Editörün Seçtikleri DÜNYAYA gelinlik satıyor

DÜNYAYA gelinlik satıyor

07.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

DÜNYAYA gelinlik satıyor

DÜNYAYA gelinlik satıyor


Evlenme hazırlığındaki genç kızların heyecanına ortak olan ve 22 yıldır Türkiye’de çizdiği gelinlikleri Avrupa’ya satan Neşe Şafak’ın modelleri göz kamaştırıyor


       Evliliğin eşiğindeki genç kızların yaşadığı gelinlik giyme heyecanı, nerede olursanız olun aynıdır. Hele bir de sayılı günler gelince, yaşanan hazırlık telaşıyla aşındırılmayan gelinlikçi ya da modaevi kalmaz. “Yapma etme! Bekarlık sultanlıktır!" uyarılarına bile aldırış edilmeden. Hal böyleyken modacı Neşe Şafak da sadece Türkiye değil, dünyanın dört bir tarafındaki kızlara gelinlikler dikmeye karar vermiş. Tam 22 yıldır Türkiye’de çizip, biçip- diktiği gelinlikleri, özellikle Avrupalı kızların beğenisine sunuyor. Bugüne kadar on binin üzerinde gelinlik dikmiş...

       Viyana’da okudu
       Neşe Şafak, Ankara Gazi Üniversitesi Tekstil Bölümü’nü bitirdikten sonra soluğu Viyana’daki moda okulunda aldı. Buradaki eğitimini tamamlayıp ünlü modacı Bijan’ın üç yıl asistanlığını yaptıktan sonra Türkiye’ye dönüp kendi stilini Avrupa’ya tanıtması çok sürmedi. Üsküdar’da kurduğu Şafak Modevi’yle Türkiye’den Avrupa ülkelerine uzanan serüveni başladı. Şafak, biri Almanya’da olmak üzere açtığı üç modaevinde diktiği gelinlikliklerle Türkiye ve Avrupa’daki genç kızların heyecanına ortak oluyor.
       Hindistan, Japonya, İtalya, Fransa’dan ithal ettiği kumaşlarla yarattığı gelinlikleri, İngiltere, Almanya, Hollanda, Danimarka, İsviçre, Avusturya ve Mısır’a ihraç ediyor. Model üretirken Türk motiflerini özellikle Avrupa’ya tanıtmayı kendine görev edinen Neşe Hanım, kendi stilini bozmadan moda dergilerinden de yararlanmayı ihmal etmiyor. Türk motiflerini modernize ederek diktiği modelleri, bugüne kadar Almanya, Hollanda ve İsviçre’de düzenlediği defilelerle tanıttı.

       Bijan’la çalıştı
       Şafak, kendi öyküsünü şöyle anlatıyor: “Çocukluğumdan beri çizgilerle aram çok iyiydi. Hep modacı olmak istiyordum. Viyana’daki eğitimimi tamamladıktan sonra İsviçre’deki ünlü modacı Bijan’ın her ülkeden olduğu gibi Türkiye’den de kendine bir asistan aradığını duydum. Sınavına katıldım ve başarılı oldum. Onunla yıllarca çalıştım, ama hep Türkiye’ye dönmeyi hayal ediyordum. Türkiye’ye döndüğümde Üsküdar’da Şafak Gelinlik’i açtım. Burada olmasının nedeni de yurtdışında Kızkulesi’nin ve Üsküdar’ın tanınıyor olması. Modaevleri geliştikten sonra ihracata başladım. Viyana’da da bir yer açmayı düşünüyorum. En büyük hayalim ise kendi adıma kumaş üretip, tamamen bana özgü bir desen yaratmak. Bu sayede tüm dünya bizi tanıyabilir."

       Tercihi ‘sırma işi’
       İhracat yaptığı ülkelerden en az iki bin adet sipariş alan modacımız, daha çok kabarık gelinlikler, uzun duvaklar ve “sırma işini" tercih ediyor, ancak abartı işlemeden kaçınıyor. Şafak, “Verilen siparişleri altı ayda hazırlıyoruz. Firmaların yetkilileri önce yerimizi ve kullandığımız kumaşları kontrol ediyor. Modellerin aynısını Türkiye’de de satıyorum. Avrupalılar gelinlikte sadeliği tercih ediyor. Yine de istekleri bizimkilerden çok farklı değil. Almanlar gelinlik giymeyi çok seviyor. Aldıkları gelinlikleri, düğünden sonra da değerlendiriyorlar. Kokteyl kıyafeti, yatak örtüsü haline dönüştürüyorlar. Buna göre tasarlıyorum. Avrupalılar, gelinlikleri değerlendirmek istiyor" diyor.

       Genç kızlara öneriler
       BİRAZ toplu olanlar büzgülü ve kabarık gelinliklerden uzak durmalı. Kendini zayıf bulanlar ise tahmin edileceği gibi kabarık, yumuşak ve tüllü tarzları giymeli. Kısa boyluların tercih edeceği gelinlikler de düz kumaş olmalı. Geniş omuzlular, kollarında bant kullanılan gelinliklikleri, düşük omuzlular ise kabarıkları tercih etmeli.
       Şafak Gelinlik’te satılan gelinliklerin fiyatı 100 Dolar ila 1000 Dolar arasında değişiyor.


Yazarlar