Editörün Seçtikleri Kızılderili akrabalar geliyor

Kızılderili akrabalar geliyor

21.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kızılderili akrabalar geliyor

Kızılderili akrabalar geliyor


Sekizinci Türk Kurultayı'na bu yıl iki kızılderili de milli giysileriyle katılacak. Kızılderililer kurultayda Türkler'le akrabalık bağlarını anlatacak


       Samsun'da cuma günü başlayacak 8. Türk Kurultayı bu yıl renkli ve ilginç görüntülere sahne olacak. Kurultaya, ABD'den milli giysileriyle katılması beklenen biri kadın iki kızılderili, Türklerle akrabalık ilişkileri bulunduğu tezini anlatacak. Kurultaya Moğolistan'dan Tunus'a kadar dünyanın 33 ayrı bölgesinde yaşayan 320 yabancı pasaportlu Türk delege katılacak.

Yeni akrabalarımız

       TÜDEV tarafından düzenlenen "Türk Dünyası Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı" için son hazırlıklar tamamlanıyor. TÜDEV Genel Sekreteri Atilla Şimşek, kurultayın bu yıl renkli konukları olacağını belirterek şöyle dedi:
       "ABD'de Kızılderililer için kurulan komisyona başvurduk. Son anda bir aksilik olmazsa biri kadın iki Kızılderilinin kurultaya gelmesini bekliyoruz. Kızılderililer kurultaya milli giysileriyle katılacaklar. Onlar yeni yeni görüşmeye başladığımız akrabalarımız olacak."

Tunuslular da geliyor

       Kurultaya bu yıl ilk kez Tunus Türklerini temsilen Prof. Dr. Douja Turki de katılacak. Osmanlı devrinde Tunus'a gidip yerleşmiş ve bugün küçük bir azınlık olarak yaşayan Tunus Türkleri seslerini ilk kez duyurmuş olacak.
       Bir serbest kürsü niteliği taşıyan kurultayda ele alınacak konular arasında dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türk işadamlarının ortak bir derneğinin kurulması, Türk Müzesi ve Türk Bilimler Akademisi'nin de oluşturulması yeralıyor.

Siyasi değil insani

       TÜDEV Genel Sekreteri Atilla Şimşek, kurultay delegelerinin her meslekten kişilerden oluştuğunu vurgulayarak, "Biz delegeleri, büyükelçilikleri araya koyarak resmi kanallarla çağırıyoruz. Bazı akademisyenler özel olarak çağrılıyor. Hiçbir cumhuriyette herhangi bir siyasi grubu çağırmak söz konusu değil. Hiçbir siyasi grubu öne almak asla söz konusu değil. Olaylara siyasi değil insani açıdan bakıyoruz" diye konuştu.

33 ayrı ülkeden temsilci katılıyor

       Kurultaya katılacak delegelerin gelecekleri ülkeler şunlar:
       Tunus, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Moğolistan, KKTC.
       Özerk cumhuriyetlerden: Altay, Yahut, Hakas, Başkurdistan, Çuvaşistan, Tataristan, Tuva, Karaçay Çerkez Cumhuriyeti, Kabardey Balkar Cumhuriyeti, Dağıstan Cumhuriyeti, Gagavuz Cumhuriyetler, Kırım
       Etnik gruplardan: Kumuk Türkleri, Nogay Türkleri, Ahıska, Romanya'dan Türkler, Bulgaristan Türkleri, Batı Trakya Türkleri, Kosova Türkleri, Makedonya Türkleri, Batı Avrupa'daki Türk temsilciler, ABD'den temsilciler, Irak Türkmenleri, İran Türkleri, Afganistan Türkleri.

İşte en ünlü kızılderililer

       Yıllarca Amerika Kıtası'nın gerçek evsahipleri kızılderililere karşı savaşan ve kısa sürede çoğunu yeryüzünden silen 'beyaz Amerikalılar', kaderin bir cilvesiyle dönüp dolaşıp yine kızılderililere 'hayran' oldular.
       'Solukbenizli' ABD'lilerin yere göğe sığdıramadığı Hollywood'un dünyaca ünlü yıldızları arasından bazılarının ataları, gerçek kızılderililer. İşte en ünlü 'yerli' Hollywood yıldızları:
       Burt Reynolds: Hollywood'un 55 yaşındaki maço yıldızı. Dörtte bir kızılderili. Babasının annesi Cherokee kızılderilisi (anne tarafı İtalya'dan göç etti). Filmlerinde 1966 ve 68'de iki kez kızılderili rolü oynadı.
       Cher: Gerçek adı Cherilyn Sarikissian Lapierre. 44 yaşındaki güzel yıldız yarı kızılderili. Annesi Cherokee kızılderilisiydi. Ten rengi, çekik kahverengi gözleri ve kalçası yerli kanının en belirgin özellikleri.
       Raquel Welch: Hollywood'un 50 yaşındaki ölümsüz erotizm ilahesi de sekizde bir kızılderili kanı taşıyor. Bolivyalı babasının büyükbabası kızılderiliydi. Welch de 28 yıl önce doğan kızına, en ünlü kızılderili isimlerinden Tahnee'yi koydu.
       Tina Turner: Müzik dünyasının efsane yıldızı. 51 yaşındaki Turner da sekizde bir kızılderili. Büyükbabası dörtte üç Navajo, büyükannesi dörtte üç Cherokee dörtte bir zenciydi. Her zaman kızılderili kanıyla gurur duydu.

Yazarlar