Duygu Bay

Duygu Bay

duygu.bay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sadece ihtiyacınız olanları satın alın

Bazen bir alışveriş çılgınlığından daha büyük bir dopamin vuruşu yokmuş gibi geliyor. Yeni bir şey satın aldığınızda yaşadığınız bir anlık tatmin paha biçilmez geliyor. Bununla birlikte karbon ayak izinizi, yaptığınız alışverişten kaynaklanan sera gazı ve karbondioksit miktarını düşündüğünüzde o kadar da tatmin edici görünmüyor. Bir sonraki indirim bildirimini aldığınızda kendinize şu soruyu sorun: Gerçekten herhangi bir moda ürününe daha ihtiyacım var mı, yoksa bunu kendimi daha iyi hissetmek için mi yapıyorum?

Haberin Devamı

Özel günler için kiralayın

Özel günleriniz için kıyafet kiralayabileceğinizi biliyor musunuz? Sadece bir gün giyip aylarca, belki yıllarca dolabınızda yer işgal edecek bir kıyafet daha satın almak yerine kiralama yöntemine başvurun. Size kıyafetinizi kiralama imkanı sunan birkaç mağaza ve online platform mevcut. Lüks moda markalarını satın almaktan daha ucuza deneyimleme imkanı da sunuyor.

Bozulduysa tamir edin

Günümüz dünyasında her şeye erişim o kadar kolay ki herhangi bir şeyi düzeltmek için yeterince çaba harcamıyoruz. Bunun yerine çöpe atıp yenisini aramaya çıkıyoruz. Dünya çöplüğüne yeni bir parça daha eklemek yerine ilk olarak eskiyen, zarar gören kıyafetinizi tamir etmenin bir yolunu arayın. Bulamıyorsanız geri dönüşüm fikirlerini değerlendirin. Hala giyilebilecek kıyafetlerinizi satmayı deneyin. Tekstil atıklarını değerlendiren kişi ve kurumlarla iletişime geçin.

Satın aldığınız şeyin nereden geldiğini araştırın

Tüketiciler olarak, maddi istek ve arzularımız genellikle görünüş, fiyat ve erişilebilirlik tarafından yönlendirilir ve bu da etik kararlar verme konusundaki yargımızı bulandırabilir. Gerçekten bilinçli bir tüketici olarak, bir şey satın almanın sosyal, çevresel ve sağlık üzerindeki etkilerini düşünün.

-Alışveriş yaptığınız markanın misyonunu, ürünlerinin nasıl ve nerede üretildiğini öğrenmek için internet sitesini ziyaret edin; "hakkımızda" bölümünü okuyun.
-Açıklamalarında şeffaf olmayan şirketlerin iddialarını sorgulayın. Örneğin, “sürdürülebilir uygulamalar” kullandıklarını söylüyorlar ancak bunu nasıl yaptıklarına dair örnekler sunmuyorlarsa, ekiplerine ulaşın ve daha fazla bilgi isteyin.
-Çok düşük fiyatlar kırmızı bayrak olabilir. Etik olmayan bir çalışma şeklinin işareti olabilir.

Haberin Devamı

Ürün içeriği konusunda kendinizi eğitin

Güzellik ürünlerinden temizlik malzemelerine ve ev eşyalarına kadar her şey için tüketici endüstrileri, "sürdürülebilir", "vegan", "yeşil", "temiz", "toksik olmayan" gibi ifadeleri jargonlarına ekledi. Ancak bunun sadece bir pazarlama yöntemi olup olmadığını anlamak için biraz araştırma yapmaya ihtiyacınız var.

Birçok ürünü satın alırken proaktif olarak hangi kimyasallardan ve bileşiklerden kaçınmanız gerektiğini bilmek, uzun vadede oldukça işinize yarayacaktır. Ftalatlar, parabenler, oksibenzon, DEA, formaldehit, koku, toluen, triklosan, SLS, PEG'ler ve BHA'lar kozmetik ürünlerde endişe yaratan bazı bileşenlerdir. Pestisitlerdeki glifosat ve plastik ambalajlardaki perflorlu bileşikler de pek çok kişi için uzak durulması gereken kimyasallardır.

Haberin Devamı

Ürün sertifikaları ve etiketlerini kontrol edin

Etiketlerin listesi sürekli olarak büyürken etikette aramanız gereken ifadeler şunlardır:

B Corp: Bu sertifika, bir işletmenin kârlarını dünyada iyi şeyler yaratmak için kullanmaya özen gösterdiğini gösteren sertifikadır. Bu sertifikaya sahip şirketler yüksek standartlarda tutulur, çalışanlarına ve gezegene kârları kadar değer verdiklerinden emin olmak için sürekli olarak değerlendirmeye tabi tutulur.

Fair Trade (Adil Ticaret): Dünya Adil Ticaret Örgütü tarafından oluşturulan Adil Ticaretin 10 İlkesini takip eden Adil Ticaret sertifikalı markalar ve işletmeler de insanları ve gezegeni ilk sıraya koyar. Doğal kaynakların aşırı kullanımı, kadınların güçlendirilmesi, mültecilerin geçim kaynakları, insan hakları, eşitsizlik ve sürdürülebilir çiftçilik gibi sorunlara çözüm üretilmesine yardımcı olurlar. Adil ticaret aynı zamanda dünyanın her yerindeki işçilerin, çiftçilerin, zanaatkarların ve toplulukların haysiyetini de destekler.

Leaping Bunny Sertifikalı: Leaping Bunny onay mührü, ürünün hayvanlar üzerinde test yapılmadan veya bunu yapan diğer şirketlerden içerik satın alınmadan üretildiğini gösterir.

Duygu Bay

İletişim: duygu.bay@outlook.com

Twitter: iamduygubay

Instagram: iamduygubay

Linkedin: Duygu Bay