Editörün Seçtikleri Grip kapıda

Grip kapıda

15.01.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Grip kapıda

Grip kapıda

AVRUPA ülkeleriyle ABD'yi yatağa düşüren grip salgını sonunda Türkiye'nin de sınırlarına dayandı. Bütün dünyayı dolaştığı için kıtalararası bir salgın olarak tanımlanan ve bu yıl "H3N2" adıyla tanımlanan A tipi grip virüsü, özellikle çocukları etkiliyor.
Her yıl ocak ve şubat aylarında etkili olan grip salgını, bu yıl ilk olarak Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde görüldü. Daha çok 15 yaşın altındaki çocukları yatağa düşüren grip, Amerika kıtasına da sıçradı. Kanada'da 26 çocuğun virüs nedeniyle hastaneye yatırıldığı bildirildi.

ABD Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Merkezi, bütün dünyadan kendilerine ulaşan bilgileri değerlendirerek, kıtalararası bir salgınla karşı karşıya olunduğunu doğruladı.
Bilgilere göre, virüsün Türkiye'de şubat ayında etkili olacağını kaydeden uzmanlar, gribin kalp yetersizliği olanlarda, kalp kapakçıklarından rahatsız hastalarda, kalp hastası çocuklarda ve by - pass geçirenlerde ciddi sorunlara yol açabileceği belirtti. ABD Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Merkezi, A tipi H3N2 virüsü nedeniyle risk altında olanların mutlaka aşılanması, hem çocuk hem yetişkinlere salgın başladıktan sonra bile olsa tüm grip sezonu boyunca grip aşısı yapılmasını önerdi.
Bu öneriye katılan Pasteur Merieux Connaught'tan Dr. Fikri Türkay da, grip aşısı için henüz geç kalınmadığını, özellikle risk altındaki kişilerin aşı olması gerektiğini söyledi. Türkay, "Kalp ve hipertansiyon, kronik bronşit ve astım, kronik böbrek ve diyabet, kanser hastaları, sağlık personeli ve hastane görevlileriyle 65 yaş üstü herkesin aşılanması gerekir" dedi.

GRİBE yakalananların antibiyotik kullanmamalarını öneren doktorlar, "Antibiyotikler yalnızca bakterilerde etkili. Virüslerde etkisi yok" diyor. Grip sırasında antibiyotik alındığında hastanın vücut direncinin daha da düşeceğini kaydeden uzmanlar, bunun da enfeksiyonun etkisini artıracağına dikkat çekiyor. Uzmanlar, H3N2 virüsünün bu yıl üretilen grip aşılarında da yer aldığını, bu nedenle aşı olanların grip enfeksiyonundan korunacağını belirterek, grip taşıyan kişilerle aynı ortamda bulunulmaması ve bol bol C vitamini alınmasını da önerileri arasında sıralıyor.

Yazarlar