Editörün Seçtikleri Kalp krizinde ‘şampiyonuz!’

Kalp krizinde ‘şampiyonuz!’

17.09.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Son araştırmalara göre Türklerin kalbi, Avrupalılara oranla 10 yıl daha erken ‘pes ediyor’.. Bu dizimizde, kalbinize ‘devam’ dedirtecek her şeyi bulacaksınız..

Kalp krizinde ‘şampiyonuz’

Kalp krizinde ‘şampiyonuz!’

Son araştırmalara göre Türklerin kalbi, Avrupalılara oranla 10 yıl daha erken ‘pes ediyor’.. Bu dizimizde, kalbinize ‘devam’ dedirtecek her şeyi bulacaksınız..

Kalbinizle dost kalın - 1
Leyla Ataman


Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor, bunun 100 bini ölümle sonuçlanıyor.
Ailesinde kalp hastası bulunanlar, aşırı kilolular, günde bir paket ve fazlası sigara içenlerin kalp hastalığına yakalanma oranı çok yüksek.
Tam 52 merkezde kalp cerrahlarınca yapılan Türkiye Akut Miyokard İnfarktüsü (TÜMAR) araştırması da, genç yaşta kalp krizi geçirenlerin sayısının hızla arttığını gösteriyor. 3 bin 358 hasta üzerinde yapılan araştırmada Türklerin Avrupalılara kıyasla 10 yıl daha erken kalp krizi geçirdiği de belirlendi. Yazi dizimizde kalp hastalığının son yıllardaki artışı, istatistikler, nedenleri, uygulanan yeni tedavi ve ameliyatları, uzman önerilerini bulacaksınız.

Kriz kalbi de vurdu
Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz, hayatın her alanında etkili oldu.
Bu alanlardan biri de aşırı stresle yüklenen insanların kalbiydi. Türkiye’nin en çok by - pass yapan hekimlerinden Memorial Hastanesi Kalp Cerrahisi Şefi Prof. Dr. Bingür Sönmez, bu konuyu şöyle yorumluyor:
‘Son zamanlarda genç yaşta, 30 - 35 yaşında by - pass geçirenlerin sayısında ciddi artış var. Genç neslin yaşadığı stres ve hayat sorumluluğu giderek artıyor. Eskiden 50-55 yaşından önce genel müdür olunamazken, şimdi 32 yaşında bu görevi üstlenenler çoğaldı. Yeterli deneyimi yokken beklenilenin çok olması, stresi artırıyor; bu da damar sertliğini hızlandırıyor. Son 3 ayda ekonomik kriz nedeniyle 40 - 45 yaş arası kroner by - pass olan hasta sayısında yüzde 60 artış var. Türkiye’de ortalama ömür süresinin 70 - 75’lere çıkması da yaşlı kalp hastalarının sayısını artırdı.’

Sigara ve by - pass
Amerika’da yaşayan ünlü kalp cerrahımız Dr. Mehmet Öz’ün bir süre önce söylediği ‘Sigara içene by - pass yapmam’ sözleri de, kalp cerrahları arasında polemik yaratmıştı. Prof. Dr. Sönmez, konuyu şöyle değerlendiriyor:
‘Sigara içenlere by - pass yapılmalı mı, yapılmamalı mı? Ben yapılmalı diyorum. Sigara içmek başlı başına bir hastalıktır. Hekim olarak sigara içeni de ameliyat edip hayatını kurtarmak zorundayım. Yaptığımız araştırmada, sigara alışkanlığı olup by - pass geçiren 1200 hastadan yüzde 33’ünün ameliyat sonrasındaki ilk 3 ayda yeniden sigara içmeye başladığı görüldü. Buradaki gerçek, sigara içme hastalığının tedavi edilmesi zorunluluğudur.’

By-pass’a termal kamera
Savaşlarda gece görüşü sağlayan teknoloji harikası termal kameralar, damarlara ‘kalite kontrol’ü yapıyor

Bugüne kadar 6 binin üzerinde by - pass yapan Prof. Dr. Bingür Sönmez, ABD’nin Körfez Savaşı’nda kullandığı termal kameraları ameliyatlarında kullanıyor.
Kobra helikopterleri, F16 savaş uçakları ve tanklarda gece görüşü ve hedef saptanması için kullanılan termal kamerayı, koroner by - pass ameliyatında kullanan Prof. Sönmez, bunu şöyle açıklıyor:
‘Termal kamera damarın kan akışkanlığını ölçüyor. Normal şekilde by - pass’ı uyguluyoruz, sonra değiştirilen damarın içine soğuk su enjekte ediyoruz, damarın ısısı ile kalp kası arasındaki ısı farkı görüntü sağlıyor. Alet 0.4 santigrat derece farkı bile algılayabiliyor. ABD’de 2, Avrupa’da 4 merkezde uygulanan yöntemi Türkiye’de sadece biz uyguluyoruz. Amaç damarların ameliyattan sonra nasıl çalıştığını kontrol etmek, bir nevi kalite kontrolü..’

Baloncuğa suni damar
Endostent, aort damarında baloncuk oluşanlara, anevrizma ameliyatına alternatif olarak uygulanıyor. Prof. Dr. Sönmez, bu yöntemi de şöyle anlatıyor:
‘Anevrizma ameliyatında, hastaya genel anestezi uygulanmak zorunludur. Ameliyat 5 saat kadar sürer ve hastanın 10 gün kadar hastanede kalması gerekir. Endostent yöntemiyle ise, hasta ameliyathane yerine anjiyografi odasına götürülür. Lokal anestezi altında daha önceden ölçülerek hazırlanmış damar grefti (suni damar) kasıktan baloncuğun içine gönderilip bırakılır. Böylece baloncuk kapatılmış olur, hatta bu esnada hastayla konuşuruz.’
Bu yöntemde suni damar için önce baloncuğun fotoğrafı çekiliyor. Damarların çapı ve boyu bilgisayarlı tomografiyle ölçülüyor, ölçüler damarın üretildiği Belçika’ya gönderiliyor. Türkiye’de bu yöntem 2 hastaya uygulandı.

Ameliyathanelerde hijyene dikkat!
By - pass ve açık kalp ameliyatları esnasında en büyük risk, ameliyatta enfeksiyon kapma. Ameliyathane ortamının özellikle açık kalp ameliyatlarında büyük önem taşıdığını belirten Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Mete Düren şu noktalara dikkat çekiyor:
‘İngiltere ve ABD’de yapılan araştırmalar hastanelerdeki enfeksiyonların yüzde 15’inin hava ile taşınan partiküllerden kaynaklandığını gösteriyor. Ameliyathanelerdeki partikül sayısının 10’da bire indirilmesi, enfeksiyon riskini yüzde 50 kadar azaltır. Bu nedenle sizin veya yakınlarınızın ameliyat olacağı ortamda, bu konuda özel olarak tasarlanmış havalandırma bulunup bulunmadığına dikkat edin.’

İşte kalbi yoran meslek grupları
Kalp hastalıklarının iş hayatıyla da yakın ilgisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sönmez, mesleklere göre kalp rahatsızlığı riski olanları da şöyle sıralıyor:
• Bankacılar, muhasebeciler
• Serbest meslek ve işyeri, fabrika sahipleri
• Tekstilciler
• Gazeteci televizyoncular
• Sanatçılar
• Öğretmenler
• Emniyet mensupları

Yeni bir yöntem: Sanal hasta takibi
Hasta ziyaretleri de artık sanal olarak yapılabiliyor. Bu uygulamayı da ülkemizdeki ilk uygulayıcısı Prof. Sönmez anlatıyor:
‘Acil servis, kardiyoloji ve cerrahi yoğun bakımlar, servisler, ameliyathaneler bir network ile bir birine bağlanarak Biomedikal Departmanı’nda merkez bilgisayara bağlandı. Bilgi alışverişi direkt bir faks modem hattı ve bu bilgisayar aracılığı ile hastalarımızın monitör bilgileri (EKG, nabız sayısı, tansiyon, solunum sayısı, vücut ısısı) evden, tatildeysek bulunduğumuz otelin telefonundan veya GSM kartı aracılığı ile yapılabiliyor. Ayrıca cerrahi yoğun bakımda bulunan iki kamera aracılığı ile hastalarımızın fizik durumları ofisimizden 24 saat boyunca izleniyor.’

YARIN
• Kalp hastalığının sinyalleri
• Kalp krizi neden olur?
• Taşikardiniz mi var?
• Güçsüz kalplere pompa...




YAŞAM

















Yazarlar