Editörün Seçtikleri Geri döneceğiz

Geri döneceğiz

26.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Geri döneceğiz

Geri döneceğiz


Mayından kaçan, sınırlar aşan Kosovalılar: Aileleriniz ateş altında

Kasım Şahin - İbrahim Büyükfuran - Bursa


Sırp katliamından kurtulmak için önce Makedonya'ya, ardından da diğer Balkan ülkelerine sığınan Arnavutların bir bölümü, Kapıkule Sınır Kapısı'ndan geçerek Bursa'ya geldi. Kosova'dan önce Makedonya'nın Üsküp kentine gelen Bucallı ve Gashi ailelerinin 14 ferdi, Zafer Mahallesi'ndeki yakınlarının yanına sığındı.
Kendilerine ait GL 335 54 plakalı özel araçla Kosova'dan kaçmayı başaran Emine Bucallı, çocukları Blerta ve Tonin'le yeğenleri Arjeta Qehaja ve Ilirjana Qehaja ile zorlu bir yolculuk yaptıklarını söyledi. Eşi ahmet Bucalı'nın Sırplar tarafından terörist ilan edilince yedi ay önce Türkiye'ye sığındığını belirten Emine Bucallı, Kosova'da katliamların sürdüğünü anlattı. Bucalı, "Akrabalarımızdan ölen yok ancak, komşularımız katledildi. Biz gelirken mahallemizde bir ev yanıyordu. Oradaki durum çok kötü. Canımızı kurtardık ama sevinemiyoruz. Çünkü akrabalarımız hala orada" dedi.

"Katliam biterse döneriz"

Kosova'da, terörist ilan edildiği için yedi ay önce Türkiye'ye gelen Ahmet Bucalı da, Kosova'da makina mühendisliği yaptığını, alüminyum ve pvc konusunda işyeri bulunduğunu belirterek, "Sırp zulmüne karşı çıktığım, direnişçilere yardım ettiğim için terörist ilan edildim ve Türkiye'ye kaçmak zorunda kaldım. NATO harekatı başlayınca ailem, önceki gün Kosova'dan yola çıkarak yanıma geldi. Katliamlar durduğunda geri döneceğim. Ben savaştan kaçmadım" dedi.

Sırplar yolları mayınlıyor

Kosova'dan çocukları Korab, Saranda, Majilula, Arta, Kastriot ve Mısrete ile birlikte kaçmayı başaran Ramadan Gashi ise, Türkiye'ye 20 saatte gelebildiklerini söyledi. Üsküp üzerinden önceki gün saat 14.00'de yola çıktıklarını vurgulayan Gashi, "Sırplar sürekli yolumuzu kesti. Büyük zorluklarla Türkiye'ye gelebildik. Sırp askerlerinin yollara mayın döşediklerini gördüm. Sağ salim gelebildiğimiz için çok şanslıyız" diye konuştu.

Gözyaşları dinmedi

Sırp katliamından kurtulmayı başaran Arjeta (20) ve Ilirjana Qehaja (18) kardeşler de, katliamdan kurtulduklarına sevinemediklerini söylediler. Anne ve babalarının Kosova'da kaldığını gözyaşları içinde anlatan Qehaja kardeşler, "Ailemiz ateş altında. Onlar için üzülüyoruz. Çünkü, katliam tüm hızıyla devam ediyor. Yakınlarımız can güvenliği yok. Çaresiz bir şekilde onlardan haber bekliyoruz" dediler. Katliamdan, Türkiye'ye sığınarak kurtulmayı başaran genç kızlar, Türk Bayrağı'nı öptü.


Yazarlar