Dt. Pertev Kökdemir

Dt. Pertev Kökdemir

p.kokdemir@swissmeddental.com

Tüm Yazıları

Dişlerimizin sağlığı kadar diş etlerimizin de sağlıklı olması kendi dişlerimizi uzun yıllar kullanabilmemiz için çok önemlidir.

Diş etlerimizin sağlığını nasıl koruruz 3 maddede aşağıya yazdım okuyabilirsiniz.

1. Dişlerimizi çürüklerden korumak için günde iki kere fırçalamamız şart. Bu fırçalamayı doğru yaparak diş etlerimizin de sağlıklı olmasını sağlayabiliriz. Diş etlerimizin sağlıklı olması için en önemli şeylerden biri diş taşı oluşumunu engellemektir. Diş taşları da ilk olarak diş eti cebi dediğimiz diş ile diş etinin birleştiği yerde bulunan ortalama 1 mm derinliğinde ceplerde oluşmaya başlar. Bu ceplerin içinde bakteri plağı ve diş taşı oluşumunu engellemek için fırçamızı diş eti cebinin içine girecek şekilde 45 derece açıyla ve fırçanın yarısı dişe yarısı diş etine gelecek şekilde yerleştirip dairesel hareketlerle fırçalarsak diş eti cebinin içinde biriken bakteri plağını sertleşmeden ve diş taşına dönüşmeden o bölgeden uzaklaştırmış oluruz.

Haberin Devamı

2. Sigara içenlere kötü bir haberim var çünkü sigara içmek diş etlerine en çok zarar veren alışkanlıklardan biri. Sigara içtiğimizde hem içeriğindeki kimyasallar hem de ağız içine gelen yaklaşık 42 derecelik sıcaklık, diş etindeki damarların yapısını, dolayısıyla diş etinin beslenmesini olumsuz yönde etkiler. Bu da diş eti çekilmesine sebep olabilir. Bu zarardan kurtulmanın en kestirme yolu sigarayı bırakmak olsa da bu zararı minimuma indirmek için dişlerimizi düzenli olarak günde iki kere fırçalamak, 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmek ve C vitamini alımımızı artırmak gerekir.

3. Dişlerimizin güzel görünmesi kadar diş etlerimizin de sağlıklı olması ve pembe renkli görünmesi gülüş estetiğimizi artırır. Güldüğümüzde diş etlerimiz hiç görünmüyor olsa da dişler arasında uzayan papil dediğimiz diş etlerinin pembe olması ve diş arası boşlukları düzgün bir şekilde dolduruyor olması daha hoş bir gülüşümüz olmasını sağlar. Ancak kürdan kullanımı veya diş etimizde travma oluşturabilecek parafonksiyonel hareketler bu papillerin geri çekilmesine ve dişler arasında koyu renkte görünecek boşlukların oluşmasına sebep olur. Bu boşlukların oluşmaması için kürdan kullanımını bırakmalı onun yerine diş ipi veya diş arası fırçası kullanmalıyız.