Editörün Seçtikleri Dünya bu kupaya gebe

Dünya bu kupaya gebe

07.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünya bu kupaya gebe

Dünya bu kupaya gebe

       FUTBOLSEVERLERİN yüreği, 10 Haziran günü TSİ 18.30'da Paris'te Dünya Kupası için özel olarak yapılan mimari şaheser, 80 bin kişilik Fransa Stadı'ndan tüm yeryüzüne yayılacak ve "top atışı" gibi yankılanacak ilk vuruşla hoplayacak, 12 Temmuz'a kadar heyecanla çarpacak.
       Dünya Kupası maçları, Fransa'nın 10 ayrı kentinde baştan aşağı yenilenen ve genişletilen stadlara dağılmasına rağmen, bu stadların en önemlisi, kuşkusuz hem açılış, hem de 12 Temmuz gecesi TSİ 22.00'de başlayacak final maçına sahne olacak söz konusu Fransa Stadı. Açılışı, Brezilya ve İskoçya takımları yapacaklar. Toplam 32 takımın karşılaşacağı maçların yarı finallerinden birincisi yine Fransa Stadı'nda, ikincisi ise Marsilya'da oynanacak. Paris'in artık "eski" diye anılan tarihsel stadyumu Parc des Princes ise üçüncülüğü çekişen takımları ağırlayacak. Dünya Kupası'nın oynanacağı diğer stadyumlar, Bordeaux, Lens, Lyon, Montpellier, Nantes, Saint Etienne ve Toulouse kentlerinde bulunuyor.
       Böylesi uluslararası etkinlik organizasyonlarına alışık olan Fransa, Dünya Kupası'nı da altyapısı dört dörtlük bir düzenlemeyle karşılamaya hazırlanıyor. Paris dışında olan Fransa Stadı içinse iki ayrı tren istasyonu ve RER diye adlandırılan hızlı metrolar tahsis edildi. Amaç, seyircilere araba kullandırmamak ve trafiği tıkanmamasını sağlamak. Bu açıdan, Dünya Kupası maçlarının oynanacağı kentlere yapılan hızlı tren TGV sayısı arttırıldı, VIP seyircilere indirimli tek tren biletiyle tüm kentlere gidebilme olanağı sağlandı. Fransız demiryolları kurumu SNCF, kişinin isteğine göre tren ve otel; tren, otel, kiralık araba ya da tren, otel, kiralık araba ve maç biletini birlikte içeren formüller öneriyor. Metrolara gelince, zaten tek biletle hem metro, hem hızlı metro RER, hem de otobüslerde geçerli, haftalık ve aylık abonmanlar var.
2,5 milyon seyircinin geleceği Dünya Kupası için basılan aynı sayıdaki biletlerin tamamı satıldı. Son sekiz maça giriş sağlayan ve Pass France 98 adı verilen toplu biletlerin satışına Kasım 1996'da başlandı ve Nisan 97'de bitti. Böylece Fransa '98, biletlerinin tamamı önceden tükenen ilk dünya kupası olma özelliğini kazandı.
       Dünya Kupası'nı, tüm uluslararası şenliklerde yaptığı gibi bir estetik ve kültür ambalajına saran Fransa, bu bahaneyle yine sofrayı kendine özgü "altın" takımlarıyla kurdu. France '98 harekatı, karşılaşmaların başlamasından bir gün önce, 9 Haziran saat 24.00'te "Futbol Şenliği" ile başlıyor. Bu etkinliklerin düzenlemesi, son olarak Normandiya çıkarmasının 50 yıl kutlamalarını üstlenen "şenlikçi başı" yani sanat yönetmeni Jean Pascal Levy - Trumet ile mizansen ustaları William Perkins ve Gad Weil'e verildi. Paris'in özel ışıklarla aydınlatılacağı 9 Temmuz gecesi, tüm başkent merkezi dev bir tiyatroya dönüşecek. 10 Temmuz'da, ilk karşılaşmayı kutlamak üzere Champ de Mars meydanında, kendileri de futbol hastası ünlü tenorlar Luciano Pavarotti, Jose Carreras ve Placido Domingo dev ekranların yansıtacağı ve program içeriğinin "sürpriz" olarak saklandığı bir konser verecekler.
Her gün ayrı bir kentte bu tür şenliklerin tertipleneceği Fransa '98 Dünya Kupası'nın önemli anlarından biri, 19 Temmuz gecesi, Albertville Kış Olimpiyatları'nın estetik düzenlemesini yapan Philippe Decoufle'nin hazırladığı "Triton" adlı gösteri; diğeri ise, Montpellier kentinde, 1000 çocuktan oluşan bir koroyla birlikte halkın karşısına çıkan soprano Barbara Hendricks. Ancak kupanın resmi marşı "Yaşam Kupası" adı altında ve Ricky Martin tarafından seslendiriliyor.
       Fransa deyince modanın akla geldiğinin bilincinde olan Fransız organizatörler, en ünlü modacıları Yves Saint Laurent'ın da 1998'de, meslekte 40. yıldönümünü kutladığını unutmadılar. Dünya Kupası organizasyonunda görevlendirilen 3500 komite üyesi, FİFA personeli, hakemler ve hosteslerin üniformaları, ilk koleksiyonunu 1958 yılında sunan Yves Saint Laurent tarafından özel olarak çizildi ve modaevi atölyelerinde dikildi. Bazıları birkaç üniforma değiştirdiği için 4 bin 200 değişik giysinin 19 bin parçadan oluştuğu ve 10 bin aksesuarın kullanıldığı bu seri imalat için 30 bin metre kumaş ve 3500 kişi üzerinde 250 saat prova gerekti. Bütün giysiler Fransız bayrağının, yani mavi, beyaz ve kırmızı renklerini ve Yves Saint Laurent zevkini taşıyor.
       Ayrıca Yves Saint Laurent, 12 Temmuz günü ve Fransa Stadında dünya kadınlarına bir onur anlamı taşıyan ve 40 yıllık meslek yaşamında "mitoslaşmış" 300 modelini içeren bir defile tertipleyecek.
* 2,5 milyon seyirci turist geliyor.
       * 37 milyar TV seyircisi tarafından izlenek
       * Kupayı Fransa'da izleyecek "akredite" gazetecilerin sayısı 50 bin.
       * 1400 danışma bürosu kuruldu.
       * Görevliler için 15 bin metrekare bungalov, 400 lojman, 400 büfe inşa edildi. * Fransa '98 simgeli 997 bin hediyelik eşya, çeşitli kurum ve firmalara dağıtıldı.
       * Broşürler için 500 ton kağıt harcandı.
       * Kupa boyunca 1000 metreküp içecek tüketileceği hesaplanıyor.
       * İnternet'te 32 ayrı Dünya Kupası sitesi var.
       * Bilet fiyatları 200 - 3 bin Fransız frangı arasında değişiyor
       * "Altın" ve "Gümüş" prestij biletler bir kişi için 8870 Fransız frangı
       * Biletler, bir bankanın 8 bin şubesinde yapıldı
       * Ayrıca telefon bilgisayarı, internet ya da doğrudan telefon ve turizm şirketleri aracılığıyla da rezervasyon yapıldı.


Yazarlar