Editörün Seçtikleri Erkekler çok kötü sürücü

Erkekler çok kötü sürücü

01.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Erkekler çok kötü sürücü

Erkekler çok kötü sürücü

Kadın test pilotu Begüm Özkan'la otomobil sohbeti: İşimiz hız değil

MİLLİYET Dergi Grubu bünyesindeki Otomotospor Dergisi'nin yazarlarından ve kadın test pilotu Begüm Özkan, "Otomobilleri çok seviyorum. Bu iş, gidebildiği yere kadar gidecek" dedi.
Dokuz yıldır otomobil sporlarının içinde olan Özkan, Galatasaray Lisesi'nde okurken otomobillere merak sardığını belirterek şöyle konuştu:
"İSOK'ta (İstanbul Otomobil Kulübü) tercümanlık, sekreterlik ve hakemlik yaptım. Hiç aklımda böyle bir iş yoktu. Otomobilden anlıyordum, ama hiç test yapmamıştım. Sonra bir deneme yaptık, başarılı bulundu.
Test pilotluğu karizmatik bir iş. Mesleğimi duyunca insanlar şaşırıyor. Otomobili hızlı kullanıp kullanmadığımı soruyorlar. Halbuki bu işin hızla ilgisi yok."
Erkeklerin çok kötü araç kullandığını belirten Özkan sözlerini şöyle sürdürdü:
"İçlerinde tek tük iyi araba kullanan var, ama genelde çok tehlikeliler. Kendilerine çok güveniyorlar. Ama neye güvendiklerini anlayabilmiş değilim. Kadınlar ise öylesine dikkatliler ki, bazen trafiği felç ettikleri oluyor."
Özkan, erkek sürücülerin kadınları sıkıştırdıklarına da dikkat çekerek, "Bu, eğitim sorunu. Beni sıkıştırdıklarında, hemen hadlerini bildiriyorum. Arkadan geliyorlarsa aniden frene basıyorum. Genelde plakalarını alıp en yakın polise bildiriyorum" dedi.
Hedef kitlesinin kadınlar ve otomobilden az anlayanlar olduğunu söyleyen Özkan, test sürüşüyle ilgili şu bilgileri verdi:
"Otomobillere alıcı gözüyle bakıyorum. Test, iki gün sürüyor. Yokuşta kalkış, aracın kolay vitese geçmesi, bebek güvenliği, bagaj hacmi, iç ve dış görüntü, koltuk ayarları, gösterge, ön panel, arka koltuklar, airbag durumu, otomobilin yol tutuşu, güvenlik sistemleri, aracın çevreyle dost olup olmadığı önemli. Kadın olduğum için döşemelerin renklerine, aksesuarlara bile dikkat ediyorum.

* Otomobil kullanmayı, deneme yanılma yöntemiyle öğreneceksiniz,
* Yardım istemekten çekinmeyin, herkes her şeyi bilemez,
* Acemiyseniz, pazar sabahları sokağa çıkın
* Kendi otomobilinizi kendiniz tanıyın, limitleri öğrenin,
* Aracı sürerken, etrafınıza da bakın, aynaları kullanın
* Trafik kurallarına uyun, sinyalleri kullanın
* Trafikte makyaj yapmayın
* Sizi derin düşüncelere daldıracak müzikler dinlemeyin
* Aracı topuklu ayakkabıyla kullanamıyorsanız, yedek pabuç bulundurun


Yazarlar