanıyor olabilirler. Çocukların bir önceki dönem kazanımlarına ve dersi takip edip edemediğine bakılarak ihtiyacı olan çocuklara ek ders desteği sağlanmalıdır.

Takıntısı olan çocuk okula gitmek istemiyor

Akranları ile ilişki kurmakta zorlanan çocuklar pandemi döneminde iletişim kurmamış ise kalabalık ortamlara geçerken zorlanıyor olabilirler. Takıntıları ve kaygıları olan çocuklar da okula gitmek istemeyebilirler. Temas ettikleri her yerden mikrop kapacağını düşünerek rahatsız olan, takıntılı ve kaygılı düşünceleri nedeniyle derse dikkatini veremeyebilirler. Okula başlamanın en güzel taraflarından biri çocukların sosyalleşecek ve hareket edecek olmasıdır. Sürekli arkadaşına dokunma, yaklaşma uyarıları çocukların kaygılanmasına neden olur. Hangi önlemlerin alınacağının basit bir dille anlatılması yeterlidir.

Haberin Devamı

Çocuğu zorlamak motivasyon kaybına yol açabilir

Çocuk okula gitmesi yönünde teşvik edilmeli ancak çocuğu anlamaya çalışmadan ‘gideceksin’ demek ne kadar zorlandığının görmezden gelinmesine ve çocuğun kendini ifade etmek için motivasyonunu kaybetmesine yol açabilir. Okulun bu başlangıç dönemlerinde isteksizlik, endişe, dikkat verememe gibi belirtileri tanımak ve takip etmek önemli olacaktır. Çocuk dinlenmeli, endişelerine yönelik açıklamalar yapılarak rahatlatılmaya çalışılmalıdır. Konuşma yaparken ebeveynler kendi endişelerini bulaştırmamaya özen göstermelidir. Bunun yetersiz kaldığı durumlarda profesyonel destek almakta fayda olacaktır.