Hamilelik Hazırlığı Hamile kalmadan önce nelere dikkat edilmeli?

Hamile kalmadan önce nelere dikkat edilmeli?

24.02.2016 - 15:19 | Son Güncellenme:

Op. Dr. Belgin Harzadın anne adaylarının hamile kalmadan önce nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bazı önerilerde bulundu.

Hamile kalmadan önce nelere dikkat edilmeli

Hamile kalmadan önce kadın doğum uzmanına görünerek, hamile kalmaya engel olacak bir durum var mı araştırılmalıdır. Rutin tetkik yapılarak gebe kalınırsa, bebeğe zararlı mikrop taşınıp taşınmadığı öğrenilebilir. Rubella, sitomegalovirüs, toksoplazma, Hepatit C, Hepatit B ve HIV taranması yapılabilir. Rubella kızamıkçık mikroplarına karşı bağışıklık değilse aşı yaptırılıp, gebelik üç ay ertelenebilir.

Haberin Devamı

Tiroit hormonlarına bakılmalıdır. Guatr hastalığı olanlar da gebe kalmaya engel olabileceği gibi gebeliğin ilk aylarında bebeğin sağlıklı oluşmasına da engel olabilir. Anne adaylarının gebelik öncesi diş doktoruna giderek dişleriyle ilgili problemlerini halletmelerini öneririz. Gebelikte var olan diş problemleri, diş etlerinde çekilmeler ve kalsiyum yetersizliğine bağlı artabilir. Anne adaylarının kan şekerlerine baktırmaları, ailede şeker hastalığı hikayesi olanların yükleme veya tokluk şekeri, hemoglobin a1c’yle, gizli şeker açısından araştırılmaları önerilir. Özellikle açlık şekerinin yüksekliği gebeliğin başlangıçta bebeğin sağlığını etkileyebilir. Anne adaylarının başlangıçtaki kiloları fazla ise diyet yapıp, mümkün olduğunca ideal kiloda gebe kalmaları önerilir. Gebelik kilolu başlayınca anne adayları gebelik süresince daha çok kilo almaya eğilimlidirler. Gebeliğe kilolu başlamak ve sonrasında alınan kilolar, gebelikteki nefes darlığı, bel ağrıları gibi şikayetleri arttırdığı gibi, doğum sırasında da zorluklara neden olur.

Haberin Devamı

Anne adayları kansızlık varsa gebelikten önce tedavi ettirmelidir. Gebeliğin başlangıcında demir yapıcı kan ilaçlarını almak bazen kabızlık ve bulantıya neden olabilir. Gebelik öncesi sigara, alkol gibi alışkanlıklardan vazgeçilmelidir. Anne adayları iş ortamlarında radyasyon, kimyasal maddelere maruz kalıyorlarsa gebelikten önce iş ortamlarını değiştirmelidirler. Düzenli egzersiz yapmak, gebeliğin de daha rahat geçmesini sağlar, kaslar esneklik kazanır. Düzenli egzersiz yapan anneler gebelik süresince de gebeliklerine zarar vermeyecek şekilde devam edebilirler. Anne adaylarının devamlı kullandığı ilaçlar varsa doktoruna danışarak gebeliğine zararlı olacak ilaçları bırakmalı ya da uygun ilaçlarla değiştirmelidir. Evcil hayvan besleyen anne adayları, evdeki hayvanların aşılarını ve bakımlarını yaptırmalıdır.

Hamile kalmadan önce nelere dikkat edilmeli

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Psikoterapist
Op. Dr. Belgin Harzadın

Yazarlar