Editörün Seçtikleri Göçyaşı durmuyor

Göçyaşı durmuyor

04.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Göçyaşı durmuyor

Göçyaşı durmuyor


Kosova'dan kopartılan 300 bin mülteci Mekadonya sınırında beş gecedir açlar, açıktalar

DIŞ HABERLER SERVİSİ


Göçyaşı durmuyor
Sırpların zorla yerlerinden ettiği 300 bin dolayındaki Kosovalı göçmen, Yugoslavya - Makedonya sınırında beş gündür zorluklara direniyor.
Kızılhaç'ın dağıttığı battaniye, naylon parçaları, ekmek, süt dışında yardım alamayan göçmenler beşinci geceyi de açıkta geçirdi. Aralarında çok sayıda çocuk, kadın, yaşlı ve hastanın bulunduğu mültecilerin sağlığıyla sadece üç doktor ilgileniyor.
Sınırdaki sığınmacı kayıt işlemlerinin son derece yavaş yapıldığından yakınan Kosovalılar, 20'den fazla bebeğin, bir o kadar da yaşlı hastanın bekleyiş sırasında yaşamını yitirdiğini ifade etti. Dört hamile kadın, otomobillerde doğum yaptı.

Esir kampı gibi

Göçmenler, içme - kullanma suyu ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılama konusunda da büyük sorunlarla karşı karşıya kaldı.
Suyu yağmurların beslediği dereden alan "çaresizler"e bir darbede polisten geldi. Makedon polisinin, "Oturun, kalkın, sıraya girin, iki adım ileri, bir adım geri" gibi komutlarla kendilerine esir kampındaymış gibi davrandığını söyleyen mültecilerin sabrı tükenmek üzere.
Bu arada, Makedonya topraklarına zorla girme olasılığı karşısında, çocuk, yaşlı ve hastaların ezilme tehlikesinden korkuluyor.

Malları çalınıyor

AFP muhabirinin bildirdiğine göre, Sırp askerleri, evlerinden tek bir eşya dahi almalarına izin vermeden Kosovalıları sınıra yığıyor. Ölüm tehdidiyle yola koyulan göçmenlerin ceplerindeki para, altın ve ziynet eşyalarını gasp ediyor.

Sağanak yağış

Makedonya sınırındaki on binlerce Kosovalı mültecinin durumunun, sağanak yağış yüzünden iyice kötüleştiği, yağışın devam ettiği bildirildi.
Uluslararası bir yardım teşkilatından Dr. Henia Dattak, tıbbi araçlarla yeterli miktarda temiz su bulmakta sıkıntı çektiklerini ifade etti. Dr. Dattak, Blace sınır bölgesindeki mülteci sayısının şu anda 40 bin kadar olduğunun tahmin edildiğini belirtti. Mülteciler arasında menenjit ve ishal vakalarına rastlandığını ifade eden Dattak, insanların psikolojik ve fiziksel çöküntü içinde bulunduğunu söyledi.

Beyaz otobüs

"Gökkuşağı" (Rainbow) adlı ırkçılık aleyhtarı bir kuruluş, Kosovalı mültecileri beyaz otobüslerle Norveç'e taşımak üzere kampanya başlattı. AA muhabirinin görüştüğü Arnavut kaynaklar, müttefiklerin, İkinci Dünya Savaşı sonunda Almanya'daki Nazi toplama kamplarından kurtardıkları tutsakları beyaz otobüslerle başka yerlere naklettiklerini söyledi. "Gökkuşağı" adlı kuruluşun, Kosovalı mültecileri bu nedenle beyaz otobüslerle taşıma kararı aldığı bildirildi.
Ancak aynı kaynaklar, nakil sırasında ayrıca tren ve uçaklarında devreye gireceğini ifade etti.
Kosovalıları kurtarma operasyonu yapan 'Gökkuşağı' yetkilileri, Kosova sorununun bir yıl önce başladığını, ancak Avrupa ülkelerinin o zamandan bugüne kadar bu konuda hiçbir şey yapmadığını ifade etti.

Sırp ajanlar

Arnavutluk'un, Kosova'dan kaçan 100 binden fazla Arnavut mülteci arasında Sırp ajanların olmasından endişe duyduğu bildirildi. Enformasyon Bakanı Musa Ulkini, açıklamasında, endişeli olduklarını, çünkü mülteci konvoylarında Sırp gizli polisinin varlığının bulunduğunu söyledi.
Ulkini, Arnavutluk güvenlik güçlerinin, Sırp ajanların ülkeye sızmaları olasılığı nedeniyle alarma geçirildiğini belirtti. Bazı Kosovalı Arnavutların, 13 aydır süren Kosova krizinde Belgrad hükümetiyle işbirliği yaptıkları da kaydedildi.

Arnavutluk'a Türk yardımı

Arnavutluk'a göç eden onbinlerce Kosovalı'nın ülkenin çeşitli yerlerine dağılması, bu ülkeye yapılan mülteci yardımlarının sağlıklı olarak dağıtılması sorununu da beraberinde getirdi.
Arnavutluk'a giriş yaptıktan sonra iç bölgelere yollanan mülteciler ya 500 - 600 kişilik gruplara ayrılarak küçük kamplara ya da gönüllü ailelerin yanlarına yerleştiriliyor.
Arnavutluk Ordusu'nun boşalttığı eski askeri birliklere yerleştirilen mülteciler, açlıkla karşı karşıya. Kamp sayısının çokluğu ve dağınıklığının yanı sıra yardım örgütlerinin organizasyon eksikliği, mültecilerin gıda yardımından mahrum kalmalarına neden oldu.
Kosova'nın Gjonaj Bölgesi'nden göç edip Tiran yakınlarındaki Mullet Askeri Kampı'na yerleştirilen savaş kurbanları, iki gün boyunca aç kaldıklarını belirtirken, Tiran'da yaşayan Türk vatandaşlarının ilkyardımı bu kampa yaptıkları öğrenildi.
Mehmet Akif Türk Koleji bünyesinde toplanan Türkler, mültecilere her akşam sıcak yemek vermenin yanı sıra giysi ve ilaç yardımı yapıyor.
Bu arada, Türkiye'nin kara ve havayoluyla yaptığı yardım da Kosovalı mültecilere dağıtılmak için Arnavut yetkililere teslim edildi.


Yazarlar