Aile Gerçeğin peşinde soluk soluğa bir macera: Badem

Gerçeğin peşinde soluk soluğa bir macera: Badem

08.12.2011 - 12:06 | Son Güncellenme:

Geyik faresi Badem’in zalim bir baykuşa karşı giriştiği zorlu mücadeleyi anlatan kitap, bildik kalıpları yıkarak çocuk okurları şaşırtacağa benziyor.

Gerçeğin peşinde soluk soluğa bir macera: Badem

Newbery Ödüllü yazar Avi’nin kaleme aldığı ‘Badem ve Arkadaşları’ serisi, geçtiğimiz aylarda yayımlanan ilk kitabı Kekik’in ardından Badem ile devam ediyor. Geyik faresi Badem’in zalim bir baykuşa karşı giriştiği zorlu mücadeleyi anlatan kitap, bildik kalıpları yıkarak çocuk okurları şaşırtacağa benziyor.

Haberin Devamı

Loş Orman’ın en kıyısındaki yaşlı çınarın üstünde büyük bir boynuzlu baykuş yaşardı. Sivrigaga adındaki bu baykuş, bölgenin kralı ilan etmişti kendini. Fareleri kirpilerden koruduğunu söylüyor, buyruklarını dinlemeyenleri, midesine indirerek cezalandırıyordu. Fareler ondan izin almadan hiçbir yere gidemiyor, istedikleri yere taşınamıyordu. Bu adaletsiz düzen böylece sürüp gider, fareler bir bir Sivrigaga’nın midesini boylar ama yine de karşı gelmeye cesaret edemezken, bir gün Badem diye küçük bir fare Sivrigaga’ya kafa tutmaya kalktı. Fakat kolay iş değildi bu; Badem, kendini büyük tehlikeye atmış oldu...

Çocuk ve gençlik edebiyatının çağdaş ustalarından Avi kalemini yine öyle konuşturuyor ki, edebi niteliği yüksek, okuması zevkli, su gibi akan, maceralı, heyecanlı, alışılmadık bir hikaye anlatıyor. Kendisine öğretilenlerle yetinmeyip gerçeğin peşine düşen mazlum bir farenin korkusu, üzüntülerinin yanı sıra sevgisi, cesareti ve sevinci, çocuk okurlara eşsiz bir okuma şöleni sunuyor. Badem, Boston Globe-Horn Book Ödülü, School Library Journal En İyi Kitap Ödülü, Amerikan Kütüphaneler Birliği (ALA) Dikkate Değer Kitap, ALA Booklist Editörün Seçimi gibi önemli ödüller aldı.

Haberin Devamı


Avi kimdir?
1937 doğumlu Amerikalı yazar Avi, iyi yazabilmenin beş kuralını “yazın, yeniden yazın, okurun anlayabileceği şekilde yazın, dinleyin, okuyun” şeklinde özetler. Çocuklar ve gençler için kaleme aldığı kitaplarıyla aralarında Newbery Ödülü’nün de olduğu çok sayıda ödül almış olan Avi, öğrencilik yıllarında disgrafiden mustarip olduğu için çok sıkıntı çekmiştir. Disgrafi nedeniyle harfleri ters, sözcükleri yanlış yazar. Ama yıllar içinde, bu hataların “dikkatsizlik ve özensizlik”ten kaynaklandığını düşünen erişkinlerin sonu gelmeyen eleştirilerine bağışıklık kazanır. Şimdiyse, söyleşi için gittiği okullarda öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerle paylaştığı anlar Avi için çok değerlidir.

Türkçeye çevrilen ilk kitabı olan gençlik romanı Saçtaki Tuz (Hayykitap, 2009, Çeviren: Bülent Doğan) sekiz ödüllü bir macera, Balıkların Bununla Ne İlgisi Var? (Hayykitap, 2011, Çeviren: Şiirsel Taş) yine gençler için bir öykü kitabıdır. Badem, çocuklar için yazdığı çok sevilen ‘Badem ve Arkadaşları’ serisinin ikinci kitabıdır.

Yazarlar