Stil Deniz Berdan'dan "Tüketiyorum öyleyse varım"

Deniz Berdan'dan "Tüketiyorum öyleyse varım"

14.10.2014 - 11:02 | Son Güncellenme:

“Tüket ya da boya.”, “Zengin ol ya da pazarlık yap.” Kulağa tanıdık gelen bu sloganlar, DB Berdan tarafından günümüz hayatının distopya sloganlarına dönüştürüldü.

Deniz Berdandan Tüketiyorum öyleyse varım

Para, ün, sükse, çekicilik… Bunlar hızlı tüketim toplumunda en arzuladığımız, hatta düşlediğimiz yegane şeyler... Daha fazlası hiçbir zaman yeterli değil. Plastik gülüşlerle içteki sahteliği kapamaya çalışmak herhangi bir günün parçası olmuşken, DB Berdan ile yeni sezonu ile, günümüz hayatına psychedelic distopya (sanrı yaratan anti-ütopya) perspektifinden bakın.

Haberin Devamı

DB Berdan, tüketim hastalığına dikkat çektiği yeni koleksiyonunu tanıtmak üzere Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul kapsamında 13 Ekim 2014 Pazartesi saat 17:30’da, Antrepo 3’te defile gerçekleştirdi. Defilede sergilenen koleksiyonda kullanılan, DB Berdan tarafından tasarlanan ve çizilen desenler 20. yüzyılın hastalığı olan tüketim bağımlılığından ilham alıyor. 1990’ların öncü trendlerinden skate punk esintili desenler, yer yer tüketim toplumunun simgesi alışveriş torbaları ve sticker detaylarla zenginleşiyor. Renk patlamalarının yoğun görüldüğü parçalar degrade geçişlerle sakinliyor.

Sportif görünümde siluetlerden oluşan koleksiyonda slogan içeren lastik detaylar ve dar kalıpların zıtlığında bol volümlü formlar, oversize kalıplar öne çıkıyor. Dokularda çok parçalı tasarımlar, Emelda imzası taşıyan deriler, lazer kesimleri, fileler ve suni kumaşların doğal pamuklarla birleştiği parçalar göze çarpıyor.

Haberin Devamı

DB Berdan 2015 İlkbahar-Yaz koleksiyonu, kostüm tasarımı öğelerini barındırıyor ve bir bütün olarak saç, makyaj ve aksesuarlarla büyük bir show’a dönüşüyor: Defile makyajı, günümüzün güzellik anlayışının DB Berdan gözünden yansıması şeklinde, 90’ların club kids espritüelliğinde plastik ve sahte insanların adeta “iç”lerini gösteriyor. Müzikse, her zamanki gibi DB Berdan tarafından özenle ve heyecanla seçildi. 90’lar yeraltı rave kültüründen seçilmiş parçalar bu karanlık parodiyi güçlendirecek nitelikte yıkıcı ve hızlı tekrarlanan ritimlerden oluşuyor ve Dj Fatiş tarafından mikslendi. Defile makyajları MAC sponsorluğunda Kum Agency-Hakan Kültür tarafından gerçekleştirilirken, saç tasarımı Aveda sponsorluğunda Hoppala Production tarafından yapıldı. Koreografi Uğurhan Akdeniz’e emanetti.

DB Berdan, podyumda içinde tutamadığı tüketme isteği dışına çıkan ya da olmak istedikleri güzellik kriterlerine ulaşma yolunda çaba sarf eden yüzleri gözler önüne sererek, klişeleşmiş söylemleri ironi içerecek şekilde değiştirdi. Böylece hepimizi, içimizdeki tüketim canavarıyla yüzleştirerek tekrar düşünmeye teşvik etti...

Haberin Devamı

Vans’in Asi Ruhu, DB Berdan’ın Sıradışı İllüstrasyonlarıyla Bütünleşiyor

Defilede ayakkabı ve aksesuarları skate punk’ın öncü markalarından Vans üstlendi. Dünyada pek çok tanınmış illüstratörle işbirliği içinde tasarımlara imza atan Vans, bu kez DB Berdan tarafından çizilen grafikleri ve illüstrasyonları ayakkabı ve kaykaylara taşıdı. Özgün grafik çizimlerin renk bloklarıyla her bir tasarımda hissedildiği DB Berdan koleksiyonu, bu sefer Vans ile beraber skate punk akımına gönderme yapıyor. “Off the Wall” sloganıyla enerjik karakterini ön plana çıkaran ikonik Vans tasarımları, DB Berdan’ın cesur siluetlerinde bağımsızlığını ilan etti.

DB Berdan Koleksiyonu’na ilham kaynağı olan 20. yüzyılın hastalığı tüketim bağımlılığı ve 90’ların skate punk’ı, Vans’in hayata enerji veren Star Wars koleksiyonu, galaksi desenleri, dama baskıları, platform tabanlar ve deri yüzeyli yansımalarıyla öne çıkıyor. Vans’in kendine özgü stilini vurgulayan sırt çantaları, şapka ve çorapları, DB Berdan’ın hem dinamik renk skalası hem de temasıyla beraber muhteşem bir uyum sağlıyor.

Yazarlar